Annons

Datainspektionen startar fler GDPR-granskningar

Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Datainspektionen utökar sin GDPR-granskning och kommer nu undersöka fler nya krav på svenska bolag. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I somras meddelade Datainspektionen att man startade sin första tillsyn gällande EU:s nya bestämmelser kring persondataskydd, GDPR.

Läs mer: Om två veckor faller domen: Här är bolagen som hotas av GDPR-böter 

Nu utökar myndigheten sin tillsyn av svenska företag för att se om bolagen följer de nya reglerna, som infördes i maj i år.

Det handlar om flera större granskningar, bland annat utreder Datainspektionen om bolag har ordning på samtycket som krävs från kunder för att man ska få samla in och behandla personuppgifter, något som måste lämnas frivilligt enligt bestämmelserna i GDPR.

”Samtycken ska också kunna återkallas, vilket ställer stora krav på verksamhetsutövarna att ha strukturer och rutiner för detta. Vi har sett att samtycken ibland samlas in trots att behandlingen kan motiveras på annan grund. Här behövs vägledning”, säger Datainspektionens generaldirektör Lena Lindgren Schelin i ett uttalande.

Datainspektionen granskar skillnaden mellan personuppgiftsansvarig och personuppgiftsbiträde. Enligt myndigheten handlar det om att gränsdragningen mellan rollerna är viktig ur ett juridiskt perspektiv, inte minst när någon ska hållas ansvarig. 

Läs mer: Datainspektionen inleder första GDPR-kontrollerna – de ska granskas 

Dessutom förlänger Datainspektionen utredningen kring dataskyddsombud, som alltså startades tidigare i juni i år. Där har Datainspektionen hittat flera brister och beslut kring de 66 aktörer man tittade på då och Datainspektionens beslut kring de fallen kommer i nästa vecka.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies