Hoppa till innehållet

Kvinnor inom spel växer så det knakar

Den svenska dataspelsbranschen fortsätter att växa. Antalet kvinnor som jobbar med spel ökar allra mest med 21 procent. Samtidigt står kvinnorna för en mycket mindre del än männen.

Jenny Nordenborg har grundat spelstudion Neat Corporation och driver Women in Games i Stockholm.
Jenny Nordenborg har grundat spelstudion Neat Corporation och driver Women in Games i Stockholm.Foto: Amanda Lindgren

På tisdagen presenterade branschorganisationen Dataspelsbranschen årets upplaga av rapporten Spelutvecklarindex. Rapporten visar att den svenska spelbranschen har fortsatt gott om ånga i maskinen och totalt ökade antalet anställda med 558 personer medan antalet företag ökade med 51 stycken. Totalt är 4267 personer anställda på svenska spelstudior. 

”Det korta svaret är att vi gör så himla bra spel. Just nu är vi i en fas där spelbolag har funnits och etablerat sig i drygt tio år bolag och vi har en stor kompetens med många seniora personer. Några av dem skapar egna bolag. Vi har också en bredd av spelbolag som andra länder saknar, förutom kanske USA”, säger Johanna Nylander, ansvarig för samhällsfrågor på Dataspelsbranschen.

Sedan är det inte bara de stora bolagen som drar.

”Om man tar bort de fem största bolagen från vårt index växer branschen fortfarande med 23 procent. Så det är en hälsosam utveckling och inte bara beroende av jättar som Mojang och King”, säger hon. 

Läs mer: Så kan Sverige bli bäst i världen på dataspel 

Antalet anställda kvinnor ökade med 21 procent jämfört med 2015 och uppgick till totalt 786 kvinnor. Det är 18,4 procent av den totala sysselsättningssiffran.

Jenny Nordenborg, grundare till spelstudion Neat Corporation, har i flera år arbetat för att få fler kvinnor att börja jobba inom spelbranschen. Genom att driva Women in Games i Stockholm och varje månad bjuda in till lunch och mer därtill försöker hon ändra status quo i spelbranschen. 

”Jag gör detta för att jag är helt övertygad om att en tillförsel av kvinnor och diversifiering av vår talangpool ger svenska spelbranschen ytterligare en edge, ytterligare untapped erfarenheter, kreativitet och kunskap som män helt enkelt inte besitter”, säger Jenny Nordenborg i ett meddelande.

Även Dataspelsbranschen ser att det fortfarande finns mer att göra för att attrahera fler kvinnor.

”Vi har mycket kvar att göra innan branschen är ens någorlunda jämställd. Men det är glädjande att ökningen är så stor, att så många kvinnor ser dataspel som ett bra alternativ på arbetsmarknaden. Detta trots att det generellt sett är svårt att hitta personer med rätt kompetens oavsett kön. Det visar att företagens ansträngningar att locka fler kvinnor ger resultat”, säger Dataspelsbranschens ordförande Per Strömbäck. 

Branschens totala omsättning uppgick till 12,4 miljarder kronor under 2016 vilket var en ökning på 6 procent jämfört med året före. 

Läs mer: Egmonts Nordisk Film Games köper in sig i Avalanche Studios

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera