Annons

Dator smittad av världens värsta virus till salu – för 11,5 miljoner kronor

Auktionen och datorns kamp mot de sex virusen går att följa live via en tv-sändning.
Auktionen och datorns kamp mot de sex virusen går att följa live via en tv-sändning. Foto: Press.
En dator som har smittats med sex av världens mest allvarliga datavirus kan nu få en ny lycklig ägare. Prislappen i den pågående auktionen uppgår redan till 11,5 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

En bärbar dator av märket Samsung med operativsystemet Windows finns nu till salu för 1,2 miljoner dollar, motsvarande 11,5 miljoner kronor, i en auktion.

Den höga prislappen motiveras av att datorn sticker ut från det vanliga utbudet i hemelektronikbutiken. Laptopen är nämligen angripen av de sex datavirus som genom historien orsakat störst ekonomisk skada för mänskligheten.

Bakom projektet står konstnären Guo O Dong, som kallar sitt smittade konstverk för ”The Persistence of Chaos”. Både auktionen och datorns kamp mot virusen går att följa live via en videosändning.

Datorn är helt ofarlig, så länge den inte kopplas upp mot internet eller i en USB-sticka som kan föra vidare sabotageprogrammen.

”Vi har en föreställning om att saker som händer i datorer inte kan påverka oss i verkligheten, men det är absurt. Virus som bestyckats med vapen som slår ut elnät eller infrastruktur kan orsaka direkt skada”, säger Guo O Dong till tekniksajten The Verge.

Här är de sex allvarliga virusen som datorn har smittats med:

– Det legendariska ”ILOVEYOU”-viruset spreds i form av simulerade kärleksbrev över hela världen, som en bilaga till ett massmejlutskick under år 2000. Över en halv miljon datorer blev smittade av koden och de ekonomiska kostnaderna bedömdes i eftermälet uppgå till minst 15 miljarder dollar. 

– Ett annat virus är ”WANNACRY”, som kapade datorer och släckte ned stora offentliga och privata faciliteter jorden runt år 2017. Attacken drabbade mer än 200 000 datorer i 150 länder, och samhällets kostnader uppgick till mer än 4 miljarder dollar. Den statliga organisationen National Health Service, som ansvarar för hela den offentliga sjukvården i Storbritannien, fick ensamt en nota på 100 miljoner dollar.

– I datorn finns också ”BlackEnergy”, ett virus som slog ut elnät i stora delar av Ukraina i december 2015.

– ”SoBig” var en trojan som spreds genom spammejl. Viruset kunde kopiera filer, skicka sig själv vidare till andra och förstöra både hård- och mjukvara. Skadorna var som störst under 2003, påverkade flera hundratusen PC-datorer och kostade samhället minst 37 miljarder dollar.

– Viruset ”Dark Tequila” har siktat in sig på bankkunder i Mexiko och Latinamerika sedan 2013. Den elaka koden stjäl både kunduppgifter och företagsdata. Hittills har det orsakat skador värda flera miljoner dollar i ett flertal länder.

– Trojanen ”MyDoom” började spridas runt om i världen 2003 och är än i dag det mest snabbväxande viruset i informationsteknologins historia. Bakom viruset stod troligen ryska gärningsmän, som spred det vidare genom e-mejl. Enligt bedömningar orsakade det skador värda totalt 38 miljarder dollar.

(Nyhetsbyrån Direkt/Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer