Hoppa till innehållet

De 20 mäktigaste investerarna i den svenska internetbranschen

Affärsänglarnas tid är nu. De senaste åren har några av Sveriges bästa privata investerare tjänat miljardbelopp på det svenska internetundret. Di Digital listar Sveriges 20 mäktigaste affärsänglar baserat på kapital, investeringshistorik och renommé i branschen.


1. Stefan Lennhammer

Utan Stefan hade Truecaller antagligen inte funnits idag.

Stefan Lennhammer har en bakgrund som vd för Catella och fastighetskonsulten Stronghold invest. Efter att ha sålt sina andelar där investerade han 2010 i det då nyligen startade nummerupplysningsbolaget Truecaller. De senaste fem åren har han arbetat aktivt som bolagets styrelseordförande och har varit en nyckelperson bakom bolagets framgång. "Utan Stefan hade vi antagligen inte funnits idag", säger medgrundaren Alan Mamedi. Stefan Lennhammer äger runt 10 procent av Truecaller som uppges värderas till uppemot 2,5 miljarder kronor.


Jane Walerud

Foto: Jonatan Bylars

2. Jane Walerud

Amerikanskfödda Jane Walerud är en av Sveriges tyngsta affärsänglar. De senaste 15 åren har hon investerat i 15 startupbolag, bland annat den svenska betalsuccén Klarna, Lensway och det nyligen börsnoterade ögonstyrningsbolaget Tobii. Under it-yran var hon med och grundade bolaget Bluetail, som såldes till Nortel Networks för 1,4 miljarder kronor år 2000. Jane Walerud blev 2015 invald i statsminister Stefan Löfvéns Innovationsråd. 

Läs mer: Bristen på kvinnliga änglar skapar sämre bolag


Dusan Stojanovic

Foto: Fredrik Lönnqvist

3. Dušan Stojanović

Dusan Stojanovic är en av Sveriges hemligaste privata investerare och grundare av det internationella affärsängelnätverket True Global Ventures, som samlar 32 tunga änglar i Silicon Valley, New York, Stockholm, Paris, Berlin, Beijing, Singapore och Hong Kong. Dusan har varit verksam som affärsängel sedan 2005 då han investerade i de svenska betaltjänstföretagen Dibs och Payson, två affärer som kommit att lägga grunden för hans privata förmögenhet. 2013 tilldelades han utmärkelsen årets europeiska affärsängel efter att ha lyckats genomföra hela tre lyckade ”exits” inom loppet av en vecka. Idag investerar Dusan enbart inom ramen för True Global Ventures. 

Läs mer: Doldisen som är Sveriges tyngsta affärsängel


Staffan Persson

Foto: Jesper Frisk

4. Staffan Persson

Staffan Persson är i dag kanske mest känd som storägare och styrelseledamot i börsnoterade Eniro men han har många mer lyckade investeringar bakom sig. Han var tidigt inne i spelbolaget Unibet och gjorde en vinst på ett par hundra miljoner kronor. Även Neonet och Gant har varit två vinstlotter. Efter nära 30 år på marknaden har Staffan Persson hunnit med en lång rad av börnoteringar och bolagsförsäljningar som gjort honom till miljardär. Hans senaste storaffär var försäljningen av noterade betalföretaget Dibs, där han var en av huvudägarna, till Nets för knappt 800 Mkr. 


Martin Wattin (mitten)

Foto: Claes-Göran Flinck

5. John Wattin och Martin Wattin

  • Ålder: 67 och 41 år.
  • Gör: Investerare.
  • Bor: Stockholm.
  • Portföljbolag (i urval): Rabble, Betsson, Ekstranda, Cherry, Mostphotos, Smart Payments Nordic.

Far och son Wattin bildar tillsammans en stark kombination av kapital, beprövad kunskap och framtidsblick. John Wattin var medgrundare till IT-konsulten Enator som noterades 1982. Han har sedan dess gjort en mängd investeringar och fick till exempel in ett par hundra miljoner vid försäljningen av databasbolaget MySQL. Martin Wattin (i mitten tillsammans med grundarna av Rabble på bilden ovan) har investerat i flera unga entreprenörsbolag som Rabble, Cherry och Scrive. Han har även investerat och sålt ett antal bolag, till exempel nummerupplysningstjänsten 118100.


Mathias Ackermand

6. Mathias Ackermand

Mathias Ackermand kommer ursprungligen från Tyskland men har blivit en nyckelperson i den svenska IT-branschen. År 2005 slogs hans bolag Lumentis ihop med Transmode som introducerades på börsen 2011. Efter det var han med i styrelsen för kabeloperatören IP Only som köptes av riskkapitalbolaget EQT år 2013.  Han har gjort en mängd investeringar i entreprenörsbolag de senaste tio åren, som den omskrivna fiskeappen Fishbrain och träningsappen Vint.


Eric Wahlforss

Foto: Jesper Frisk

7. Eric Wahlforss och Alexander Ljung

Soundcloudgrundarna Eric Wahlforss och Alexander Ljung startade sin musiktjänst 2007 och idag är bolaget värt över en miljard dollar. Vid sidan av detta har duon gjort sig kända som aktiva affärsänglar med investeringar i både svenska och tyska startupbolag. 2014 startade de investeringsbolaget Direkt Ventures, tillsammans med Henrik Berggren och affärsängeln Christophe Maire.

Alexander Ljung

Foto: Todd Williamson


Robert Ahldin

Foto: Sammy Steen

8. Robert Ahldin

Robert Ahldin har investerat i den svenska internetsektorn i drygt 15 år. Han grundade bolaget Arctic Ventures och var en av de första investerarna i Tradedoubler, en investering som gav 600 Mkr tillbaka vid försäljningen. Efter det grundade han bolaget Rite Ventures tillsammans med Christoffer Häggblom och investerade bland annat i Nebula Oy som såldes till Ratos. Han har de senaste åren drivit investeringsbolaget Edastra ihop med Joakim Dahl och de har en portfölj med bolag som Spotify, Micro Systemation och Billogram. Både Joakim Dal och Robert Ahldin har nyligen börjat arbeta för investmentbanken GP Bullhound och investerar numera i mer mogna bolag via bankens egna techfonder Sidecar I, II, III. 


9. Christer Brandberg

  • Ålder: 72 år.
  • Gör: Investerare.
  • Bor: Stockholm.
  • Portföljbolag (i urval): KNC Miner.

 

En av få investeringar som är känd är i bitcoinföretaget KNC Miner.

 

1989 kom Christer Brandberg in som investerare i lundabolaget Axis. I och med Canons bud på bolaget tidigare i år fick Christer Brandberg loss 3,4 miljarder kronor. Tillsammans med sina tre söner Erik, Magnus och Gustaf Brandberg driver han investeringsbolaget Gullspång Invest som nu ska sätta Axis-miljarderna i arbete. De letar aktivt efter investeringsmöjligheter i unga svenska teknikbolag, men vilka de har i sin portfölj håller de än så länge hemligt. En av få investeringar som är känd är i bitcoinföretaget KNC Miner. 


10. Hans Victor

De två kusinerna Hans och Per Victor driver sedan 2010 det gemensamma investeringsbolaget Victor&Victor. Hans Victor var med och grundade sporträttighetsbolaget IEC som såldes två gånger för sammanlagt över 1 miljard kronor. Victor&Victor var bland annat tidiga investerare i onlinecasinot Vera&John som såldes till kanadensiska Intertain för runt 700 Mkr i fjol. Hans Victor äger även en mindre post i det noterade ehandelsbolaget Sportamore. 


Martin Bjäringer

Foto: Tomas Engström

11. Martin Bjäringer

Martin Bjäringer var styrelseordförande för Protect Data som såldes för 4,3 miljarder kronor 2007. I dag är han en av fem partners som driver investeringsbolaget Monterro med drygt 500 Mkr i sin fond, varav 200 Mkr kommer från grundarna själva. 2013 gav de sig in i noterade Tradedoubler, en resa som slutade med att de nyligen fick ge upp sitt försök att vända bolaget. Men de har många lyckade investeringar bakom sig i bolag som Orc, Episerver, IAR Systems och Pricer. 


Johan Qviberg

Foto: Sammy Steen

12. Johan Qviberg

  • Ålder: 35 år.
  • Gör: Investerare.
  • Bor: Stockholm.
  • Portföljbolag (i urval): Readly, Ingager, Tipser.

Finansmannen Mats Qvibergs son Johan Qviberg har etablerat sig som en aktiv affärsängel de senaste åren. Han har investerat i en handfull techbolag som Facebook-annonseringstjänsten Ingager och magasinsappen Readly. Johan Qviberg sitter även i styrelsen för ett par bolag knutna till familjens maktbolag Öresund. Kombinationen av kunnandet från ett familjeankutet ägarbolag och rollen som tidig investerare gör Johan Qviberg till en potentiell framtida vinnare. 


Anette Nordvall

13. Anette Nordvall

Anette Nordvall är en av flera representanter för affärsängelkollektivet Stockholms Affärsänglar (Stoaf). Stoaf består av 40 investerare, varav 10 är kvinnor, och gör mellan 3 och 5 investeringar årligen.


Online Pizza

Erik Mellström Byrenius, på bilden flankerad av grundarkollegorna från Online Pizza - Per-Anders Bjelkestål och Dan Castillo. Foto: Jack Mikrut

14. Erik Mellström Byrenius

Erik Mellström Byrenius var en av grundarna till bolaget Onlinepizza som såldes till tyska Delivery Hero för 250 Mkr. Men Erik Mellström Byrenius valde att investera en del av pengarna i just Delivery Hero, ett bolag som i dag uppges värderas till runt en miljard dollar. Efter försäljningen av Onlinepizza 2012 har han arbetat aktivt som ängelinvesterare. Under de senaste åren har han gjort en mängd investeringar i entreprenörsdrivna bolag och byggt upp en stor portfölj av mindre bolag.  


Henrik Torstensson

Foto: Ann Jonasson

15. Henrik Torstensson

  • Ålder: 37  år.
  • Gör: Vd Lifesum.
  • Bor: Stockholm.
  • Portföljbolag (i urval): FishBrain, Videoplaza, Brisk.io, Tieday Group, Castle, Sparta sales.
  • Henrik Torstensson är vd för den svenska hälsoappen Lifesum och har blivit ett välbekant ansikte inom den yngre generationen svenska affärsänglar. Till skillnad från många andra änglar har han ingen egen bolagsförsäljning i bagaget, utan har tidigare arbetat på bland annat Spotify. Henrik har investerat i 6 svenska startupbolag, och hans sitter i styrelsen till två av dessa.


    Erik Mitteregger

    Foto: Jesper Frisk

    16. Erik Mitteregger

    Erik Mitteregger är framför allt känd i finansbranschen som medgrundare till Brummer & Partners där han sålde sin ägarandel för runt 250 Mkr år 2002. De senaste åren har han bland annat suttit i styrelsen för familjen Stenbecks maktbolag Kinnevik. Men vid sidan om har han även gjort ett antal investeringar i svenska entreprenörsbolag, senast leveranstjänsten Urb-it. Trots att han ännu inte gjort några häpnandsväckande företagsförsäljningar är Erik Mitteregger med sitt nätverk och sitt kapital en tungviktare bland de svenska affärsänglarna. 


    Meg Charles Horn

    17. Meg Charles-Horn

    Meg Charles-Horn är en amerikansk affärsängel baserad i Stockholm. Sommaren 2014 Investerade hon tillsammans med Connectas förre vd Per Appelgren 500 000 dollar i den svenska konferensapppen Mentimeter och hon sitter i bolagets styrelse. Meg har även investerat i crowdfundingplattformen Fundedbyme. Meg Charles-Horn har en karriär som affärsjurist bakom sig och har varit verksam i både USA och Indien. 


    Carl Silbersky

    Foto: Fredrik Norrlid/Sydsvenskan

    18. Carl Silbersky

    Carl Silbersky gjorde sina första affärer 2009-2010 när han var med och sålde bolagen Tactel och Polar Rose. Han tillhör ett informellt kluster av unga affärsänglar i Skåne som bildats de senaste åren. Här ingår kretsen kring bolaget TAT med Hampus Jakobsson, Ludvig Linge och Johan Lenander samt Jan Erik Solem från Polar Rose. De investerar ofta ihop och har en sammanlagd investeringskpacitet på ett par hundra miljoner kronor. Även om de var för sig har svårt att nå upp på en topplista så hör de som grupp tveklöst till de viktigaste ängelinvesterarna i Sverige. 

    Läs mer: "Det är skönt att kunna cykla till sina bolag"


    Hampus Jakobsson

    Foto: Alfred Beckman

    19. Hampus Jakobsson

    Hampus Jakobsson var en av grundarna av mobilföretaget TAT som såldes till kanadensiska RIM för runt 800 Mkr år 2010. Därefter arbetade han åt Blackberry som rådgivare vid företagsaffärer i Europa innan han började investera på allvar själv. Hampus Jakobsson har de senaste åren gjort runt 40 ängelinvesteringar främst i södra Sverige. Tillhör samma informella nätverk som Carl Silbersky.  


    Niklas Zennström

    Foto: Tor Johnsson

    20. Niklas Zennström

    Den svenska entreprenören och stjärninvesteraren Niklas Zennström har grundat internetbolagen Skype, Kazaa och Joos. Sedan 2006 driver han investmentbolaget Atomico, som investerat i över 60 teknikbolag och har kontor i London, Beijing, Istanbul, São Paulo och Tokyo. Bland investeringarna finns svenska bolag som Klarna och Truecaller, men även e-handelsföretag från både Asien som Sydamerika. Vid sidan av Atomico har Niklas Zennström gjort en rad investeringar i rollen som affärsängel, flera av dessa inom miljöområdet. Han har bland annat investerat i vattenreningsföretaget Orbital Systems samt Clean Motion, som tillverkar det trehjuliga elfordonet Zbee.

    Läs även: "Bristen på kvinnliga änglar skapar sämre bolag"

    Läs även: Doldisen som är Sveriges tyngsta affärsängel

    Läs även: "Det är skönt att kunna cykla till sina bolag"

    Innehåll från WintAnnons

    Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

    Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

    Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

    Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

    Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

    Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

    Tidsvinst för användaren på riktigt

    Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

     – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

    Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

    Stora skillnader mellan olika aktörer

    Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

    – Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

    Mer från Wint

    Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

    Det verkar som att du använder en annonsblockerare

    Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

    spara
    1180kr
    Prenumerera