Hoppa till innehållet

De amerikanska it-jättarnas svenska skattekupp

Det finns få områden där svenska bolag kan utmana de amerikanska internetjättarna. Förutom när det kommer till skattebetalningar. Varuhuskedjan Jula betalade i fjol mer i bolagsskatt i Sverige än Google, Apple, Linkedin och Facebook – tillsammans. 

Facebook med vd:n Mark Zuckerberg är en av de it-jättar som smiter undan skatten i Sverige genom skatteplanering.
Facebook med vd:n Mark Zuckerberg är en av de it-jättar som smiter undan skatten i Sverige genom skatteplanering.Foto: TT

Apple är just nu världens högst värderade bolag. I fjol gjorde bolaget ett rörelseresultat på 454 miljarder kronor, efter att i fjärde kvartalet ha gjort den största kvartalsvinst som någonsin rapporterats av ett bolag. Men i Apples svenska dotterbolag syns knappt ett spår av vinsterna. Apple omsatte i fjol 412 Mkr i Sverige. Trots att bolagets produkter hör till de med högst marginaler i branschen blev resultatet ändå bara blygsamma 3,8 Mkr, motsvarande en rörelsemarginal på knappt en procent. 

Anledningen är Apples bolagsstruktur som gör att vinsterna skickas vidare till det irländska bolaget Apple Retail Holding Europe. Resultatet? Apple betalade i fjol totalt 707 146 kronor i bolagsskatt i Sverige. 

Resultatet? Apple betalade i fjol totalt 707 146 kronor i bolagsskatt i Sverige. 

Upplägget med bolag på Irland är varken nytt eller speciellt för Apple. Faktum är att i stort sett alla amerikanska it-jättar använder sig av samma upplägg i Sverige. Systemet kallas populärt för “Double Irish”.

“Double Irish är en företeelse som varit känd sedan många år”, säger Johan Blomquist, controller på Skatteverket.  

Det fungerar på så sätt att försäljning i Sverige faktureras från Irland och sedan skickas vidare till ett bolag i ett skatteparadis som Bermuda. Apple har via kreativ skatteplanering lyckats få ned skatten på bolagets vinster i Europa till knappa 2 procent.

Ett problem för bolagen är att upplägget gör att de inte kan ta hem vinsterna till USA utan att beskattas där. Det har lett till att de största amerikanska it-jättarna nu har 17 850 miljarder kronor liggande i utlandet, mer än fyra gånger Sveriges BNP. 

Läs mer: Borde du köpa en Apple Watch? Nja.

I morgon, onsdag, redovisar Facebook sitt resultat för andra kvartalet. Analytikerna räknar med att Facebook i år ska göra en vinst på 47 miljarder kronor.

I Sverige är Facebook lite av ett specialfall eftersom bolaget faktiskt bedriver mer än försäljning. Facebooks datacenter i Norrbotten har gjort att bolaget inte kan agera riktigt som tidigare när det gäller att slippa skatten. 

Facebooks datacenter drivs i bolaget Pinnacle Sweden som, via ett holdingbolag, ägs av Facebooks irländska bolag. Pinnacle redovisade i fjol en vinst på 54 Mkr vilket gjorde att Facebook fick betala mer än någonsin tidigare – 12 miljoner kronor – i svensk bolagsskatt.

Facebooks svenska försäljningsbolag har ännu inte lämnat in sin årsredovisning men de senaste åren har skatten legat mellan 500 000 kronor och 1,1 Mkr. 

Trots enorma framgångar betalade de fyra internetjättarna endast 22 Mkr i bolagsskatt i Sverige i fjol. Det är mindre än vad den svenska varuhuskedjan Jula betalade.

Google skickar liksom övriga IT-bolag sina vinster vidare till Irland. Google Sverige omsatte i fjol 389 Mkr och gjorde ett rörelseresultat på 32 Mkr vilket innebar 8,6 Mkr i bolagsskatt. 

Även Linkedins svenska bolag ägs av ett bolag registrerat på Irland. Linkedin omsatte i fjol 59 Mkr i Sverige men resultatet blev endast 382 000 kronor. Skatten? 276 704 kronor.  

Trots enorma framgångar betalade de fyra internetjättarna endast 22 Mkr i bolagsskatt i Sverige i fjol. Det är mindre än vad till exempel den svenska varuhuskedjan Jula betalade. Och bara en tredjedel av vad Gekås i Ullared sköt in på skattekontot. 

Läs mer: Internetbolagen räddar inte jobben

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera