Annons

De är Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40

Sveriges tre hetaste serieentreprenörer under 40: Fredrik Hjelm, vd medgrundare Voi, Elsa Bernadotte, en av grundarna till maträddarappen Karma, och Johannes Schildt, vd och medgrundare på Kry.
Sveriges tre hetaste serieentreprenörer under 40: Fredrik Hjelm, vd medgrundare Voi, Elsa Bernadotte, en av grundarna till maträddarappen Karma, och Johannes Schildt, vd och medgrundare på Kry.
En digital vårdutmanare, en maträddar-entreprenör och grundaren av Sveriges första elscooterbolag. De är topp tre när Di Digital listar tech-Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40 år.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

De blir entreprenörer tidigt, startar bolag på löpande band och blir ofta tunga bolagsbyggare och investerare med tiden. För tredje året i rad listar Di Digital Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40 år. 

Ambitionen med kartläggningen är att ge en fingervisning om fixstjärnorna på morgondagens techhimmel. Spotifys grundare Daniel Ek och Martin Lorentzon, Skypegrundaren Niklas Zennström och Izettles grundare Jacob de Geer är alla exempel på personer som startat flera techbolag innan de fyllt 40. Vissa har varit enorma framgångar. Andra har varit floppar. Men erfarenheterna har gjort dem till miljardärer och några av tech-Sveriges mest tongivande bolagsbyggare. 

Läs mer: Här är Sveriges 41 techmiljardärer 2018 

Precis som tidigare år har vi på redaktionen haft ett gott öga till unga serieentreprenörer när vi sammanställt listan. Vi tänker oss att de i regel har mer kvar att ge i karriären, jämfört med sina äldre entreprenörskollegor. Vi har även låtit oss imponeras lite extra av grundare som startat fler än tre bolag, eller uppnått en miljardvärdering för något av sina bolag. 

Årets vinnare är: Fredrik Hjelm, vd och medgrundare på Voi. Hans elscooterbolag har redan uppnått en miljardvärdering, och tagit in 100-tals miljoner kronor i riskkapital från namnkunniga delägare som Creandum och Vostok New Ventures. Dessutom är han bara 28 år gammal, med tre bolag under bältet. Vi gissar vi att Fredrik Hjelm mycket väl kan överraska oss fler gånger framöver.

Nummer två på listan är Johannes Schildt, den 31-åriga medgrundaren och vd:n på nätläkaren Kry. Bolaget har redan 350 medarbetare, kontor i fem länder och en värdering på över tre miljarder kronor. 

Både Fredrik Hjelm och Johannes Schildt driver bolag som ofta befinner sig i den politiska hetluften. Den typen av erfarenhet kan i bästa fall vara oerhört utvecklande. 

”Bolagsbyggande handlar om att resa sig upp igen och fortsätta”, säger Johannes Schildt.

Nummer tre på listan är Elsa Bernadotte, medgrundare och operativ chef för ”rädda mat”-appen Karma. Hon var nummer nio i fjol. Sedan dess har hon fyllt 30 och Karma har tagit in 110 miljoner kronor i riskkapital från bland andra Electrolux och Kinnevik

Många av de som närmar sig 40-strecket har pensionerats från fjolårets lisa. Ett exempel är Jens Nylander, mannen bakom Jens of Sweden, Jays och Automile. Han knep listans femteplats i fjol, men fyller 40 så pass snart att vi plockar bort honom för att ge plats till andra.

Vidare har vi prioriterat ner entreprenörer som numera främst fokuserar på att investera i andras bolag. 

Fjolårets vinnare Susanne Najafi, som grundat hela sju bolag, har av detta skäl lämnat toppskicket. Hon jobbar visserligen fortfarande hands on med sitt e-handelsbolag Clearlii, men är idag främst en investerare via riskkapitalbolaget Backing Minds.

Samma logik gäller Caroline Walerud, som rör sig nedåt på listan. 

Serieentreprenören och investeraren Henrik Persson Ekdahl, en av grundarna bakom Optimizer Invest, lämnar listan av samma anledning. Vi önskar honom grattis i förskott på 40-årsdagen i januari nästa år. 

De är Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40 2019:

1. (ny) Fredrik Hjelm, vd medgrundare Voi 

Fredrik Hjelm, vd och grundare på Voi Technology.
Fredrik Hjelm, vd och grundare på Voi Technology. Foto: @JOEY ABRAIT, Joey Abrait

Ålder: 28 år

Antal bolag: 3

Läs vinnarintervjun med Fredrik Hjelm här.

2. (ny) Johannes Schildt 

Johannes Schildt, vd och medgrundare på Kry.
Johannes Schildt, vd och medgrundare på Kry.

Ålder: 31 år.
Antal bolag: 3

Han är bara 31 år gammal. Ändå har Johannes Schildt hunnit grunda tre bolag varav de senaste är Kry, ett av Europas hetaste digitala vårdbolag. 

Tjänsten sysselsätter 550 läkare, psykologer och sjuksyrror vilka har genomfört över en miljon vårdmöten. Bolaget har idag 350 medarbetare, kontor i fem länder och en värdering på över tre miljarder kronor.

Men resan har knappast varit smärtfri. Så sent som i mitten av juni stod det klart att SKL sänker ersättningen för digitala vårdtjänster som Kry. 

”Kry går ständigt på nitar. Men värdet av bolaget är ju summan av problemen vi löser”, säger Johannes Schildt, som även är bolagets vd.

Läs mer: Kry tar in en halv miljard – värderingen tripplas 

Precis som Spotifygrundaren Daniel Ek och många andra techstjärnor fick han sin start på Stardoll, ett spelbolag med inriktning mot unga tjejer. Johannes Schildt jobbade där 2007, sedan han gått ut gymnasiet, och växlade arbetet med ekonomistudier på Stockholms universitet. 

Studierna avslutades aldrig. Istället grundade han som 20-åring Plånka.se, en sajt som sålde plånböcker på nätet. 2012 grundade han Tieday Group, ett bolag han drev fram till 2015. Bolaget erbjöd prenumerationsbaserad e-handel med produktkategorier som underkläder, slipsar och måttsydda skjortor. 

En av ängelfinansiärerna var Fredrik Jung-Abbou. De två gick sedermera vidare till att grunda Kry, ihop med Josefin Landgård och Joachim Hedenius.

Hinner du grunda fler bolag innan du fyller 40?

”Nej, vi har bara börjat och vi kommer ha mycket kvar att lösa även när jag är 40.”

3. (9) Elsa Bernadotte 

Elsa Bernadotte, en av grundarna till maträddarappen Karma. Fotograferad vid företagets kyl på Ica Liljeholmen.
Elsa Bernadotte, en av grundarna till maträddarappen Karma. Fotograferad vid företagets kyl på Ica Liljeholmen. Foto: Jesper Frisk

Ålder: 30

Antal bolag: 2

Medgrundare och vice vd för matsvinnsappen Karma. Bolagets app hjälper restauranger, caféer och livsmedelsbutiker att minska sitt matsvinn genom att sälja överskottsmat till konsumenter till ett lägre pris. 

I fjol tog Karma in nästan 110 miljoner kronor i riskkapital från bland andra Electrolux och Kinnevik. Man öppnade kontor i London i början av året och har redan 700 partners och 125 000 användare där. Har även lanserat i Paris. Totalt har Karma sålt över en miljon måltider. Det motsvarar 370 ton mat som annars hade kunnat hamna i soptunnan.

”Karmas mål är att göra oss till ”the first zero food waste generation”, det vill säga använda och bygga användarvänlig teknik för att se till så att mat inte slängs”, säger hon.

Läs mer: Matsvinnsappen Karma tiofaldigar omsättningen 

Karma utvecklar även en företagstjänst i samarbete med Martin & Servera. 

Elsa Bernadotte är även en av medgrundarna till bolaget Pop Fruits, som säljer frusen frukt på pinne, och som såldes 2016.

Vad är ditt råd till unga entreprenörer?

”Vänta inte på den perfekta idén eller timingen, våga starta och ta det därifrån. Jobba iterativt och testa prototyper tidigt och kontinuerligt på slutanvändaren. Det gjorde vi inte tillräckligt på Karma med vår första idé och affärsmodell – vilket ledde till att vi efter cirka åtta månader fick göra en pivot till vår nuvarande modell. Hade vi varit så kundfokuserade som vi är idag hade vi hittat rätt tidigare.”

4. (ny) Patrik Nybladh

G:loots grundare och vd, Patrik Nyblad.
G:loots grundare och vd, Patrik Nyblad. Foto: Jonas Eng

Ålder: 37 år.
Antal bolag: 3

För fyra år sedan såg han en lucka i e-sportsmarknaden. Proffsen spelade för enorma prispengar, men amatörerna lämnades utanför.

”Det var min fru som kom på idén att låta vanliga spelare tävla om prispengar”, säger Patrik Nybladh, vd och grundare på G-loot. 

Idag erbjuder bolaget en plattform där spelare kan satsa pengar på sig själva och tävla om priser i miljonklassen. G-loot omsatte cirka 40 miljoner kronor i fjol. I år spår grundaren en omsättning på över 100 Mkr. Satsningen har redan lockat investerare som Swedbank Robur, Paradox-veteranen Fredrik Wester och THQ-toppen Lars Wingefors. Enligt Patrik Nybladh är miljardvärderingen redan ett faktum.

Länk till acast

Men G-loot är inte Patrik Nybladhs enda succé. Som 20-åring grundade han även Lägenhetsbyte.se, Sveriges största bostadsbytarsajt, ihop med två andra. Bolaget omsatte 24,6 Mkr 2017 och hade en vinst på 1,5 Mkr 2017.

Misslyckandet i CV:et heter Imodules. Bolaget startades 2011 och var en slags nummerpresentatör i mobilen. 

”Vi misslyckades eftersom vi vände oss till teleoperatörer. De tar alltid så lång tid på sig att implementera något. Vi blev omkörda av Truecaller”, säger han.

5. (ny) Joel Hellermark 

Joel Hellermark, vd och medgrundare av Sana Labs.
Joel Hellermark, vd och medgrundare av Sana Labs. Foto: Pressbild.

Ålder: 23 år
Antal bolag: 2

Son till föräldrar som båda jobbar med forskning. Lärde sig koda som 13-åring. Som 16-åring grundade han sitt första bolag, med verksamhet inom videorekommendationer. Under gymnasietiden tog Joel Hellermark kurser i maskininlärning vid Stanford. Han studerade även kognitiv neurovetenskap vid Cambridges sommarprogram.

Som 19-åring grundade han Sana Labs, ett AI-bolag inom utbildning som tagit in cirka 23 miljoner kronor i riskkapital från bland andra Katarina Martinsson, arvtagare i Lundbergsfären, och Spotifyveteranen Sophia Bendz. Bolaget har rekryterat medarbetare från CERN, Google och Spotify och är redan omskrivet i tidningar som Fast Company, Financial Times, The Guardian och Wired. 

”Med partnerskap inom alltifrån professionell utbildning till medicin och matematik är Sana Labs på väg att bli hjärnan i alla världens utbildningsprodukter”, säger Joel Hellermark.

6. (ny) Niklas Östberg

Niklas Östberg, vd Delivery Hero.
Niklas Östberg, vd Delivery Hero. Foto: Evelina Carborn

Ålder: 38
Antal bolag: 2

När Niklas Östberg grundade Delivery Hero i Berlin 2011 var han redan en veteran i branschen. Han hade redan då hunnit starta svenska Pizza.nu som gick samman med Onlinepizza.se 2008. 

Idag är alla tre bolag ihopbakade i den tyska börsjätten, vars marknadsvärde pendlar kring 80 miljarder kronor. I fjol platsade Niklas Östberg på Di Digitals lista över Sveriges 41 techmiljardärer 2018

7. (ny) Tink-grundarna

Tinks grundare Fredrik Hedberg, CTO, och Daniel Kjellén, vd.
Tinks grundare Fredrik Hedberg, CTO, och Daniel Kjellén, vd. Foto: Emma-Sofia Olsson

Daniel Kjellén, 38 år
Fredrik Hedberg,
36 år
Antal bolag:

För några år sedan var Tink Sveriges hetaste privatekonomiapp. Idag är bolaget ett av Sveriges hetaste fintechbolag med kunder som storbanker och bolag som Klarna, Paypal och Qliro. 

Bolaget är grundat av Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg, idag vd respektive teknikchef på Tink. Fredrik Hedberg har tidigare medgrundat Telavox, en molnbaserad telefonväxel för små och medelstora bolag som är värderat till över en miljard kronor. Daniel Kjellén har tidigare grundat domänföretaget Prodocon, som blev uppköpt 2008 och är idag en del av brittiska Netnames.

Läs mer: Fick idén i lumpen – nu är Telavox ett miljardbolag 

Tink grundades av dem båda 2012. 

I början av juni kunde Di Digital rapportera att den amerikanska betaljätten Paypal investerat drygt 100 miljoner kronor i Tink. Investeringen är en del av en större kapitalrunda på 56 miljoner euro, motsvarande 583 miljoner kronor, som Tink offentliggjorde tidigare i våras. I samband med den steg Tinks bolagsvärde till 2,5 miljarder kronor, enligt Di Digitals uppgifter.

8. (ny) Ideal of Sweden-killarna

Filip Ummer och Joachim Lindström.
Filip Ummer och Joachim Lindström.

Ålder: 30 och 31 år.
Antal bolag: 5

Barndomsvännerna Filip Ummer och Joachim Lindström startade sitt e-handelsbolag Ideal of Sweden i ett garage i Norrköping för sju år sedan. Idag är bolaget värt närmare två miljarder kronor och har tunga delägare som Eequity och Altor. 

Läs mer: Miljardaffär när Altor blir störst i e-handelsbolag 

Bolaget säljer mobilskal, laddningskablar, plånboksfodral och andra accessoarer. En viktig del av framgången är att man lyckats marknadsföra sina produkter via influerare på nätet, en marknad som idag främst kretsar kring Instagram.

Deras entreprenörsresa började med försäljning av kall läsk till förare som fastnat i bilkö utanför Söderköping mitt i sommaren. 

”Vi var väl 8 och 9 år gamla första gången vi gjorde det där. Lärdomen var väl främst att vi faktiskt kunde påverka vår egen situation. Vi växte båda upp med ensamstående föräldrar och hade en trasslig bakgrund”, sa Joachim Lindström i en öppenhjärtig intervju med Di Digital i februari i fjol.  

Han startade sitt första e-handelsbolag när han var 19 år gammal. Bolaget hette Footballstore.se och sålde fotbollsskor och utrustning direkt till spelare och föreningar.

Även Filip Ummer satsade på e-handel tidigt. Ett av hans bolag sålde glittriga ”crystal bra”-bh:ar på nätet. Ett annat av Filip Ummers bolag sålde mobilplånböcker man kunde hänga runt halsen, som han själv formgett och låtit producera i Kina. 

Tidigare under sommaren gick de in som majoritetsägare i nystartade Golden Vagance, som ska sälja badkläder och solglasögon där skalen går att byta ut.

Läs mer: Mobilskaljättens grundare startar nytt bolag 

9. (12) Isabella Löwengrip

Isabella Löwengrip under presentationen av årets sommarvärdar för P1:s radioprogram Sommar vid en pressträff i Berwaldhallen i Stockholm.
Isabella Löwengrip under presentationen av årets sommarvärdar för P1:s radioprogram Sommar vid en pressträff i Berwaldhallen i Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT

Ålder: 28
Antal bolag: 8

Social medieprofil som under åren grundat cirka åtta bolag. Ett är bloggportalen Spotife. Ett annat är skönhetsvarumärket Löwengrip Beauty som omsatte 85 miljoner kronor i fjol. Ett tredje är skomärket Flattered som hon startade ihop med sin affärspartner Pingis Hadenius, och som har investmentbolaget Spiltan som delägare. Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius har även gjort investeringar via inkubatorbolaget Nordic Tech House. 

Läs mer: Isabella Löwengrips skosatsning missar målet – miljoner i förluster

Isabella Löwengrips senaste bolag är håracessoarbolaget Hermine Hold. Det startade hon ihop med Joachim Lindström, grundare av Ideal of Sweden. Han är, liksom hon, en expert på marknadsföring via sociala medier. 

I dag jobbar totalt 70 personer i de befintliga bolagen, enligt Isabella Löwengrip. 

Tolv personer uppges jobba med hennes sociala medier-närvaro för att optimera synligheten och driva försäljning, främst genom betalda samarbeten med olika varumärken. I en intervju med Di Digital i maj i år uppgav Isabella Löwengrip nyligen att verksamheten omsätter runt 2 miljoner kronor i månaden. Pengarna landar i holdingbolaget Löwengrip Invest från vilken hon gör investeringar, som den i preventivappen Natural Cycles.

Läs mer: Miljardvärderade p-appen gör sig av med personal 

I höst har hon även nya projekt på gång. Bland annat ska hon och Pingis Hadenius hjälpa mediejätten Condé Nast etablera ett varumärke i Skandinavien. 

Isabella Löwengrip hoppas även börsnotera Löwengrip Invest under 2020. Hon uppger sig även vara i färd med att starta en kommunikationsbyrå i New York till hösten. 

Läs mer: Här är Löwengrips nya bolag: "Vill skapa nästa Daniel Wellington"

10. (ny) Robert Falck

Robert Falck, vd och grundare på Einride.
Robert Falck, vd och grundare på Einride. Foto: Jack Mikrut

Ålder: 37
Antal bolag: 7

Idag är Robert Falck främst känd som vd och grundare på Einride. Göteborgsbolaget nådde nyligen ett genombrott genom att rulla ut sin självkörande elektriska lastbil på allmän väg ihop med DB Schenker. 

Läs mer: Här är Sveriges 13 hetaste techbolag inom självkörning

Att på tre år ta ett bolag från idé till verklighet är imponerande. Än mer anmärkningsvärt är att Robert Falck startat sex bolag innan Einride. Ett av dem är Keyflow, som förser nattklubbar med ett webbaserat verktyg för att få koll på sina gästflöden. Ett annat är jaktappen The Great Wild.

”Att starta bolag är en färdighet. Det viktigaste är att rekrytera människor som kompletterar dig”, säger Robert Falck.

Läs mer: Volvo-utmanaren startar transporter med självkörande lastbil 

11. Billhop-grundarna

Erik Malm och Lars-Martin Norviit.
Erik Malm och Lars-Martin Norviit.

Erik Malm, 37 år
Lars-Martin Norviit, 39 år
Antal bolag: 3

Erik och Lars-Martin har grundat tre bolag tillsammans: Veterinären.nu, Billhop och Vetzoo. Alla har en värdering på över 100 Mkr. 

”Framgångsreceptet går ut på att jag är teknik- och produktchefen, medan Lars-Martin är vd:n. Så har det varit på alla bolagen”, säger Erik Malm.

Idag arbetar Erik som CTO på Billhop, en tjänst för företag som vill betala fakturor med kreditkort. Bolaget har tagit in 40 Mkr i riskkapital sedan starten 2011 och växer snabbt i hela Europa. Idag hanterar Billhop flöden på närmare två miljarder kronor per år. 

Lars Martin arbetar som vd för Vetzoo, en e-handelsplats för husdjusprodukter. Bolaget omsatte 130 Mkr 2017 och såldes samma år till det EQT-ägda Musti ja Mirri.

Vidare sitter Lars Martin i styrelsen för Firstvet, en digital sjukvårdsrådgivning för djurägare sprunget ur Vetzoo. Under 2018 investerade Creandum 50 Mkr i Firstvet. 

Ska ni starta fler bolag ihop?

”Det finns stora möjligheter för det. Det är dumt att avbryta ett vinnande koncept.” 

12. Hjalmar Nilsonne (NTL)

Hjalmar Nilsonne.
Hjalmar Nilsonne. Foto: Amanda Lindgren

Ålder: 33
Antal bolag: 3

Vd och grundare av Watty, som tidigare i år togs över av en tysk konkurrent. Har tidigare grundat Black Silicon Solar.

Läs mer: Daniel Ek startar AI-bolag tillsammans med techprofil 

Har ett nytt, hemligt projekt på gång med Spotifys grundare Daniel Ek. Bolaget heter för närvarande HJN Sverige och uppges jobba med AI, möjligtvis inom digital hälsa. 

13. (1) Susanne Najafi

Susanne Najafi
Susanne Najafi Foto: Jesper Frisk

Ålder: 38 år

Antal bolag: 7

Främst känd för att under 2016 ha grundat riskkapitalbolaget Backing Minds ihop med Sara Wimmercranz. Fonden, vars mål är att hitta startup-investeringarna som andra missar, har tagit in kring 200 miljoner kronor från en rad näringslivsprofiler som bland andra H&M:s vd Karl-Johan Persson och Collector Bank-grundaren Lena Apler.

Länk till acast

Innan hon blev investerare grundade Susanne Najafi sju bolag, varav fyra i techsektorn. Dessa är Clearlii, som säljer kontaktlinser på nätet och i apotek, Lokalii, en marknadsplats för lokala upplevelser, samt Olfactory och Unity Beauty Group, som idag är en del av Eleven, en av Nordens största nätbutiker för smink och hudvård. 

Hon jobbar fortfarande hands on med Clearlii som blev lönsamt i fjol och spås omsätta över 50 Mkr 2019. 

14. (8) Piotr Zaleski 

Piotr Zaleski
Piotr Zaleski

Ålder: 38

Antal bolag: 3

Piotr Zaleski är medgrundare till inte mindre än tre bolag. Det kanske mest välkända är Detectify, som vänder sig till frilansande hackare för att spåra och åtgärda säkerhetsluckor åt kunder som Kry, King och Spotify.

Läs mer: Detectify tar in 50 miljoner kronor - skalar upp sitt hackernätverk 

Han ligger även bakom Ingrid (tidigare Shipwallet), en fraktjänst för e-handlare med bland annat Apoteket och Adlibris på kundlistan, samt e-handelsplattformen Centra. 

15. (3) Christopher Brinkeborn Beselin

Christopher Brinkeborn Beselin, grundare av Fram och Lazada i Vietnam.
Christopher Brinkeborn Beselin, grundare av Fram och Lazada i Vietnam. Foto: Jesper Frisk

Ålder: 36 år

Antal bolag: 5

Kommer från en familj som har arbetat mycket i Asien, farfar med ABB i Japan och morfar med ABB i Kina. Fadern Erland drev import från Kina genom eget bolag. Själv bor han i Ho Chi Minh City, Vietnam, men har även lägenhet i Stockholm. 

Första riktiga jobbet var på finansmannen Christer Gardells fond Cevian Capital. Jobbade med Kinnevik och Rocket Internet för att starta e-handel i Sydostasien, vilket resulterade i Lazada, en ”sydostasiatisk Amazon” som såldes till kinesiska Alibaba till en värdering på 25 miljarder kronor.

Har även grundat eller medgrundat Pangara, Intrepid och Endurance Capital (en aktivistfond i Vietnam med ca 10 börsnoterade bolag i portföljen).

Driver nu den vietnamesiska bolagsbyggaren Fram, som han grundat och som gjorde entré på First North i oktober 2017 med en teckningskurs på 20 kronor. Aktien står nu i drygt 50 kronor och börsvärdet uppgår till drygt 190 Mkr. Fram har sedan noteringen grundat och förvärvat ytterligare tiotal digitala bolag inom edtech, fintech och konsumentområdet i Vietnam.

Läs mer: Fram köper vietnamesisk bilannonssajt – aktien stiger

16. Björn Jeffery

Björn Jeffery var tidigare vd och medgrundare av Toca Boca inom Bonnier.
Björn Jeffery var tidigare vd och medgrundare av Toca Boca inom Bonnier.

Ålder: 38

Antal bolag: 9

Är främst förknippad med sin tidigare roll som vd och medgrundare av Toca Boca inom Bonnier. Bolaget utvecklar appar för barn och såldes 2016 till Spin Master, ett av världens största leksaksföretag, för 35 miljoner dollar (då runt en kvarts miljard kronor).

Han bor idag i San Francisco och där han driver rådgivningsbolaget Jeffery LLC, är ängelinvesterare och jobbar som chef för ”special projects” på mensappen Clue.

Läs mer: Kry köper svensk terapi-app: ”Cirkeln är sluten” 

Var även medgrundare av Enjo, som var en ny version av terapi-appen Shim och lanserades i USA. Tjänsten hade dock svårt att lyfta och i april 2019 köpte nätläkaren Kry tekniken och lade ner tjänsten. Exempel på andra bolag han varit med och grundat: bloggarna Discobelle.net och Manolo.se, samt de digitala byråerna Fuchikoma, Jeffery & Edling och Good Old.

Uppges vara på väg att flytta hem till Sverige på sikt för att dra igång ett nytt projekt eller startup. 

Fotnot: Björn Jeffery är gift med Di Digitals Silicon Valley-korrespondent Miriam Olsson Jeffery.

17. Louise Fritjofsson

Louise Fritjofsson.
Louise Fritjofsson.

Ålder: 32

Antal bolag: 5

Louise är en serieentreprenör med mer än tolv års erfarenhet som vd och grundare i techvärlden och, nu på senaste, i matbranschen. Som 19-åring startade hon Popsox, en e-handelsbutik som sålde prenumerationer på strumpbyxor.

Sedan dess har hon grundat adtechbolaget Adprofit samt träningsappen Vint. Hon är idag ordförande i båda dessa bolag. Hon är även medgrundare på Rewind Products, ett litet bolag för retrolurar som inom kort lanserar en ny kategori hörlurar. 

Louise bor idag i San Francisco och är initiativtagare till Femaletechspeakers. Hon är tidigare ”entrepreneur in residence” på startupacceleratorn 500 Startups och hon jobbar även med riskkapitalbolaget Byfounders.

Hennes senaste bolag heter Bla Bla Foods.

”Vi producerar hållbara matprodukter baserade på ingredienser med unika hälso-funktioner för unga familjer I USA. Bla Bla Foods är inspirerat av skandinavisk minimalism och design”, säger Louise Fritjofsson.

18. (4) Dan Nilsson

Dan Nilsson.
Dan Nilsson.

Ålder: 38

Antal bolag: 5

Dan Nilsson (NTL) har grundat eller medgrundat hela fem bolag. Det mest kända är appen Fyndiq, ett slags ”Ullared på nätet” som sammanför säljare med köpare. Bolaget har dock stött på en del problem på senaste.

Läs mer: Ehandelsbolaget Fyndiq är till salu 

Han står även bakom Contentor, som arbetar med att sälja texter på nätet, E-commerce Park, som fungerar som inkubatorföretag för e-handlare, Ehandel.se, som är en nyhets- och mötesplats för e-handlare, samt Roliga Prylar som säljer presenter på nätet. Han har sålt av sina andelar i både Ehandel.se och Roliga Prylar.

19. Magnus Liungman

Mästerpitcharen Magnus Liungman.
Mästerpitcharen Magnus Liungman.

Ålder: 37
Antal bolag: 2

Grundade Doctrin 2016, en platformsleverantör till vårdgivare som idag når 1,4 miljoner patienter i Sverige, Norge och Tjeckien. Bolaget har tagit in drygt 150 miljoner kronor i riskkapital från investerar Capio, Healthcap, Norrsken och Inbox Capital.  

Var vd för Doctrin fram till årsskiftet, men gick in i väggen och har tagit paus. Planen är att komma tillbaka i full kraft till hösten.

”Jag brände ut mig och skämdes över det i början. Men till slut valde jag att berätta lite om det på Facebook. Det var en lättnad! Utbrändhet är vanligare än man tror bland entreprenörer och det är bra att få bort stigmat”, säger Magnus Liungman. 

Vad är ditt bästa råd till unga entreprenörer?

”Det gäller att ha ett autentiskt syfte med varför man startar bolag. Man bör fundera kring värderingar och bolagskultur tidigt, innan man anställer folk. Företagskulturen är limmet som håller ihop organisationen när det skakar.”

2012 startade Magnus Liungman även Samlas, ett fintechbolag som skulle gruppförhandla bolån åt LO:s medlemmar. Bolaget lyckades inte med lånen, men jobbar nu med mobilabonnemang istället. 

20. (7) Caroline Walerud

Caroline Walerud
Caroline Walerud

Ålder: 29

Antal bolag: 2

Medgrundare på Volumental, ett växande AI-bolag i Stockholm som hjälper hundratusentals människor per månad i 38 länder att hitta skor som passar perfekt. Var tidigare vd, men lämnade för att fokusera på sitt investmentbolag Walerud Ventures, som hon driver med sina föräldrar: entreprenören Jane Walerud (som varit med och startat 15 bolag och var första investeraren i Klarna) och Bengt Walerud, även han en bolagsbyggare av rang. 

Sedan ett år jobbar hon också på Swedish Algae Factory som tar fram ett silicamaterial från alger som gör solceller mer effektiva.

Läs mer: Familjen Walerud bildar riskkapitalbolag  

Caroline Walerud är aktiv inom Sting, Prince Daniels Fellowship och Cambridge University St John's College Entrepreneurship Committee.

21. Niels Bosma (NTL)

Niels Bosma
Niels Bosma

Ålder: 37

Antal bolag: 3

2008 var Niels Bosma med och grundade bolaget Offerta, en digital marknadsplats för hantverks- städ- och flyttjänster. Företaget har nått stora framgångar och lockade tidigt Kinnevik som investerare. I januari 2017 såldes Offerta till riskkapitalbolaget Alfven & Didrikson för drygt 100 Mkr.

Läs mer: Kinnevik säljer Offerta för 100 miljoner

Niels Bosma har även hunnit grunda två andra bolag, fastighetsinvesteringsbolaget Tessin, där användarna lånar ut pengar till olika fastighetsprojekt, samt ett it-verktyg vid namn Seotools for Excel. 

Tessin har det senaste året tvingats tampas med flera konkurser och härdsmältor bland fasthetsprojekten på plattformen. 

Läs mer: Ny konkurs på Tessin – investerarna i ovisshet 

21. Henrik Berggren
Ålder:
39
Antal bolag:

Anställd nummer sju på Soundcloud. Grundade Readmill 2011, en digital tjänst för e-böcker med bas i Berlin som såldes till Dropbox för cirka 8 miljoner dollar 2014. 

Driver sedan 2018 Steady Health, en digital vårdgivare fokuserad på diabetes i San Francisco. Henrik har själv haft diabetes i 20 år och har utvecklat en förbättrad vårdmetod med hjälp av data-analys och coachning.

22. Sorosh Tavakoli

Sorosh Tavakoli.
Sorosh Tavakoli.

Ålder: 36
Antal bolag: 2

Grundare av annonsbolaget Videoplaza, som såldes till Telstras dotterbolag Ooyala för cirka en halv miljard kronor 2014. 

Har under 2019 dragit igång ett nytt foodtech-bolag ihop med bioteknikern Anja Leissner som producerar växtbaserad ost. Bolaget heter Noquo Foods och ska producera och sälja vegansk ost till restauranger, cateringverksamheter och konsumenter.

Läs mer: Techprofil vill bygga nya Oatly 

Han ser Lundabolaget Oatly, som har utmanat den traditionella mjölkindustrin med sin havremjölk, är en ”jättestor inspirationskälla”.

”Behöver vi ens mjölk för att göra ost? Det visar sig att ingen riktigt har försökt”, sa Sorosh Tavakoli till Di Digital i mars. 

23. Fredrika Bernadotte

Fredrika Bernadotte.
Fredrika Bernadotte.

Ålder: 33 år

Antal bolag: 2

Vd och grundare av Prion, en app för kommunikation och administration inom förskolan. Prion har tagit in kapital från Skypegrundaren Niklas Zennström, Nina och Sebastian Siemiatkowski, Sebastian Knutsson och Sophia Bendz. Har tidigare startat bolaget Grannfilm, en filmdelningstjänst mellan grannar.

24. Karsten Deppert

Ålder: 35 år
Antal bolag: 7

Grundare av bland annat e-handelsöversättningstjänsten Contentor, livsmedelsbolaget Rescued Fruits och healthtechbolaget Wellbefy. Har även startat techhubbar som: Mindpark och E-commerce Park of Sweden. 

Sätter Helsingborg och Skåne på kartan.

”Jag tror väldigt mycket på individer och på att låta drivkraft komma fram och växa. Det färgar hur jag hanterar projekt, och vilken roll jag tar”, säger han.

25. Matilda Hannäs

Matilda Hannäs
Matilda Hannäs

Ålder: 38
Antal bolag
: 3
Vd och grundare Skillbreak, ett bolag låter influencers sälja kurser på nätet. Tidigare marknadschef på produktsidan på Spotify. Har även grundat två andra företag: Turkultur och Curao AB. 

Läs mer: Spotify-topp till Veckopengen – ska lära barn att spara 

Plats 26-40 (utan inbördes ordning):

Hjalmar Ståhlberg Nordgren
Ålder: 29
Antal bolag
: 2
Medgrundare och vd för rädda-mat-appen Karma, medgrundare för undersökningsverktyget Responster.

Jenny Nordenborg
Ålder: 31
Har haft egna bolag sedan tonåren och på senare år grundat spelbolaget Neat Corporation, med VR-spelet Budget Cuts. Har även grundat edtechbolaget Brain Harbour, som just nu ligger på is.

Erik Byrenius
Ålder: 35
Startade Onlinepizza, som köptes av tyska Delivery Hero 2012. Tidigare en del av investerarkollektivet Nordic makers. Driver Startuptools.org, en gratis resurs med juridisk information för startups och investerare.

Alexander Ekvall
36 år
Fabrication Games, Snowprint Studios

Fredrik Stockman
35 år
Freebee, Pokemall, Threadsafe

Adam Linders
31 år
Thatsup, Tradevenue 

Rasmus Adler Wahlberg
30 år
Advisa, Fitnesscollection, Human.

Olivia Rothschild
30 år

109World, Hyber 

Daniel Aarenstrup
32 år
SAVR, Virtual Trainer

Johan Norin
32 år
Precisely, Qoorp, Jansson & Norin

Rickard Norregårdh
29 år
C/mind, Hyper One

Henrik Fräsén
37 år
Mentimeter, Hygglo

Mikael Blix
33 år
Laget.se, Heja.io

Ludvig Persson Lejon
31 år
Audioapps, Qasa

Pontus Gustafsson
28 år
Beleco, Savely, +Cap

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer