Annons

De är tech-Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40

Kan du namnen på dessa? De är nio av tech-Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40.
Kan du namnen på dessa? De är nio av tech-Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40.
De blir entreprenörer tidigt, startar bolag på löpande band och övergår ofta till att bli investerare i andras startupbolag. För andra året i rad kartlägger Di Digital Sveriges 40 främsta serieentreprenörer under 40 år.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Skypegrundaren Niklas Zennström, EQT Ventures Hjalmar Winbladh, Stardolls Mattias Miksche och Klarnas första investerare Jane Walerud. Alla har de startat åtskilliga techbolag – och gått vidare och bli investerare i världsklass.

Erfarenheten visar nämligen att de flesta framgångsrika techbolag grundas av så kallade serieentreprenörer, det vill säga personer som startar och bygger åtskilliga bolag under sin karriär. Merparten av grundarna bakom Spotify, Izettle, King och Skype hade exempelvis en eller flera tidigare bolag i bagaget innan de startade det som skulle bli deras största framgång. I många fall hade de även rena misslyckanden bakom sig. Innan han blev miljardär på Izettle startade Jacob de Geer exempelvis den nu helt bortglömda videotjänsten Ameibo.

Ett undantag är Klarna, vars tre grundare lyckades på första försöket när de drog igång sin blivande miljardsuccé på Handelshögskolan i Stockholm. Idag är Sebastian Siemiatkowski kvar som vd i bolaget, medan medgrundaren Niklas Adalberth gått vidare till att starta Norrsken Foundation som investerar i startups som Doctrin och Matsmart. 

Serieentreprenörsskap är ett personlighetsdrag.

För att ge en fingervisning om vilka morgondagens techstjärnor och superinvesterare kan tänkas vara har Di Digital, för andra året i rad, kartlagt Sveriges 40 främsta serieentreprenörer under 40 år. Det bör nämnas att listan är framåtsyftande och därmed bör ses som ett inspirerande axplock av namn, snarare än en garanti för framtida succéer. Extrapoäng har getts till entreprenörer som redan i unga år grundat flera bolag, samt till investerare som jobbar mycket aktivt i bolagen de investerar i.

Etta på listan för 2018 är Susanne Najafi, den ena hälften av investerarduon Backing Minds, riskkapitalbolaget som dragit in närmare 200 Mkr till sin första fond och hittills investerat i fyra techbolag. Innan hon blev investerare startade Najafi sju bolag, varav fyra i techsektorn. En av dessa är den framgångsrika skönhetssajten Eleven.

”Det känns otroligt hedrande, inte minst med tanke på alla andra namnen på listan. Jag tror att serieentreprenörsskap är ett personlighetsdrag. Efter ett tag kan man inte låta bli, man ser affärsmöjligheter i allt möjligt", säger den 37-åriga bolagsbyggaren.  

Ska du starta fler bolag tror du?

”Definitivt. Men förmodligen i min roll som investerare. På Backing Minds jobbar vi aktivt i de bolag vi investerar i. Och vi står redo att starta nya bolag genom att matcha vår kunskap med entreprenörer i vårt nätverk.”

Susanne Najafi kammade förra året hem listans andraplats, efter Jarno Vanhatapio, som nu lämnar listan till följd av en nära förestående födelsedag. Efter att ha grundat Nelly.com (NTL), som såldes till Qliro Group, och Zoozoo.com, som såldes till Animail (NTL), driver han i dag det snabbväxande modebolaget Na-kd (NTL), som säljer via egen butik på nätet. Redaktionen önskar honom grattis på 40-årsdagen (han fyller i augusti) och ser fram emot att följa hans bana framöver.

Listan har även många nykomlingar. En av dem är Caroline Walerud, som fyller 28 år sommaren 2018. Hon har redan hunnit starta Volumental (NTL), ett växande 3D-scanningbolag där hon tidigare var vd, och investmentbolaget Walerud Ventures (NTL), som hon driver med sina föräldrar: affärsängeln och entreprenören Jane Walerud samt bolagsbyggaren Bengt Walerud. 

”Jag har prövat olika sätt att jobba, men tycker fortfarande att entreprenörskap är det roligaste och bästa sättet att göra skillnad, och få jobba med roliga människor. Jag tror jag kommer fortsätta med det hela livet”, säger Caroline Walerud.  

Just nu uppger hon sig lägga halva sin tid på Volumental, som redan nu scannar över 100 000 personer per månad och hjälper dom hitta skor som passar, i samarbete med kunder som New Balance. Resten av tiden går till att utvärdera investeringar och jobba ”hands on” med vissa av portföljbolagen. Just nu är det exempelvis mycket fokus på Racefox, en slags AI-coach för löpare och längdskidåkare.

En annan nykomling på listan är Piotr Zaleski. Når Di Digital når honom har han dock genast invändningar mot epitetet serieentreprenör. 

Jag är inte serieentreprenör, jag är en parallellentreprenör. Jag har kört alla bolagen samtidigt.

”Jag är inte serieentreprenör, jag är en parallellentreprenör. Jag har kört alla bolagen samtidigt”, säger den 37-åriga bolagsbyggaren.

Piotr Zaleski har varit med och grundat tre bolag: "hacker"-bolaget Detectify (NTL), samt e-handelsinnovatörerna Ingrid (NTL) (tidigare Shipwallet) och Centra.

Han råder unga entreprenörer att vara uthålliga och utgå ifrån ett problem som någon är villig att betala för att lösa. 

"Många entreprenörer börjar med en vision och startar sedan ett bolag. Men jag brukar börja med en kund som har ett problem, hitta en teknisk lösning och sedan bygga bolaget. Lyckas man skapa en plattform fort, och inte bara bli en it-konsult, kan man få tillväxt direkt och slippa ta in allt för mycket riskkapital”, säger han. 

 

Här är hela listan:

1. Susanne Najafi (NTL)

Ålder: 37 år

Antal bolag: 7

Susanne Najafi är idag främst känd för att under 2016 ha grundat riskkapitalbolaget Backing Minds ihop med Sara Wimmercranz. Fonden, vars mål är att hitta startup-investeringarna som andra missar, har tagit in närmare 200 miljoner kronor från en rad näringslivsprofiler som bland andra H&M:s vd Karl-Johan Persson och Collector Bank-grundaren Lena Apler.

Innan hon blev investerare grundade Susanne Najafi sju bolag, varav fyra i techsektorn. Dessa är Clearlii, som säljer kontaktlinser på nätet och i apotek, Lokalii, en marknadsplats för lokala upplevelser, samt Olfactory och Unity Beauty Group, som idag är en del av Eleven, en av Nordens största nätbutiker för smink och hudvård. 

2. Henrik Persson Ekdahl (NTL)

Ålder: 37 år

Antal bolag: 3

Med bas på Malta och rötterna i bettingsektorn är Henrik Persson Ekdahl lite av en dark horse bland svenska tech-entreprenörer. I dag har han både rollen som bolagsgrundare och investerare, via Optimizer Invest där han är partner. Henrik Persson Ekdahl har grundat Parktrade Europe, Bestpoker och Catena Media, med en miljardvärdering på Nasdaq Stockholm.

Läs mer: Henrik Persson Ekdahl en av Sveriges 28 techmiljardärer 2017 

3. Christopher Brinkeborn Beselin (NTL)

Ålder: 35 år

Antal bolag: 4

Kommer från en familj som har arbetat mycket i Asien, farfar med ABB i Japan och morfar med ABB i Kina. Fadern Erland drev import från Kina genom eget bolag. Själv bor han i Ho Chi Minh City, Vietnam, men har även lägenhet i Stockholm. 

Första riktiga jobbet var på finansmannen Christer Gardells fond Cevian Capital. Jobbade med Kinnevik och Rocket Internet för att starta e-handel i Sydostasien, vilket resulterade i Lazada, en "asiatisk Zalando" som såldes till kinesiska Alibaba till en värdering på 25 miljarder kronor. 

Läs mer: Fram köper vietnamesisk bilannonssajt – aktien stiger 

Har grundat och medgrundat Pangara, Intrepid och Endurance Capital (en aktivistfond i Vietnam med ca 10 börsnoterade bolag i portföljen).

Driver nu den vietnamesiska bolagsbyggaren Fram som gjorde entré på First North i oktober 2017.

4. Niels Bosma (NTL)

Ålder: 36

Antal bolag: 3

2008 var Niels Bosma med och grundade bolaget Offerta, en digital marknadsplats för hantverks- städ- och flyttjänster. Företaget har nått stora framgångar och lockade tidigt Kinnevik som investerare. I januari i fjol såldes Offerta till riskkapitalbolaget Alfven & Didrikson för drygt 100 Mkr.

Läs mer: Kinnevik säljer Offerta för 100 miljoner

Niels Bosma har även hunnit grunda två andra bolag, fastighetsinvesteringsbolaget Tessin, där användarna lånar ut pengar till olika fastighetsprojekt, samt ett it-verktyg vid namn SeoTools for Excel. Han uppges även ha ett nytt, hemligt projekt på gång.

5. Jens Nylander (NTL)

Ålder: 38 år

Antal bolag: 3

Vid 37-års ålder har Jens Nylander redan grundat tre techbolag: den kortlivade mp3-succén Jens of Sweden, som begärdes i konkurs 2005, det börsnoterade hörlursbolaget Jays, vars börsvärde nu är nere på 25 Mkr, och Automile (NTL), vars system för att visualisera en bils prestanda redan lockat drygt 400 Mkr i riskkapital från bland andra Atomico och den amerikanska techjätten Salesforce.

Läs mer: Automile stänger jätterunda – når miljardvärdering 

6. Dan Nilsson (NTL)

Ålder: 38

Antal bolag: 4

Dan Nilsson har hittills hunnit grunda fyra bolag. Det mest kända är appen Fyndiq, ett slags “Ullared på nätet” som sammanför säljare med köpare. 

Dan Nilsson står även bakom Contentor, som arbetar med att sälja texter på nätet, E-commerce Park, som fungerar som inkubatorföretag för e-handlare, samt e-handel.se, som är en nyhets- och mötesplats för e-handlare.

7. Caroline Walerud (NTL)

Ålder: 28

Antal bolag: 2

Medgrundare på Volumental, ett växande 3D-scanningbolag i Stockholm. Var tidigare vd, men lämnade posten vid årsskiftet 2015-2016 för att bli arbetande styrelseordförande. Orsaken var att hon behövde mer tid till sitt investmentbolag Walerud Ventures, som hon driver med sina föräldrar: affärsängeln och entreprenören Jane Walerud (som bland annat var först med att investera i Klarna) och Bengt Walerud, även han en bolagsbyggare av rang

Läs mer: Familjen Walerud bildar riskkapitalbolag 

Caroline Walerud är aktiv inom Sting och Prince Daniel’s Fellowship.

8. Piotr Zaleski (NTL)

Ålder: 37

Antal bolag: 3

Piotr Zaleski är medgrundare till inte mindre än tre bolag. Det kanske mest välkända är Detectify, som vänder sig till frilansande hackare för att spåra och åtgärda säkerhetsluckor åt kunder som Kry, King och Spotify. Han ligger även bakom Ingrid (tidigare Shipwallet), en framktjänst för e-handlare med bland annat Apoteket och Adlibris på kundlistan, samt e-handelsplattformen Centra. 

Läs mer: Adlibris investerar i heta fraktuppstickaren Shipwallet

9. Elsa Bernadotte (NTL)

Ålder: 29

Antal bolag: 2

Medgrundare och operativ chef för matsvinnsappen Karma (NTL). Bolaget har tagit in cirka 40 miljoner kronor i riskkapital och lanserat i Storbritannien. 

Läs mer: Karma rekryterar Atomico-investerare för lansering i London 

Elsa Bernadotte är även en av medgrundarna till bolaget Pop Fruits, som säljer frusen frukt på pinne, och som såldes 2016.

10. Johanna Björklund (NTL)

Johanna Björklund och teamet bakom Smartvideo tog hem förstapriset vid delfinalen för Startup Tour 2017 i Umeå.
Johanna Björklund och teamet bakom Smartvideo tog hem förstapriset vid delfinalen för Startup Tour 2017 i Umeå. Foto: Amanda Lindgren

Ålder: 39

Antal bolag: 3

En ingenjör från Umeå som 2008 startade bolaget Codemill, som idag levererar digitala videolösningar till mediebolag som The Guardian och BBC. Codemill har gett upphov till ytterligare två bolag inom samma sektor, Smartvideo och Accurate Player.

Läs mer: Smart Video är ny finalist i Di Startup Tour

 

Plats 11-40 (utan inbördes ordning):

Niklas Adalberth (NTL)

37 år
Klarna, Norrsken

 

Isabella Löwengrip (NTL)

Ålder: 27
Social medieprofil som under åren grundat en rad bolag, bland annat skönhetsvarumärket Löwengrip, skoföretaget Flattered, bloggportalen Spotlife och senast Hermine Hold, då tillsammans med Joachim Lindström, grundare av Ideal of Sweden.
Läs mer:
Här är Löwengrips nya bolag: "Vill skapa nästa Daniel Wellington" 

Matilda Hannäs

Ålder: 37
Vd och grundare Skillbreak. Tidigare marknadschef på produktsidan på Spotify. Har även grundat två andra företag: Turkultur och Curao AB.

Läs mer: Spotify-topp till Veckopengen – ska lära barn att spara 

Hjalmar Ståhlberg Nordgren (NTL)
Ålder: 28
Medgrundare och vd för rädda-mat-appen Karma, medgrundare för undersökningsverktyget Responster.

Hjalmar Nilsonne (NTL)

Ålder: 32
Vd och grundare Watty, grundare av Black Silicon Solar.

Louise Fritjofsson (NTL)

Ålder: 31

Startade Popsox som 19-åring och har sedan dess grundat tre bolag – adtechbolaget Adprofit, där hon idag är ordförande, Rewind Products och träningsappen Vint. Hon bor i San Francisco, är "entrepreneur in residence" på startupacceleratorn 500 Startups, jobbar med riskkapitalbolaget Byfounders.

Ted Sahlström (NTL)
Ålder: 31
Medgrundare Match2One och Taskrunner, grundare Mirus Online Media.

Sorosh Tavakoli (NTL)


Ålder: 35
Grundare av annonsbolaget Videoplaza (som såldes till Ooyala för cirka en halv miljard kronor). Har nu dragit igång ett ännu ej namngivet projekt inom ”green proteins”. 

Jenny Nordenborg (NTL)
Ålder: 30
Har haft egna bolag sedan tonåren och på senare år grundat spelbolaget Neat Corporation, med VR-spelet Budget Cuts. Har även grundat edtechbolaget Brain Harbour, som just nu ligger på is.

Mattis Larsson (NTL)
Ålder: 38
Teknikchef (CTO) och medgrundare på rädda-mat-appen Karma, grundare bakom spelutvecklaren Cloak & Pixel, medgrundare och teknikchef på Responster.

Leo Giertz
Ålder: 37
Wrapp, Vint och något nytt, ännu hemligt bolag.

Erik Byrenius (NTL)
Ålder: 34
Startade Onlinepizza, som köptes av tyska Delivery Hero 2012. Tidigare en del av investarkollektivet Nordic makers. Driver Startupdocs.se, med juridiska tjänster för unga techbolag.

Carl Fritjofsson (NTL)
Ålder: 38
Främst känd som en av grundarna bakom Wrapp, en app som kopplas till ett bankkort och används för att samla lojalitetspoäng vid köp av produkter och upplevelser. Utöver detta har han grundat skateboardappen HDWR samt Rewind. Jobbar i dag som partner på Creandum och driver deras USA kontor.

Fredrik Stockman (NTL)
34 år
Freebee, Pokemall, Threadsafe

Andreas Thorstensson (NTL)
39 år
Strafe, The North Alliance, Toborrow, SK Gaming, ESN

Luca Banderet (NTL)
28 år
J12 Ventures, NOWO

Adam Linders (NTL)
30 år
Thatsup, TradeVenue 

Rasmus Adler Wahlberg (NTL)
29 år
Advisa, Fitnesscollection, Human.

Hampus Jakobsson (NTL)
38 år
TAT, Brisk

Ludvig Aldrin (NTL)
35 år
GoGet, Svipler

Josefin Landgård
Ålder: 34
Kry och ett nytt hemligt projekt.

Läs mer: Josefin Landgård lämnar Kry för att starta nytt bolag inom health tech

Sara Wimmercranz (NTL)
38 år
Footway, Backing Minds

Daniel Aarenstrup (NTL)
31 år
SAVR, Virtual Trainer

Daniel Eliasson (NTL)
39 år
Xwine, Gnosco

Nils von Heijne (NTL)
35 år
Svrvive Studios AB, Svärd von Heijne AB

Henrik Johansson (NTL)
39 år
Mediocre, Insuggest

Johan Norin (NTL)
31 år
Precisely, Qoorp, Jansson & Norin

Alexander Ekvall (NTL)
35 år
Fabrication Games, Snowprint Studios

David Brudö (NTL)
38 år
Fyndiq, Remente

Rickard Norregårdh (NTL)
28 år
C/MIND, Hyper One

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer