Annons

De automatiserar företagens miljöarbete – Normative tar in 20 Mkr

Foto: Eveline Eliasson
Normatives mjukvara visar företag vilken miljöpåverkan deras handlingar får. Nu får man in 20 miljoner kronor i en såddrunda från bland annat Soundcloud-medgrundaren Eric Wahlforss och Luminar Ventures.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För två år sedan lanserade startupbolaget Normative en mjukvara som räknar ut företags miljöpåverkan i form av bland annat koldioxidutsläpp och vattenåtgång genom att läsa av datan som redan finns i deras affärssystem. 

I dag använder drygt 70 bolag - däribland Castellum, Elekta och Ikano - plattformen.

Nu står det klart att det Stockholmsbaserade bolaget tar in drygt 20 miljoner kronor i en såddrunda som leds av det danskgrundade riskkapitalbolaget Byfounders med bistånd från Soundcloud-medgrundaren Eric Wahlforss, Luminar Ventures och Wave Ventures.

Kristian Rönn, som är medgrundare tillsammans med Adam Wamei Egesa, berättar att bolagets underliggande idé är att länka samman två sorters data:

”Det finns väldigt mycket data kring hur stor miljöpåverkan varor, tjänster och aktiviteter har. Och inne i företagens system finns data över exakt hur många varor, tjänster och aktiviteter de köper, säljer och ägnar sig åt.”

När den här datan samkörs blir resultatet, enligt Kristian Rönn, att företagen omedelbart vid ett inköp kan se vilken miljöpåverkan det får.

När exempelvis koldioxidavtrycket för en vara eller tjänst ska räknas ut använder sig Normative av Greenhouse Gas Protocol-standarden.

”Om man anställer en konsult så använder de sig av samma standard. Men stora företag kan ju köpa in miljontals produkter från tusentals leverantörer och det kan ju inte en konsult gå igenom. Vi ger en mer detaljerad genomgång”, säger han.

I dag är mjukvaran fristående vilket innebär att kunderna laddar ned en databasfil från sina affärssystem och laddar upp i Normatives plattform.

Men det finns planer på att göra ett plug-in till affärssystem.

”Ett fokusområde med den här investeringsrundan är att det här med hållbarhetsdata ska finnas tillgängligt i vartenda affärssystem”, säger Kristian Rönn.

Tjänsten är en såkallad software-as-a-service, prenumerationsbaserad mjukvara, och priset varierar beroende på hur många affärsenheter som kopplas ombord och hur mycket affärssystemdata kunden vill använda.

”Jag vill inte ge någon klar prisbild för det kommer bli missvisande mot något kundsegment”, säger Kristian Rönn.

Vad ska ni mer använda pengarna till?

”Dels ska vi förbättra produkten och göra den enklare att använda. Sen ska vi också expandera utomlands, framförallt till Norden där vi börjat lite smått i Norge. Sen ska vi börja på nosa på resten av Europa och undersöka USA.”

Läs även: Klarnamiljardären lyfter 100 bolag som ska rädda världen 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer