Annons

De blir partners på nya miljardfonden

Inventures nya partners Linus Dahg och Ekaterina Gianelli.
Inventures nya partners Linus Dahg och Ekaterina Gianelli.
Riskkapitalbolaget Inventure stänger sin tredje fond på 1,2 miljarder kronor. Samtidigt blir Linus Dahg och Ekaterina Gianelli bolagets fjärde och femte partner.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Riskkapitalbolaget Inventure startades i Finland 2007 av tre personer inom Helsingfors startupvärld. För två år sedan öppnade man kontor i Stockholm med Linus Dahg som Sverigechef. 

Sedan dess har man investerat i fem svenska startupbolag: Stravito, Zaver, Sharin, Logical Clocks och Elsa Science. De senaste 16 månaderna har Inventure (NTL) även tagit in kapital till sin tredje fond för investeringar i Norden och Baltikum. Denna har nu stängts med 1,2 miljarder kronor i insatt kapital. 

”Det har gått över all förväntan i Sverige. Vi har stärkt vårt varumärke och fått bättre tillgång till duktiga entreprenörer. Sedan lanseringen har vi investerat i fler svenska bolag än finska”, säger Linus Dahg.

Han blir nu Inventures fjärde partner.

”Jag tror på vår långsiktiga vision. Jag nappade därför när jag fick möjligheten att köpa in mig i fonden och blir delägare i bolaget”, säger han.

Inventures femte partner blir Ekaterina Gianelli. Hon har jobbat inom riskkapitalsektorn i Finland fem år. 

”Just nu ägnar jag mycket tid åt att titta på bolag inom digital hälsa, nya kompositmaterial och framtidens mat. Men det är även spännande med mycket annat. Mitt enda mål på Inventure är att hjälpa entreprenörer bygga de bästa företag de kan”, säger 32-åringen. 

Inventures team: Daniella Bensky, Lauri Kokkila, Ekaterina Gianelli, Tatiana Shalalvand, Sami Lampinen, Linus Dahg, Kristiina Lunnas, Andrea Di Pietrantonio, Timo Tirkkonen och Tuomas Kosonen.
Inventures team: Daniella Bensky, Lauri Kokkila, Ekaterina Gianelli, Tatiana Shalalvand, Sami Lampinen, Linus Dahg, Kristiina Lunnas, Andrea Di Pietrantonio, Timo Tirkkonen och Tuomas Kosonen.

Di Digital rapporterade nyligen att manligt grundade techbolag får 84 procent av riskkapitalet på marknaden. Hur ser det ut i Finland?

”Personligen letar jag alltid efter kvinnliga entreprenörer och jag uppmuntrar dem att höra av sig. De är svåra att hitta, men vi gör allt vi kan för att leta utanför våra traditionella nätverk, uppmuntra fler kvinnor att komma in i ekosystemet och coacha dem om hur man bygger företag. Jag hoppas vi snart ska kunna se en förändring.”

Läs mer: Bolag grundade av kvinnor får 1 procent av riskkapitalet

Linus Dahg beskriver Inventure som en uthållig sparringpartner med rötterna i den finska teknologisektorn. 

”Med denna relativt stora fond på 1,2 miljarder kronor ska vi kunna backa duktiga entreprenörer från tidig såddrunda upp till B och C-runda. Vi kan gå in med upp till 100 miljoner kronor i ett enskilt bolag över tid. Just nu tittar vi mycket på startupbolag som vänder sig mot företagsmarknaden, digital hälsa och fintech”, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer