Annons

De bygger banktjänst för e-handeln – Klarnamiljardär och modeprofil investerar

Anders Orsedal och Samir El-Sabini har grundat Juni.
Anders Orsedal och Samir El-Sabini har grundat Juni. Foto: Press.
Det svenska teknikbolaget Juni vill förenkla vardagen för e-handelsbutiker runt om i världen med sina bankliknande tjänster. Bara några månader efter starten, redan före plattformen lanserats, väljer flera kända investerare att köpa in sig i Göteborgsföretaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nakds grundare Jarno Vanhatapio, Cherry Ventures med partnern Sophia Bendz i spetsen, samt Klarnas medgrundare Victor Jacobsson är nya delägare i Juni.Som företagsnamnet antyder så grundades det svenska teknikbolaget Juni under sommaren 2020. Bara några månader efter starten så fyller grundarna Samir El-Sabini och Anders Orsedal på kassan med drygt 20,5 miljoner kronor.

Transaktionen värderar företaget till cirka 77 Mkr, enligt handlingar hos Bolagsverket. Det tyska riskkapitalbolaget Cherry Ventures, som startades av en av Zalandos grundare och har Spotifyveteranen Sophia Bendz som partner, är största investerare. 

Men affärsänglar som Klarnamiljardären Victor Jacobsson och moderaketen Nakd:s grundare Jarno Vanahatapio deltar också i kapitalrundan, enligt handlingarna som Di tagit del av, där den sistnämnde även knyts till företaget som rådgivare.

Bolaget har utvecklat en plattform som ger e-handlare en djuplodande överblick över den finansiella situationen i företaget. Juni kartlägger och samlar automatiskt in data över samtliga transaktioner, för att sedan presentera dessa på ett enkelt sätt.

Plattformen ska lanseras skarpt i början av 2021. Redan nu säger sig Juni ha runt 1 200 potentiella kunder på väntelistan, varav hela 95 procent finns i utlandet. 

”Vi vill skapa morgondagens bankupplevelse inom e-handeln. På vår plattform kommer företagen kunna följa sina balanser, pengar som annars ligger utspridda hos betaltjänster som Paypal och Stripe eller hos olika banker. Vi sammanställer även alla kostnader, till exempel för annonsköp och lagerhållning”, säger Samir El-Sabini, som är vd för Juni.

Hur ser behovet ut för den här typen av tjänst?

”Det stora problemet är att många e-handlare saknar rätt verktyg för att förstå hur verksamheten faktiskt presterar, man lever i blindo. Vi vill helt ta bort den här otryggheten och pressen från företagarna”, säger han.

Därutöver ska Juni erbjuda olika sorters lån till sina kunder i samarbete med redan etablerade kreditgivare, som man nu för diskussioner med. Storleken kan variera, allt från tiotusentals till flera miljoner kronor, och tanken är att både erbjuda kortare och sedermera längre krediter.

”Många e-handelsföretag kan räkna hem en bra avkastning på sina investeringar i annonser. Men ibland saknas likviditeten för att köpa annonser, eftersom du väntar på att få in dina försäljningsintäkter från betaltjänsterna. Då kan vi hjälpa till med en kortsiktig kredit, att få en dags försprång kan vara helt avgörande för en e-handlares tillväxt”, säger Samir El-Sabini, och tillägger att räntan kommer att vara marknadsmässig på en nivå kring 6-10 procent.

Juni kommer även att ställa ut egna betalkort i samarbete med Visa. När företagen till exempel köper annonsutrymme hos plattformar som Facebook kan de få en så kallad ”cashback”, alltså få tillbaka en del av den transaktionsavgift som bankerna och kortleverantörerna annars tar ut.

”Vi kommer att kunna ge tillbaka uppemot 1 procent. Vår kundgrupp har i regel ofta väldigt höga utgifter, men inte nödvändigtvis lika höga marginaler. Därför är det väldigt viktigt för oss att erbjuda 'cashbacks', vilket har blivit vanligt i till exempel i USA.”

Affärsmodellen är ”freemium”, precis som Spotify, det det är gratis att starta ett konto hos Juni och börja använda tjänsten. För att få tillgång till ytterligare funktioner, och inte minst bättre förmåner, kommer Juni ta ut en månadskostnad. Dessutom kommer bolaget ta en andel av den ränta från krediterna som de förmedlar. 

Juni är baserat i Göteborg och pengarna från kapitalrundan ska bland annat finansiera nyanställningar till företaget.

Nakds grundare Jarno Vanhatapio, Cherry Ventures med partnern Sophia Bendz i spetsen, samt Klarnas medgrundare Victor Jacobsson är nya delägare i Juni.
Nakds grundare Jarno Vanhatapio, Cherry Ventures med partnern Sophia Bendz i spetsen, samt Klarnas medgrundare Victor Jacobsson är nya delägare i Juni. Foto: Di.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer