Annons

De driver Tjejer Kodar – nu startar de programmeringsskolan Technigo

Hanna Pettersson och Sandra Hindskog driver Tjejer Kodar och numera även Technigo.
Hanna Pettersson och Sandra Hindskog driver Tjejer Kodar och numera även Technigo. Foto: Malin Larsson.
Hittills har kursverksamheten Tjejer Kodar utbildat över 250 kvinnor i programmering. Under måndagen öppnar initiativtagarna dörrarna för pop up-skolan Technigo. ”Vi ville skapa en utbildning tillsammans med företagen som lär ut det senaste inom programmering”, säger medgrundaren Sandra Hindskog.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sandra Hindskog och Hanna Pettersson drog 2015 igång initiativet Tjejer Kodar, som organiserar kortare kurser i programmering med partners som Paradox Interactive och Izettle. 

Sedan starten har grundarna sett ett enormt intresse och har utbildad mer än 250 personer under helgkurser i London, Barcelona och Berlin. 

Läs även: Efter succén – kodarläger för tjejer sponsras av flera techbolag 

Nu drar grundarna igång nästa projekt. En pop up-skola för programmering som går under namnet Technigo.

”Vi har jobbat inom utbildning inom ganska många år och vi har sett en stor efterfrågan av en kortare och mer uppdaterad utbildning. Våra kurser ska ta upp det senaste inom programmering och kommer göra det möjligt att börja jobba som junior programmerare efteråt”, säger Sandra Hindskog.

Man blir aldrig färdiglärd och i och med att tekniken hela tiden förändras så hoppas vi kunna erbjuda det senaste inom den.

Programmerare är en bristvara inte bara i Sverige utan hela Europa och rapporter visar att det kommer att finnas ett stort underskott på den yrkeskategorin i Sverige år 2020. 

Technigo vänder sig både till privatpersoner och anställda på företag. Den första kursen kommer att vara heltid i tre månader med start i Stockholm i november. Den ska fokusera på att lära kursdeltagarna hur man bygger webbsidor med programmeringsspråket Javascript. 

”Det som gör den lite annorlunda än andra utbildningar är att vi med ett kortare format kan vara mer snabbrörliga och anpassa utbildningen mer efter efterfrågan. Vi kommer också att skapa utbildningen tillsammans med techföretag för att säkerställa relevansen”, säger Hanna Pettersson. 

Läs även: Tjejer Kodar skalar upp 

De båda grundarna, med bakgrund av design och tillväxt på företag som Spotify, King, Uptrail och Doberman, och vet hur det är att arbeta med teknik som hela tiden uppdateras.

”Man blir aldrig färdiglärd och i och med att tekniken hela tiden förändras så hoppas vi kunna erbjuda det senaste inom den. Sen tror vi att programmering är något som alla behöver ha lite kunskap om, speciellt nu när programmering ska läras ut i grundskolan”, säger Sandra Hindskog.

 ”Det är som att barn skulle kunna matematik men inte vuxna”, fyller Hanna Pettersson i.

Technigo vänder sig till både kvinnor och män i jämförelse med initiativet Tjejer Kodar. 

”Vi har märkt av ett stort intresse av både tjejer och killar och den här utbildningen vänder sig till båda. Samtidigt hoppas vi att många som vi har i vårt kontaktnät från Tjejer Kodar kommer att lockas till den här utbildningen”, säger Sandra Hindskog.

Läs även: ”It-nörden är förlegad” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies