Hoppa till innehållet

De får dela på Wallenbergs AI-miljoner

Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse beviljar 96 miljoner kronor i stöd till 16 svenska forskningsprojekt inom artificiell intelligens som syftar till att reda på hur den nya tekniken påverkar samhället.

Virginia Dignum och Kerstin Sahlin, vetenskaplig ledare respektive styrelseordförande på WASP-HS.
Virginia Dignum och Kerstin Sahlin, vetenskaplig ledare respektive styrelseordförande på WASP-HS.Foto: Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse/Magnus Bergström

Tidigare i år drog Wallenbergsstiftelserna igång forskningsprogrammet WASP-HS, som ska finansieras med 660 miljoner kronor över tio år, och som ska fokusera på de samhällsvetenskapliga aspekterna av AI snarare än de tekniska.

Nu har 16 forskningsprojekt från nio olika svenska högskolor beviljats stöd inom ramen för programmet för att studera hur AI kommer påverka olika aspekter av vardagslivet.

Från juridik till etik genom ekonomi syftar projekten till att utveckla grundvetenskap för att bättre förstå AI:s genomslag på dagens samhälle.

Programmet leds av Virginia Dignum, som är ett välkänt namn inom AI-forskning och en av de första forskarna som stiftelsen rekryterade.

”Artificiell intelligens påverkar redan vårt samhälle. Den bestämmer om man får ett lån och den känner igen ansikten i folkmassor”, säger hon.

Hon samarbetade redan med stiftelsen genom forskningsprogrammet WASP, som bildades innan WASP-HS och fokuserar på utvecklingen av forskningen inom AI, automatiska system och mjukvaror för svensk industri.

Dessutom är hon inblandad i flera internationella projekt rörande AI. Hon deltar bland annat i EU-kommissionens grupp av experter som fokuserar på att presentera rekommendationer och riktlinjer inom AI-strategi på europeisk nivå.

”Vad som saknas just nu är precis det vi vill forska om inom WASP-HS programmet. Det vill säga en bra förståelse av AI:s genomslag på samhället”, säger hon.

Läs mer: Familjen Wallenberg satsar 660 miljoner på svensk AI

I WASP-HS programmet beviljades var och ett av projekten 6 Mkr för fem år. Pengarna ska investeras av de olika programmen beroende efter enskilda behov.

”Var och ett projekt har sina egna behov. De flesta ska investera i personal och några kan investera i specifika utrusningar såsom laboratorier, robotar eller drönare” säger Virginia Dignum.

EU-kommissionen, som numera leds av den nyvalda Ursula von der Leyen, planerar att skapa ett juridiskt ramverk för AI och har uttryckt att nya teknologier ska vara centrala i deras politiska program.

Det gläder Virgina Dignum, som utöver WASP-HS sitter i EU:s expertgrupp för AI.

”Denna kommission verkar mycket involverad i att garantera att AI i Europa betraktas som central. Vi ser fram emot att samarbeta vidare på den europeiska nivån”, säger Virgina Dignum.

Wallenbergsstiftelserna styrs av Wallenbergfamiljen och omfattar 16 allmännyttiga stiftelser som investerar ca 2,2 miljarder kronor per år i svensk forskning.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera