Annons

De får Norrskens impact-pris

Re:newcell, med grundaren Mattias Jonsson, och Ignita, med grundaren Liisa Smith, är två av vinnaren av Norrsken Award.
Re:newcell, med grundaren Mattias Jonsson, och Ignita, med grundaren Liisa Smith, är två av vinnaren av Norrsken Award. Foto: Jesper Frisk, Amanda Lindgren.
I våras listade stiftelsen Norrsken 100 nordiska startupbolag vars affärsidé kan få en bestående positiv inverkan på världen. Nu har tre av dessa korats till vinnare i Norrsken Award.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På torsdagskvällen höll Norrsken sin avslutningsfest för Impact week och passade samtidigt på att prisa tre impact-bolag.

I måndags anordade Di Digital tillsammans med Norrsken ”Impact Summit” där en rad impact-profiler intervjuades och debatterade på scen. Eventet var fullsatt och åhörarna fick bland annat lyssna till Northvolts Peter Carlsson och Klarnagrundaren och Norrskens upphovsman Niklas Adalberth.

Läs mer: Northvolt-chefen om miljardprojektet: ”Fortfarande enormt komplicerat”  

Läs mer: Klarna-grundaren: ”Handels smartaste ska inte bara starta nästa kreditbolag” 

Den första vinnaren är norska startupen N2 Applied som ska motverka övergödning i världen. Utsläpp från jordbruk orsakar idag problem för vattenkvaliteten världen över. Det leder bland annat till en ökad produktion av växtplankton och fintrådiga alger. Sommartid kan övergödning leda till massförökning av växtplankton, så kallad algblomning. 

N2 Applied vill bidra till att bönder i tillväxtländer skapar ett eget kretslopp för gödsel. Istället för att köpa industriellt framställt gödsel kan de skapa den själva genom att ta vara på kväve och ammoniak som annars skulle ha släppts ut i luften.

Norrsken prisar även ett annat bolag inom jordbrukssektorn, svenska Ignitia. Bolaget grundades av forskaren Liisa Smith med målet att bekämpa fattigdom och öka matförsörjningen. Tjänsten levererar dagliga sms till bönder i Västafrika så att de bättre kan planera jordbruket och därmed få bättre skördar.

”De var hos oss under ett halvår förra året och efter intervjuer med bönder och kom fram till att i genomsnitt får man 65 procent bättre skördar om man använder vår service”, har Liisa Smits sagt till Di Digital tidigare.

Den tredje startupen som Norrsken lyfter fram är Re:newcell. Textilier står för en stor påverkan av miljön idag där endast 1 procent som produceras i världen återvinns till nya kläder. Resten slängs på soptippen och bränns. 

Med hjälp av sin teknik tar Re:newcell fram ett biologiskt nedbrytbart textilmaterial. Råvaran är gamla kläder som ligger sammanpressade i stora balar, till exempel använda jeans eller spill från textilfabriker. 

Läs mer: Guldregn över textilbolaget – återvinner gamla kläder åt H&M 

Slutprodukten blir en lång ”matta” av pressat, återvunnet material som går igenom en skärmaskin. Dessa ark säljs sedan till klädtillverkare, som kan spinna olika slags textilfibrer av massan för att möta efterfrågan från modehus som söker hållbara material. Bolaget har lockat investeringar på från bland annat H&M och Almi Invest.

Läs mer: Klarnamiljardären lyfter 100 bolag som ska rädda världen 

”Med över 4000 besökare har Norrsken Impact Week satt fokus på startups som jobbar för att lösa våra största problemställningar, som fattigdom, klimat, svält och diskriminering. Vinnarna av Norrsken Aqward har verkligen potentialen att göra välden till en vättre plats genom deras affärsmodeller”, säger Niklas Adalberth.

Prisvinnarna får ta emot ett program med stöd från McKinsey, Brunswick group och Mannheimer Swartling värt flera miljoner. I sex månader kommer de att få hjälp med strategi, kommunikation, marknadsföring och juridisk rådgivning.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer