Annons

De förebygger hackerattacker mot företag – SEB:s avknoppning investerar

Foreseetis vd Anders Malmström och en visualisering av bolagets verktyg Securicad.
Foreseetis vd Anders Malmström och en visualisering av bolagets verktyg Securicad. Foto: Press.
Foreseeti hjälper företag att hitta sårbarheter i deras tekniska system. Nu tar det svenska it-säkerhetsbolaget in 30 miljoner kronor i nytt kapital. ”Vi genomför attacksimuleringar på allt från kärnkraftverk till stridsflygplan”, säger vd:n Anders Malmström.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska it-säkerhetsbolaget Foreseeti grundades 2014 i Stockholm av en grupp forskare på Kungliga tekniska högskolan, KTH.

”Vi brukar säga att det till dags dato ligger 100 manår bakom forskningen och utvecklingen av produkten”, säger vd:n Anders Malmström. 

Foreseeti erbjuder ett analysverktyg, kallat Securicad, som visar var it-arkitekturen är sårbar för eventuella hackarattacker och hur företag bör stärka upp sin säkerhet.

Under 2019 uppgick de totala intäkterna till cirka 8 miljoner kronor, enligt ett färskt bokslut, medan förlusten på sista raden summerades till knappt 5 Mkr. Affärsmodellen består av att ta ut prenumerationsavgifter från användarna.

Nu tar Foreseeti in 30 Mkr i nytt kapital för att lägga i en högre växel i tillväxtresan.

”Vi har redan smygstartat med betalande kunder, men det är egentligen nu som den breda kommersialiseringen börjar. Pengarna ska främst användas till att nå ut med vårt budskap, men också för att fortsätta utveckla produkten”, säger Anders Malmström.

Huvudsaklig investerare är riskkapitalbolaget Fairpoint Capital, som startades av SEB under 2019. Verksamheten ägs av en stiftelse och ligger organisatoriskt helt utanför koncernen, men storbanken har stått för merparten av finansieringen på 900 Mkr.

”Jag har aldrig upplevt så genomgående positiva referenssamtal. Kunderna pratar ofta om en känsla av före och efter, där de har svårt att se hur de skulle kunna gå tillbaka till hur de jobbade tidigare”, säger Filip Petersson, investeringsansvarig.

Läs mer: SEB startar riskkapitalfirman Fairpoint: ”Som en tonåring på egna ben” 

Klarnas teknikchef Koen Köppen och dess säkerhetschef Mark Strande är två andra nya delägare, visar handlingar från Bolagsverket. 

Foreseeti värderas till ungefär 110 Mkr i transaktionen, enligt dokumenten.

Hur påverkade coronapandemin er kapitalanskaffning?

”Processen gick helt i linje med vad vi planerat, både tidsmässigt och i hur mycket kapital vi ville få in. Men självklart är man alltid lite nervös eftersom inte det finns några garantier, särskilt inte nu under coronapandemin. Det är tacksamt för oss att cybersäkerhet är väldigt hett just nu och vi upplevde ett stort intresse.”

Läs mer: Foreseeti är ett av Sveriges tio hetaste it-säkerhetsbolag

Foreseeti har sedan en tid tillbaka ett partnerskap med molnjätten Amazon Web Services, AWS, vilket ska borga för ytterligare tillväxt.

”Tröskeln att börja använda vår produkt blir mycket lägre när vi finns direkt i AWS-miljön. Det blir enkelt för kunderna att kliva in, signa upp och börja använda vår produkt direkt. Det gäller så väl för små startups som storföretag”, säger han.

Det finns en gedigen konkurrens på marknaden för tjänster som hjälper företag att övervaka och skydda sig mot cyberattacker. Men det är inget som vd:n Anders Malmström räds av.

”Det som särskiljer oss från våra konkurrenter är våra automatiserade AI-attacksimuleringar. Vi kan hantera komplexitet och storskalighet i företagens system bättre än många andra liknande verktyg”, säger han. 

På kundlistan finns bolag – som ogärna blir namngivna på grund av tjänstens karaktär – inom många olika branscher. Det handlar till exempel om bank och finans, energi, flyg, militär och den tillverkande industrin.

Men några av Foreseetis offentliga kunder är tidigare nämnda Klarna, den statliga flygplatsoperatören Swedavia och lastbilsjätten Scania.

”Redan i dag är produkten global. Man ska komma ihåg att våra lösningar är applicerbara och relevanta i egentligen alla industrier, inte bara inom it-branschen. Vi har partners som genomför attacksimuleringar på allt från kärnkraftverk till stridsflygplan”, säger Anders Malmström.

Foreseeti har för tillfället runt 20 anställda baserade i Stockholm, med planer på att nyrekrytera efter kapitalrundan.

Läs mer: Hackare slog till mot Addtech – krävde lösensumma i bitcoin: ”Helt overkligt”

Läs mer: Frans Rosén drar in miljoner på att hacka techjättarna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer