Annons

De förlänger livstiden på batterier – tar in nytt kapital

Norticals grundare (fr v): Pavel Calderon, Axel Kullander och Kristoffer Syversen
Norticals grundare (fr v): Pavel Calderon, Axel Kullander och Kristoffer Syversen Foto: Pressbild Nortical
När fordonsindustrin byter från fossila bränslen till el för att rädda klimatet ställer det också ökade krav på hållbar batteriteknik. Därför investerar Norrsken VC och Almi Greentech nu i Göteborgsbaserade Nortical. Bolaget har utvecklat en mjukvara som ska öka livslängden på batterier och även skapa en andrahandsmarknad.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nortical grundades för drygt ett år sedan och har nu ett tiotal anställda. Produkten är en mjukvara som samlar information om batterianvändningen hos bolagets kunder.

”Det finns ett behov av att förstå batterier mycket bättre för att kunna använda dem mer effektivt”, säger Pavel Calderon, en av bolagets tre grundare och med erfarenhet av att bygga batterier till fordonsindustrin, bland annat från batterileverantörer i Asien.

Informationen som Norticals mjukvara samlar in och analyserar ska kunna svara på hur batterierna ska användas och laddas i exempelvis ett elfordon för att ha maximal effekt och livslängd.

Vi tror på ett enormt uppsving när vi kan hitta ett andra tillämpningsområde för använda batterier

”Det är en miljömässig besparing om batterierna lever längre och på sikt kommer vi också att kunna använda informationen för att ge batterierna ett andra liv”, säger Kristoffer Syversen, medgrundare och teknisk chef på bolaget med erfarenhet av inbyggda system och elektrifiering av fordon.

Norticals grundare ser nämligen en möjlighet att använda batterier som inte längre fungerar i fordon inom andra områden, till exempel för energilagring inom kraftindustrin, innan batterierna slutligen skickas till återvinning.

”Där är belastningen på batterierna mycket snällare än vid energilagring i bilar”, säger Pavel Calderon, som förklaring till att batterier som är uttjänta i en bransch fortfarande kan ha ett värde i en annan.

Läs mer: Så rustar svenska bolagen för elektrifiering – med konfliktmetaller och havsvatten 

”Vi tror det kommer att ske ett enormt uppsving när det går att hitta ett andra tillämpningsområde, eftersom det varken är ekonomiskt eller miljömässigt försvarbart att använda nya batterier där.”

Men då behövs också en oberoende part som kan verifiera vilken kapacitet som finns kvar i batterierna, beroende på användningsområde.

Eftersom vinsterna är enkla att räkna hem för kunderna när de inte behöver byta batterier så ofta skulle Nortical kunnat bygga ett lönsamt bolag på sin nuvarande affär, men grundarna väljer ändå att ta in riskkapital för att öka takten.

För att uppnå elektrifiering på ett hållbart sätt måste batterier bli grönare och cirkulära

”Vi hade kunnat köra med 2-3 personer i ett garage och gjort det lönsamt, men riskkapital är den naturliga vägen för att göra detta snabbare och fick den möjligheten, säger den tredje grundaren, bolagets vd Axel Kullander.

Norrsken VC, Almi Greentech, Jellyfish Invest och E14 Invest går tillsammans in med drygt tolv miljoner kronor, där de tre förstnämnda står för den största delen av investeringen.

Det är den första externa investeringen i bolaget, som tidigare levt på finansiering från bland annat Vinnova, Västra Götalandsregionen och Familjen Kamprads stiftelse i form av bidrag.

De tre grundarna äger fortfarande majoriteten i bolaget efter riskkapitaltillskottet.

För Norrsken VC, som nyligen också investerat i batteritillverkaren Northvolt, lockade möjligheten att bidra till de globala klimatmålen genom att göra batterisektorn mer hållbar.

Läs mer: De vill elektrifiera Sveriges vägar – för tio miljoner kronor per kilometer

”Elektrifiering är central för att minska koldioxidutsläppen inom transport- och energisektorn. En av nycklarna som kan möjliggöra detta skifte är batterier, men det kommer att krävas stora volymer av batterier för att möta efterfrågan. För att uppnå det på ett hållbart sätt måste batterierna bli mycket grönare och cirkulära”, säger Tove Rådelius, ansvarig för investeringen på Norrsken VC.

Möjligheten att Nortical kan bli en oberoende part som agerar garant mellan köpare och säljare av begagnade batteriet är ytterligare ett skäl till att investera i bolaget.

”Genom att möjliggöra en andrahandsmarknad som knappt existerar i dag genom att bidra med transparens och tillit så tror vi att bolaget kan hjälpa till att maximera batteriernas livslängd, minska antalet batterier som slängs i förtid och därmed hjälpa fler att växla till en mer cirkulär affärsmodell”, säger hon.

Läs mer: Klarnagrundaren skapar miljardfond – ska rädda världen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer