Hoppa till innehållet

De förvaltar halv miljard i aktiekapital – men vinstmålet dröjer

Startupbolaget Sigmastocks förvaltar över en halv miljard kronor åt sina 3000 användare. Men ännu har de en bit kvar innan de kan gå med vinst. 

Mai Thai och Nanna Stranne, medgrundare av Sigmastocks.
Mai Thai och Nanna Stranne, medgrundare av Sigmastocks.Foto: Pressbild

"Vi behöver nå 15 000 prenumeranter för att bli lönsamma", säger Nanna Stranne, medgrundare av Sigmastocks. 

Hon grundade bolaget tillsammans med Mai Thai, som hon lärde känna under studietiden på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Sigmastocks har även en tredje grundare, Carl Lindberg, som är professor i finansiell matematik vid samma högskola. 

Bolagets affärsidé är att erbjuda ett alternativ till traditionell fondförvaltning som hjälper människor att förvalta sina tillgångar direkt i aktier. Algoritmen man utvecklat är avsedd för långsiktigt sparande. 

"Användarna kan antingen välja våra standardinställningar eller skapa en helt egen strategi. Dessutom är det enkelt att byta ut de bolag eller branscher som de inte vill ha eller kan stå för", säger Nanna Stranne. 

Hon betonar att avgifterna är betydligt lägre än vid traditionellt fondsparande. Affärsmodellen bygger på en prenumerationsavgift som ligger på 19, 49 eller 99 kronor i månaden. Den lägsta prisklassen är till för nybörjarna och ger användaren tillgång till den svenska marknaden, medan den högsta är till för den mer erfarne placeraren.  

Läs mer: Tunga profiler med när Sigmastocks fyller på kassan

"Det som vi har sett nu är att många kunder växer med oss och väljer att uppgradera sin prisplan allt eftersom deras aktiekunskaper växer", säger Nanna Stranne.

Fyra år efter starten har fintechbolaget lockat 3 000 användare att investera totalt en halv miljard kronor i aktier genom bolagets aktieverktyg.

En ansenlig summa, men för att gå med vinst räknar grundarna alltså med att de måste upp i cirka 15 000 prenumeranter. I alla fall om man utgår ifrån den befintliga affärsmodellen.

"Men det här håller på att förändras när fler väljer att uppgradera sina abonnemang, siffran kommer antagligen att minska", säger Nanna Stranne och syftar på de 15 000 prenumeranterna.

Sigmastocks (NTL) har tidigare tagit in omkring 11 miljoner kronor i riskkapital från bland andra Chalmers Ventures, Collector banks grundare Lena Apler, Ryt Invest, Stena Finans, Bo Mattsson. 

Nanna Stranne uppger att bolaget planerar en ny kapitalrunda senare i år.

NTL-länken går till Nordic Tech List.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera