Annons

De hackar systemet för att förvandla sig till supermänniskor

Tristan Gribbin från Flow VR har tagit meditation till nästa nivå med sina VR-glasögon som maxar återhämtningsmetoden.
Tristan Gribbin från Flow VR har tagit meditation till nästa nivå med sina VR-glasögon som maxar återhämtningsmetoden. Foto: Evelina Carborn
Hacka systemet och bli friskare, vackrare, smartare. En ny subkultur av ”gör-det-själv”-entreprenörer vill ta den mänskliga prestandan till nästa nivå.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Vad du har gjort av oss moder jord är fantastiskt, men klart bristfälligt”.

Citatet från filosofen Max More summerar biohackningens grundprinciper. I en subkultur till etablerad bioteknik har biohackarna tagit saken i egna händer. Medan traditionella hackare mixtrar med hård- och mjukvara experimenterar biohackarna med biologi – ofta med den egna kroppen som försökskanin.

”Det som har möjliggjort hela den här rörelsen är demokratiseringen av bioteknik, precis det som skedde med datorer på 1980-talet. Nu kan du ha ett eget DNA-labb hemma i köket och analysera allt i kylskåpet”, säger biohackaren Hannes Sjöblad, som till vardags jobbar som chief disruption officer, vad som fritt översatt skulle kunna beskrivas som ansvarig för kreativ söndring, på techhubben Epicenter.

Biohackning-företaget Erchonias lasermaskin krymper fettceller. Metoden minskar midjemåttet och kan bland annat användas till att behandla och förebygga diabetes.
Biohackning-företaget Erchonias lasermaskin krymper fettceller. Metoden minskar midjemåttet och kan bland annat användas till att behandla och förebygga diabetes. Foto: Evelina Carborn

Aspekter av rörelsens filosofi har fått genomslag på en växande marknad för fitness- och hälsoteknik. Hannes Sjöblad ger pulsklockor som exempel. Att bara bära klockan är inte biohackning. Om du däremot använder datan för att göra experiment har du börjat tänka som en biohacker.

”Säg att du har en känsla av att kaffe påverkar din sömn. Om du då dricker kaffe slumpmässigt under en månad och utvärderar datan kan du kanske komma fram till att kaffedrickandet ger dig 15 procent mindre djupsömn”, säger han.

DNA är människans operativsystem. Nu står vi på gränsen till framväxten av en ny teknologi som på allvar låter oss hacka den.

På den årliga sammankomsten Biohacker Summit möts subkulturens ledande fantaster. Med en genomgående ”gör-det-själv”-känsla utbyts erfarenheter och idéer om allt inom mänsklig prestandaoptimering.

En deltagare är Tristan Gribbin som har tagit meditation till nästa nivå med hjälp av virtual reality, VR. För att öka fördelarna och hjälpa hjärnan på traven till återhämtning, har hon tagit fram VR-glasögonen, Flow VR, som mentalt förflyttar utövaren till vackra, isländska landskap.

”Jag var i en accelerator i Reykjavik för att utveckla en meditations-app och fick testa att klättra Mount Everest med VR-glasögon. Jag satt på toppen och mediterade och där bestämde jag mig för att det var VR jag skulle jobba med”, säger hon.

Läs mer: Facebook lanserar sitt sladdfria VR-kit i vår 

Tristan Gribbin kommer från tech-meckat Palo Alto i Kalifornien, men är numera baserad på Island. Att tekniken skulle bli central i hennes liv var aldrig planen, men i dag är hon övertygad om att verktyg som VR-meditation kommer att bli viktiga hjälpmedel för den moderna, urbana människan.

”Min känsla har alltid varit att det hjälper mig ur negativa spiraler, fokusera och vara målmedveten. Nu börjar vi även få data som visar hur hjärnan påverkas positivt – att det bygger hjärnmassa som stärker känslan av lugn och tillfredställelse”, säger hon.

Frågan är hur vi vill använda möjligheterna och kanske ännu viktigare: vem ska fatta de besluten?

Bortom individens ansträngningar att skapa en 2.0-version av sig själv är biotekniken på väg att omdefiniera hela mänsklighetens grundförutsättningar, menar den holländska futuristen och föredragshållaren Peter Joosten.

”DNA är människans operativsystem. Nu står vi på gränsen till framväxten av en ny teknologi som på allvar låter oss hacka den. Det kommer att få enorma konsekvenser”, säger han och ger genmanipulering i syfte att bota sjukdomar som Huntingtons sjukdom och cystisk fibros som exempel.

Futuristen Peter Joosten spår att biohackning kommer att få stora konsekvenser.
Futuristen Peter Joosten spår att biohackning kommer att få stora konsekvenser. Foto: Evelina Carborn

En annan form av biohackning i större skala är inopererad teknik i kroppen. Med ett chip i handen går det exempelvis redan i dag att resa biljettlöst hos SJ.

Läs mer: ”Chippet i min hand gör mig redo för framtiden” 

Microsoft-grundaren Bill Gates spådde 2011 att biohackarna kommer att stå för nästa generations teknikrevolution. I en intervju med tidskriften Wired sa tech-legendaren att om han var ung i dag skulle han ”hacka biologi och skapa artificiellt liv genom DNA-syntes”.

Om Microsoft-grundarens profetia att framtidens entreprenörer är biologer istället för programmerare återstår att se, men enligt Peter Joosten kommer den nya tekniken med ett pris som vi måste ta ställning till.

”Människan är nyfiken och fortsätter att försöka uppgradera sig själv. Jag tror inte att vi kan stoppa utvecklingen, men vi måste vara medvetna om dess följder och påverkan. Frågan är hur vi vill använda möjligheterna och kanske ännu viktigare: vem ska fatta de besluten?”, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer