Annons

De köper Trustbuddys låneplattform

Gustav Palm, informationsansvarig på Northmill.
Gustav Palm, informationsansvarig på Northmill.
Finansbolaget Northmill köper konkursdrabbade Trustbuddys låneplattform. ”Koden håller hög kvalitet”, säger Markus Eriksson, presschef på Northmill.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det har gått drygt sju månader sedan den börsnoterade låneplattformen Trustbuddy begärdes i konkurs under skandalösa omständigheter. När konkursförvaltaren klev in hade 44 miljoner kronor försvunnit. Vidare bestod cirka 80 procent av lånestocken på 300 Mkr av dåliga lån, enligt konkursförvaltaren.

Tidigare i veckan kunde Di Digital rapportera att konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson hade säkrat 50 Mkr, som ska delas ut till de som lånade ut pengar via tjänsten. Vidare stod det klart att Trustbuddys peer-to-peer-plattform, alltså själva tekniken bakom tjänsten, hade sålts.

Vi vet hur tidskrävande det är att utveckla bra teknik som håller samma säkerhetsnivå som bankernas.

Läs mer: Trustbuddys konkursförvaltare säkrar 50 miljoner kronor

Försäljningen av plattformen pågick en längre tid. Di Digital kunde redan i mitten av december i fjol rapportera att minst tre budgivare visat sitt intresse av att köpa p2p-tekniken. De var: sms-lånebolaget 4Finance, finansbolaget Northmill och det skandalomsusade Solid Venture Capital, som lånade ut en stor summa pengar till Trustbuddy före konkursen.

Läs mer: Trustbuddys långivare kopplad till PPM-skandal

Di Digital kan nu avslöja att köparen är just Northmill.

”Vi kan tyvärr inte gå ut med exakt hur mycket vi har investerat i tekniken men jag kan säga att priset hamnade under 10 miljoner kronor”, säger Markus Eriksson, presschef på Northmill.

Trustbuddys konkursförvaltare Lars-Henrik Andersson uppgav tidigare för Di Digital att han hoppades dra in 10–15 Mkr på försäljningen.

Läs mer: Trustbuddys grundare startar nytt bank- och betalbolag

Northmill grundades 2006 och lyder under tillsyn av Finansinspektionen. Bolaget erbjuder krediter via dator och mobil i Sverige och Finland med varumärken som Credway, Easycredit och Credigo. Under varumärket Northmill erbjuder de även företagstjänster inom factoring, inkasso och kreditupplysning.

Vad ska ni med Trustbuddys låneplattform till?

”Vi har utvecklat egna it-system sedan starten 2006 och underhåller dem frekvent. Vi vet med andra ord hur pass tidskrävande det är att utveckla bra teknik som håller minst samma säkerhetsnivå som bankernas. Efter noggranna analyser av den tekniska plattform vi köpt har vi gjort bedömningen att koden håller hög kvalitet, vilket vi värdesätter i våra fortsatta satsningar inom fintech-området”, säger Markus Eriksson, presschef på Northmill.

Ser ni en risk att folk inte litar på tekniken, med tanke på haveriet i Trustbuddy?

”Nej. Tekniken och företaget med dess tidigare affärsmodell är två skilda saker. Jag kan inte se någon sådan risk eftersom det inte finns någon koppling mellan tekniken och utfallet i tidigare ägares affärsmodell.”

Ska ni ägna er åt person-till-person-lån?

”Inte just nu. Men det är inte ett omöjligt scenario ifall förutsättningarna är optimala.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer