Hoppa till innehållet

De lanserar fond för att investera i mångfald: ”Öppen för alla”

Nordiska Unconventional Ventures vill investera i underrepresenterade entreprenörer för att visa på affärskraften i mångfald. Nu lanserar man ett fondkoncept som är öppet för alla att satsa pengar i.

Nora Bavey och Thea Messel är partners i riskkapitalbolaget Unconventional Ventures, med bas i Stockholm och Köpenhamn.
Nora Bavey och Thea Messel är partners i riskkapitalbolaget Unconventional Ventures, med bas i Stockholm och Köpenhamn.

I en rapport i oktober, i samarbete med bland andra Tillväxtverket, konstaterade det nordiska investeringsbolaget Unconventional Ventures att bolag grundade av en eller flera kvinnor omsätter 45 procent mer.

Den visade också, liksom tidigare studier, att det finns en tydlig korrelation mellan vem som fattar investeringsbesluten och vem som får tillgång till kapital.

Läs mer: Tillväxtverket i ny rapport: Bolag grundade av kvinnor tjänar mer 

Utifrån resultatet i rapporten vill Unconventional Ventures skynda på processen med att investera i underrepresenterade startupgrundare. I den gruppen inkluderas de som identifierar sig som kvinnor, etnisk minoritet och/eller LGTBQ.

”Kraften i att investera i underrepresenterade grupper är fortfarande en tes och det finns inte tillräcklig data”, säger Nora Bavey, partner i Unconventional Ventures.

Därför lanserar hon och sin partner Thea Messel ett fondkoncept som är öppet för alla att investera i.

”Vi möter en massa entreprenörer som gör väldigt mycket med väldigt lite. Med det här konceptet vill vi skapa effekter som får industrin att påskynda förändringen till att bli mer jämställd”, säger Nora Bavey.

Fonden är den andra Unconventional Ventures samlar in från många investerare. Den första restes i fjol och var en mikrofond med 60 investerare, varav 85 procent var kvinnor. Den låg på totalt 125 000 euro, cirka 1,3 miljoner kronor, som investerades i åtta bolag – bland dem svenska Progress me och Panion.

Investerarna i den förra fonden var personer i Unconventional Ventures nätverk. Den här gången kan den som vill från allmänheten investera och minimibeloppet är 500 euro, cirka 5 000 kronor.

Nora Bavey och Thea Messel vill fylla ett glapp på marknaden för den som vill investera pengar, men inte satsa på börsen eller traditionella fonder.

”När man investerar på börsen handlar det nästan uteslutande om mäns idéer och bolag. Många av bolagen där upprätthåller diskriminerande strukturer och är kanske inte heller klimatvänliga”, tycker Nora Bavey.

Unconventional Ventures kommer att utvärdera bolag och stå för urvalet av vilka den nya fonden kommer att investera i. De presenteras kontinuerligt på investeringsbolagets medlemssida under året med start av två bolag i dag.

”Vi kommer att investera i 8-12 bolag och man kan välja själv vilka man vill vara med på”, säger Nora Bavey.

Läs också: ”Det finns en idé om att kvinnor inte behöver så mycket pengar”

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera