Annons

De lanserar fond för att investera i mångfald: ”Öppen för alla”

Nora Bavey och Thea Messel är partners i riskkapitalbolaget Unconventional Ventures, med bas i Stockholm och Köpenhamn.
Nora Bavey och Thea Messel är partners i riskkapitalbolaget Unconventional Ventures, med bas i Stockholm och Köpenhamn.
Nordiska Unconventional Ventures vill investera i underrepresenterade entreprenörer för att visa på affärskraften i mångfald. Nu lanserar man ett fondkoncept som är öppet för alla att satsa pengar i.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I en rapport i oktober, i samarbete med bland andra Tillväxtverket, konstaterade det nordiska investeringsbolaget Unconventional Ventures att bolag grundade av en eller flera kvinnor omsätter 45 procent mer.

Den visade också, liksom tidigare studier, att det finns en tydlig korrelation mellan vem som fattar investeringsbesluten och vem som får tillgång till kapital.

Läs mer: Tillväxtverket i ny rapport: Bolag grundade av kvinnor tjänar mer 

Utifrån resultatet i rapporten vill Unconventional Ventures skynda på processen med att investera i underrepresenterade startupgrundare. I den gruppen inkluderas de som identifierar sig som kvinnor, etnisk minoritet och/eller LGTBQ.

”Kraften i att investera i underrepresenterade grupper är fortfarande en tes och det finns inte tillräcklig data”, säger Nora Bavey, partner i Unconventional Ventures.

Därför lanserar hon och sin partner Thea Messel ett fondkoncept som är öppet för alla att investera i.

”Vi möter en massa entreprenörer som gör väldigt mycket med väldigt lite. Med det här konceptet vill vi skapa effekter som får industrin att påskynda förändringen till att bli mer jämställd”, säger Nora Bavey.

Fonden är den andra Unconventional Ventures samlar in från många investerare. Den första restes i fjol och var en mikrofond med 60 investerare, varav 85 procent var kvinnor. Den låg på totalt 125 000 euro, cirka 1,3 miljoner kronor, som investerades i åtta bolag – bland dem svenska Progress me och Panion.

Investerarna i den förra fonden var personer i Unconventional Ventures nätverk. Den här gången kan den som vill från allmänheten investera och minimibeloppet är 500 euro, cirka 5 000 kronor.

Nora Bavey och Thea Messel vill fylla ett glapp på marknaden för den som vill investera pengar, men inte satsa på börsen eller traditionella fonder.

”När man investerar på börsen handlar det nästan uteslutande om mäns idéer och bolag. Många av bolagen där upprätthåller diskriminerande strukturer och är kanske inte heller klimatvänliga”, tycker Nora Bavey.

Unconventional Ventures kommer att utvärdera bolag och stå för urvalet av vilka den nya fonden kommer att investera i. De presenteras kontinuerligt på investeringsbolagets medlemssida under året med start av två bolag i dag.

”Vi kommer att investera i 8-12 bolag och man kan välja själv vilka man vill vara med på”, säger Nora Bavey.

Läs också: ”Det finns en idé om att kvinnor inte behöver så mycket pengar”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer