Annons

De leder Optimizer-miljardärernas nya stiftelse

Styrelsen i Optimizer Foundation: Helena Riese Harstad, Catharina Belfrage Sahlstrand, Anne Stubert Partridge och Alexandra Rosberg Hinxman.
Styrelsen i Optimizer Foundation: Helena Riese Harstad, Catharina Belfrage Sahlstrand, Anne Stubert Partridge och Alexandra Rosberg Hinxman.
Optimizer Invest, som byggt sin förmögenhet på bettingbolag, startar en välgörenhetsstiftelse. Optimizer Foundation ska satsa på allt ifrån välgörenhetsprojekt i Indien till startupbolag i Afrika.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Optimizer Invests tre grundare har byggt sina förmögenheter på att starta och utveckla bettingbolag på Malta. Nu vadar man in på ett nytt område genom att starta stiftelsen Optimizer Foundation. 

”Vår målsättning är att detta skall finnas kvar i generationer framöver. Genom stiftelsen vill vi skapa förbättrade förhållande för barn i utvecklingsländer och vara en "game changer” inom de projekt som vi går in i”, säger Mikael Riese Harstad, en av Optimizers (NTL) tre grundare. 

Grundarteamet är kanske mest känt för att ha startat och utvecklat spelbolag som Betsafe, Gaming Innovation Group och Catena Media, som noterades i början av 2016. 

Foto:
Optimizer Invest-grundarna ringer in Catena Medias börsnotering i fjol: Henrik Persson Ekdahl, Mikael Riese Harstad och André Lavold.

Förmögenheten man byggt upp kan räknas i miljarder. Medgrundaren Henrik Persson Ekdahl är exempelvis med på Di Digitals lista ”tech-miljardärerna”. 

Läs mer: Här är Sveriges 27 tech-miljardärer

Nu går man in med 5 miljoner kronor i startkapital till Optimizer Foundation. Ambitionen är att tillföra årliga donationer i miljonklassen. 

”Hur mycket det blir beror lite på vilka projekt vi investerar i”, säger Helena Riese Harstad, arbetande styrelseordförande för Optimizer Foundation. 

Med tiden ska lån och aktieinvesteringar i sociala bolag utgöra merparten av våra satsningar.

Hon är gift med Optimizer-grundaren Mikael Riese Harstad och är en av initiativtagarna till stiftelsen. Sedan starten i december har hon rekryterat en styrelse och en operativ chef i Anne Stubert Partridge och två styrelseledamöter. Dessa fyra har sedan utvecklat en grundstrategi och genomfört donationer i:

  • Acumen, ett amerikanskt bolag som sysslar med ”impact investing” inom exempelvis solenergi i utvecklingsländer. Stiftelsen har utlovat cirka 900 000 kronor till deras utbildningsfond med inriktning mot ed-tech.
  • Armman, som motverkar spädbarnsdödlighet i Indien. Stiftelsen har donerat 420 000 kronor till ett digitalt projekt som når ut till gravida kvinnor med information som kan rädda liv. 

Målet är att Optimizer Foundation ska fokusera på hälsa och utbildning för barn och unga vuxna, främst i Indien och Östafrika. Man ska investera i lokalt förankrade projekt som redan har en bevisad idé.

Läs mer: Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40

”Vi har börjat med ett par donationer. Men med tiden kommer lån och aktieinvesteringar i sociala bolag utgöra merparten av våra satsningar”, förklarar Helena Riese Harstad.

Innan sommaren är slut hoppas hon vara klar med ytterligare 2-3 investeringar. Sannolikt ska flera av dessa ske inom Östafrikas tech-kluster "Silicon Savannah” i Kenya, Uganda, Tanzania. Här kommer den operativa chefens erfarenhet väl till pass.

”Jag har jobbat i flera av dessa länder och har ett bra kontaktnätverk där”, säger Anne Stubert Partridges, som även jobbat på FN och strategikonsultföretaget Dalberg, baserat i Senegal.

Stiftelsens styrelse hoppas bistå med sin kompetens inom biståndsvärlden, strategikonsulting, affärsutveckling och due diligence. Vidare kan man hämta kunskap från Optimizer Invest och dess portföljbolag om det skulle behövas. 

Målet är att göra långsiktiga investeringar på upp till sju år. Blir investeringarna lönsamma återinvesteras pengarna i andra projekt. 

”Vi vill investera i bolag med en beprövad modell, men som ändå har svårt att få tillgång till finansiering”, säger Catharina Belfrage Sahlstrand, ledamot i Optimizer Foundation.


Styrelsen i Optimizer Foundation:

Helena Riese Harstad
Medgrundare och arbetande styrelseordförande för Optimizer Foundation. Tidigare advokat på Mannheimer Swartling Advokatbyrå.

Catharina Belfrage Sahlstrand
Ledamot. Till vardags chef för juridiksektionen på Debt Capital Markets på Handelsbanken. Även involverad i Handelsbankens projekt för produktutveckling som främjar hållbar finansiering. Syster till Aurore Belfrage på EQT Ventures.

Anne Stubert Partridge
Tillträdande operativ chef som jobbar heltid med stiftelsen. Ansvarar för att utveckla och genomföra stiftelsens strategi, samt identifiera och utvärdera investeringsmöjligheter och hantera portföljen. Arbetade fram till nyligen på strategikonsultföretaget Dalberg, baserat i Senegal.

Alexandra Rosberg Hinxman
Ledamot. Ämnessakkunnig på Regeringskansliet med fokus på utrikes- och säkerhetspolitik.


 Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:
Foto:

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer