Annons

De möter skriande behov för att ge halva mänskligheten en adress

Maria Cheadle och Karoline Beronius grundade Addressya 2017.
Maria Cheadle och Karoline Beronius grundade Addressya 2017. Foto: Banfa Jawla
Fjolårets Female Founders-vinnare Addressya tar in 13 miljoner kronor från befintliga investerare. Pengarna ska användas till expansion i Östafrika. ”Det är en medborgerlig rättighet att ha en adress”, säger medgrundaren Karoline Beronius.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Addressya riktar sig till de 4 miljarder människor i världen som saknar en riktig adress. För många innebär det att man inte har tillgång till exempelvis bank- och försäkringstjänster och hemleveranser av varor.

”Vi anser att det är en medborgerlig rättighet att ha en adress och därför är vår bastjänst gratis”, säger Karoline Beronius, medgrundare och vd för Addressya.

Bolaget har också tagit fram en betaltjänst till företag som har lanserats i Rwanda och Uganda under hösten. Den heter Addressing as a Service och riktar sig i dagsläget främst till e-handlare och leveransföretag som är beroende av adresser.

Hur många registrerade användare av tjänsterna man har i dag vill Karoline Beronius inte berätta. I februari i år var det 80 000 och Addressya satsar högt. Målet är att vara till nytta för 1 miljard människor år 2030, vilket också är deadline för att uppnå FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Behovet av adresser har accelererat under pandemin. Rwanda gick in i full nedstängning från i slutet av mars och två månader framåt, och då gick hemleveranser från att vara lyx till behov. Vilket också ökade relevansen av exakta adresser.

”Ett halvår efter nedstängningen har nu alla som vi har haft kontakt med återkommit och sagt att de är intresserade av tjänsten, för under pandemin har de fått kontroll över sina system och vad som fattas”, säger Karoline Beronius.

För att fortsätta expansionen i Östafrika tar nu Addressya in 13 miljoner kronor från befintliga investerare. Bland andra Sverker Thufvesson, till vardags vd för i Lancelot Holding, och Johan Andersson, till vardags vd för investeringsbolaget Mellby Gård samt investeringsbolaget Mel & Me och KTH Holding. 

”Addressya har en bra mix mellan ett kommersiellt och medmänskligt syfte vilket tilltalade oss”, kommenterar Emma Tajiou, vd för Mel & Me.

Förutom e-handlare har Addressya också kontakt med aktörer som har behov av en adress med god kvalitet, till exempel butiker. Många beskriver hur man tar sig dit på sina webbsidor, men de långa vägbeskrivningarna leder ofta till missförstånd. Det är tidskrävande för personalen och leder till att man förlorar kunder.  

”Vi riktar oss både till de som vill hitta sina kunder eller bli hittade av sina kunder”, säger Karoline Beronius.

Addressya satsar på service, leverans och att vidareutveckla tekniken. De har tredubblat personalstyrkan under året, som nu består av 27 personer inklusive tio praktikanter. Teamet är utspritt på de olika marknaderna och består till 57 procent av kvinnor, 43 procent av män. I styrelsen är det hälften hälften. Nu söker bolaget utvecklare i Sverige, men det är inte så lätt att få tag på. 

De flesta av praktikanterna kommer från Jobbsprånget – ett initiativ för nyanlända akademiker som kommer till Sverige och genom det kan ta sig in på rätt nivå i arbetslivet. Praktikprogrammet är finansierat av Wallenbergstiftelsen, regeringen och drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA. Flera av de som praktiserar på Addressya kommer att erbjudas anställning på bolaget och några har redan fått andra jobb.

Addressya vann förra årets upplaga av pitchtävlingen Female Founders, både i Stockholm och finalen i New York

”Mycket har hänt sedan dess och vi har lanserat både för individer och företag. Men samtidigt känns det som att vi bara är i början”, säger Karoline Beronius.

Läs mer: Female Founders-vinnaren: ”Vi har tredubblat personalstyrkan”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer