Hoppa till innehållet

De rullar ut sitt AI-verktyg för restauranger i USA

Tommy Jacobsons Leeroy lanseras i USA i samarbete med restauranggurun Benjmin Calleja. Bolaget är ett slags AI-verktyg som hjälper restauranger att sänka sina kostnader och höja sina intäkter. 

Per Nord, vd och medgrundare på Leeroy, och storägaren Tommy Jacobson.
Per Nord, vd och medgrundare på Leeroy, och storägaren Tommy Jacobson.

Leeroy grundades i Sundsvall redan 2008 av fem personer med en bakgrund inom teknik och lojalitetsmarknadsföring. Ambitionen var då att hjälpa restauranger och butiker att få kunderna att handla mer och oftare genom personliga erbjudanden på nätet och på digitala skärmar i butik. 

Bolaget har vuxit med lönsamhet, men för fyra år sedan gjorde man en så kallad "pivot" och bytte strategi. Sedan dess har mycket kretsat kring de appar som används av restauranger för att skapa kundklubbar och låta besökarna förbeställa mat. 

”I grunden handlar allt om att hjälpa restaurangerna öka sina intäkter och sänka sina kostnader. Det sker genom appar mot konsument, men även kassasystem och en dataplattform där man följer försäljningen och kundernas beteende i realtid”, säger Per Nord vd och medgrundare på Leeroy.

Vi har alltid haft svarta siffror.

Han betonar att systemet använder AI och maskininlärning för att göra prognoser som hjälper restaurangerna med frågor som lagerhantering och bemanning.

Leeroy har idag 36 medarbetare och i fjol dubblades omsättningen till 44 miljoner kronor. Exempel på kunder är Espresso House, Urban Deli, Vigårda, Holy Greens, Hawaii Poké och pizzarestaurangen 1889.

”Vi har alltid haft svarta siffror och det hade vi i fjol också. I år växer vi på mjukvarusidan och jag tror omsättningen blir i linje med fjolåret”, säger Per Nord.

2016 tog Leeroy in cirka 10 miljoner kronor från Tommy Jacobsons riskkapitalbolag Zenith Vencap som därmed blev bolagets största externa ägare. Zenith Vencap är även inblandat i en nya kapitalrunda som ännu inte är klar.

”Den blir större och ska vara klar de kommande månaderna”, säger Per Nord.

Pengarna ska bland annat användas till att finansiera Leeroys internationella expansion som sker i samarbete med Livit Design. 

”Vi tar steget in i USA och en rad andra länder genom ett samarbetsavtal med Livit Design som leds av Benjmin Calleja. Han är svensk-spanjor och en global ledare inom området", säger Per Nord.

Inför lanseringen ska Leeroys plattform vidareutvecklas tillsammans med Livit Design. I en första fas siktar bolaget på att ansluta mellan 500-1000 enheter till den nya plattformen med fokus på större internationella kunder, heter det.

Per Nord uppger att Leeroy tillsammans med Benjamin redan har långtgående dialoger med några av USA:s största restaurangkedjor, men att lanseringen sker först kring årsskiftet.

Livit Design jobbar med att skapa gästupplevelser för några av världens största restaurang- och snabbmatskedjor, däribland Friday´s, Taco Bell, IHOP, Burger King, KFC och Pizza Hut. En annan partner i projektet är Christian Lagerlöf, känd för att ha tagit koncept som Vapiano och 1889 till Sverige. 

Leeroy jobbar även för att automatisera restaurangmiljöer och påverka ljud och ljus i realtid för att stimulera olika kundbeteenden. Detta testas just nu på restaurang 1889 i Mood-gallerian i Stockholm.


Hör Tommy Jacobson i podden Startup Stories:

https://embed.acast.com/startupstories/tommyjacobson-zound-zenithvencap

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera