Annons

De ska hitta investeringar för den statliga miljardfonden

Kerstin Cooley är vd för investmentbolaget Moor.
Kerstin Cooley är vd för investmentbolaget Moor. Foto: Amanda Lindgren
Tre investmentbolag har fått mandat att investera 1 miljard kronor genom The Swedish Venture Initiative. Riskkapitalbolaget Moor, med Kerstin Cooley som vd, är ett av dem.  
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I slutet av april 2016 tecknade Tillväxtverket ett avtal med Europeiska investeringsfonden (EIF) om att skapa en så kallad fond-i-fond – The Swedish Venture Initiative (SVI).

Avtalet innebär att 1 miljard kronor kommer att kunna investeras som riskkapital i tillväxtföretag i tidiga faser. Finansieringen sker bland annat genom att EIF och Tillväxtverket går in med 600 miljoner kronor och resterande kapital ska komma från de investmentbolag som får mandat att investera pengarna.

Läs även: Serieentreprenörernas Luminar Ventures ska lägga en halv miljard på svenska startups

Vilka riskkapitalbolag som skulle få investera kapitalet har nu avgjorts i en utlysning som EIF har genomfört. Ett av de tre utvalda blev Kaj Heds investmentbolag Moor.

”Vi har jobbat hårt med att bygga en plattform för att aktivt stötta tidiga bolag med stor global potential och det är glädjande att få in mer statligt och europeiskt investeringsapital i denna fas och till det jobb som vi tycker är så viktig för att det skall uppstå nya världsledande bolag i den digitala transformationen av alla industrier som pågår just nu, och som svenska teknikbolag är världsledande på”, säger Katja Bergman, partner på Moor.

De övriga två är Luminar Ventures och Spintop Ventures.

”Vi på Spintop är förstås mycket glada över detta förtroende. I våra tidigare fonder kommer kapitalet från mindre institutioner, ’family offices’ samt entreprenörer och företagsledare från tech sektorn. Vi har fortsatt mycket starkt stöd från dessa befintliga investerare men växlar nu upp kapitalbasen med större institutioner”, säger Finn Persson, partner på Spintop Ventures i ett mejl.

Spintops Ventures har sitt säte i Östersund men även kontor i Stockholm och Malmö.

De tre privata investmentbolag har fått i uppdrag att hitta bolag i tidiga skeden för dessa investeringar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer