Annons

De ska investera Norrskens kändispengar

Från vänster: Agate Freimane och Tove Larsson, som tar det operativa ansvaret för Norrskens investeringsfond.
Från vänster: Agate Freimane och Tove Larsson, som tar det operativa ansvaret för Norrskens investeringsfond.
Tove Larsson och Agate Freimane blir ansvariga för de cirka 300 miljonerna i Norrskens VC-fond.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Norrskens riskkapitalfond investerar i samhällsförbättrande affärsidéer. Sedan starten i september 2017 har fonden gjort 13 investeringar, de flesta i Sverige men också två i Storbritannien.

”Vi är överväldigade av potentialen i det här området”, säger Tove Larsson, som nu axlar rollen som fondens investeringschef, eller Chief Investment Officer.

Hon tar därmed över det operativa ansvaret tillsammans med Agate Freimane, som får titeln ”investment director”.

Tidigare har Gymgrossisten-grundaren David Frykman och Ratos tidigare vd Susanna Campbell ansvarat för fondens investeringar. De kommer nu att sitta i fondens styrelse, där David Frykman är ordförande.

”Vi tycker verkligen att det finns många nya och spännande företag här. Vi vill inte sätta en siffra på antalet investeringar vi ska göra. Vi gjorde omkring tio under vårt första år, och den takten borde hålla i sig”, säger Tove Larsson.

Pengarna i fonden kommer från Norrskens grundare Niklas Adalberth och tre profilerade medfinansiärer: Carl Manneh, en av Minecraft-bolaget Mojangs tre grundare, King-grundaren Sebastian Knutsson och Filip Tysander, som ligger bakom den svenska klocksuccén Daniel Wellington.

Man måste ha en affärsmodell som går ihop.

Fonden rymmer 300 miljoner kronor och av dessa har Norrsken hittills investerat 35 miljoner kronor.

Läs mer: Byggde miljardbolag – nu investerar de i välgörande startups 

I en del av bolagen har ägare som investerar primärt för finansiell avkastning anslutit sig.

Två exempel är matsvinnsbolaget Karma, där Kinnevik numera är delägare, och riskkapitalbolaget Northzones färska investering Matsmart.

”Det rimmar med vår tro att positiv påverkan och vinster kan gå hand i hand”‚ säger Agate Freimane.

Hur utvärderar ni era investeringar?

”Med alla våra investeringar tittar vi på impact, eller påverkan, som vårt första mått. Det handlar om vilken effekt verksamheten har på människor eller på vår planet. Det andra kriteriet är att det ska vara en skalbar lösning, vilket ofta betyder att det bygger på mjukvara. Det tredje är att man måste ha en affärsmodell som går ihop. Det är ett måste om man verkligen ska ha stor påverkan”, säger Tove Larsson.

Läs mer: Här är Sveriges 41 techmiljardärer 2018 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer