Annons

De ska lösa småföretagens låneutmaning - tar in 20 miljoner från SEB och Collector Ventures

Collectors grundare Lena Apler och Capcitos medgrundare Michael Hansen.
Collectors grundare Lena Apler och Capcitos medgrundare Michael Hansen. Foto: Jesper Frisk/Capcito.
SEB och Collector Ventures investerar totalt 20 miljoner kronor i fintechbolaget Capcito som vill göra det enklare för mindre företag att få lån. Nu ska det snabbväxande fintechbolaget öka tillväxttakten ytterligare och är på jakt efter ny personal. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Capcito grundades 2014 och automatiserar kreditbedömning och utlåning till företag. Detta sker genom att en potentiell låntagare kopplar ihop sitt ekonomisystem mot Capcito som sedan kan göra en realtidsbedömning av företagets siffror och beräkna låneutrymmet. 

"Om du går till en bank eller finansbolag och vill låna pengar till ditt företag så är det en lång process med olika möten och kreditkommittéer som kan ta ett par veckor. Allt det där försöker vi automatisera", säger Michael Hansen, medgrundare av Capcito. 

På torsdagen stod det klart att bolaget tar in 20 Mkr från SEB och Collector Ventures. Och minst lika viktigt, då det är Capcito som lånar ut pengar till företagen, tillgängliggör de nya investerarna även kapital för utlåning. 

"Nu har vi börjat få fart på siffrorna och har byggt så pass mycket teknik att vi kan börja skala upp verksamheten. Då behöver vi mer kapital för att kunna accelerera snabbare", säger Michael Hansen. 

Enligt Michael Hansen erbjuder Capcito en form av rörelsefinansiering, det vill säga ett alternativ till exempelvis checkkredit, och inte några stora lån med lång löptid.  

"Den stora fördelen är framförallt för mindre företag som till exempel ett konsultbolag med fem anställda, som har svårt att hitta finansiering idag. Den traditionella låneprocessen kostar tid och pengar och tar ungefär lika lång tid oavsett bolagets storlek, vilket gör att mindre bolag inte är intressant för traditionella finansbolag. Det problemet löser vi", säger han. 

Hur går affärerna?

"Det ser bra ut och vi växer snabbt. I augusti omsatte vi fem gånger så mycket som vi gjorde i januari. Så det börjar röra på sig och i och med den här investeringen är vi ute och rekryterar ny personal. Det är under hösten som det ska växas ordentligt", säger Michael Hansen. 

De svenska bankerna har investerat flitigt i fintechbolag den senaste tiden. I våras kartlagde Di Digital storbankernas mer välkända startup-investeringar och i juli berättade Collectors grundare Lena Apler för Di Digital att banken planerar att integrera samtliga sina fintech-investeringar i en app. 

”I många fall har vi en kund/leverantör-relation till bolagen vi investerat i. I andra fall har vi ett tekniskt utbyte. Men tanken är att alla investeringar ska vara till nytta för bankens verksamhet”, sa Lena Apler till Di Digital.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer