Annons

De ska revolutionera biltvättar – backas av Norrsken

Woshapps grundare Mark Owuya och Jens Karlsson.
Woshapps grundare Mark Owuya och Jens Karlsson. Foto: Tobias Björkgren
Cleantech-bolaget Woshapp tar in nytt kapital. I ryggen har Stockholmsbolaget nu bland andra Norrsken, en Onlinepizza-grundare och en Spotify-veteran.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Biltvättsbolaget Woshapp erbjuder sina kunder biltvättar där bolagets bilvårdare, så kallade "Washers", kommer till bilen och tvättar den. Tvätten sker utan vatten med ett medel som dessutom inte är skadligt för miljön.

Woshapp, som var ett av bolagen som tävlade i årets upplaga av Di Startup Tour, tar nu in 10 miljoner kronor för att kunna skala upp och lansera i fler städer än Stockholm, där bolaget är verksamt i dag. Hittills i år har bolaget genomfört cirka 7 000 tvättar.

”I dag tänker vi: 'Hur ska vi skala upp detta gånger 1 000?' Då måste vi automatisera alla processer. Vårt mål är att revolutionera biltvättsbranschen på ett hållbart sätt”, säger Jens Karlsson, som grundade bolaget 2016 tillsammans med Mark Owuya.

Läs även: De gör upp om miljonvinsten i finalen av Di Startup Tour

Leder rundan gör Norrsken Foundation. Sedan starten i september 2017 har fonden gjort 13 investeringar i Sverige och Storbritannien. Grundtanken är att investera i samhällsförbättrande affärsidéer, ett krav som Woshapp uppfyller.

”Vi gillar verkligen när bolag tänker nytt kring en industri och hittar nya vägar som är både bättre för miljön och smidigare för kunderna. Sedan har grundarna en viktig roll att spela, vi är imponerade av Jens och Mark och deras vision. Dessutom kan det här vara skalbart och utvidgas utanför Sverige”, säger investeringschef Tove Larsson.

Under 2018 har Woshapp omsatt 1,9 Mkr med brutet räkenskapsår. Sexton bilvårdare arbetar med att tvätta företagskundernas bilar. Inom snar framtid siktar man på att bredda sin affär direkt till konsumenter.

Vi gillar verkligen när bolag tänker nytt kring en industri och hittar nya vägar som är både bättre för miljön och smidigare för kunderna

Göteborg kommer sannolikt bli nästa anhalt för Woshapp efter Stockholm. Med investeringen i ryggen kommer bolaget enligt Jens Karlsson även kunna blicka internationellt. Berlin är en stad man tittat på under en längre tid. 

För att expansionen ska vara möjlig kommer Woshapp nu investera i utvecklingen av appen, personaltillväxt och marknadsföring. 

Förutom Norrsken finns även Dan Castillo, medgrundare av Onlinepizza, och Spotifys tidigare ekonomichef Peter Sterky med bland investerarna. 

Läs mer: De ska investera Norrskens kändispengar 

Att just Norrsken, Klarna-grundaren Niklas Adalberths välgörande stiftelse, går in är en kvalitetsstämpel på bolaget tycker grundaren Jens Karlsson.

”Jag tror att de kommer vara ett väldigt bra bollplank. De har ett väldigt bra team. Vi gillar verkligen deras vision och framtidstänk, vilket är i linje vad vi har. De ger oss mer trovärdighet i och med deras investeringar i hållbara bolag med global potential och positiv miljöpåverkan”, säger han.

Finalen av årets Di Startup Tour äger rum den 28 november på Hamburger Börs i Stockholm. Förutom sju pitchande startupbolag gästas scenen av Axis-grundaren Martin Gren och influencern Sofi Fahrman. Läs mer om eventet och hämta din biljett här. 

Läs mer: Anna Ryott och Mojang-grundaren Carl Manneh går in i Norrskens styrelse 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer