Hoppa till innehållet

De ska revolutionera biltvättar – backas av Norrsken

Cleantech-bolaget Woshapp tar in nytt kapital. I ryggen har Stockholmsbolaget nu bland andra Norrsken, en Onlinepizza-grundare och en Spotify-veteran.

Woshapps grundare Mark Owuya och Jens Karlsson.
Woshapps grundare Mark Owuya och Jens Karlsson.Foto: Tobias Björkgren

Biltvättsbolaget Woshapp erbjuder sina kunder biltvättar där bolagets bilvårdare, så kallade "Washers", kommer till bilen och tvättar den. Tvätten sker utan vatten med ett medel som dessutom inte är skadligt för miljön.

Woshapp, som var ett av bolagen som tävlade i årets upplaga av Di Startup Tour, tar nu in 10 miljoner kronor för att kunna skala upp och lansera i fler städer än Stockholm, där bolaget är verksamt i dag. Hittills i år har bolaget genomfört cirka 7 000 tvättar.

”I dag tänker vi: 'Hur ska vi skala upp detta gånger 1 000?' Då måste vi automatisera alla processer. Vårt mål är att revolutionera biltvättsbranschen på ett hållbart sätt”, säger Jens Karlsson, som grundade bolaget 2016 tillsammans med Mark Owuya.

Läs även: De gör upp om miljonvinsten i finalen av Di Startup Tour

Leder rundan gör Norrsken Foundation. Sedan starten i september 2017 har fonden gjort 13 investeringar i Sverige och Storbritannien. Grundtanken är att investera i samhällsförbättrande affärsidéer, ett krav som Woshapp uppfyller.

”Vi gillar verkligen när bolag tänker nytt kring en industri och hittar nya vägar som är både bättre för miljön och smidigare för kunderna. Sedan har grundarna en viktig roll att spela, vi är imponerade av Jens och Mark och deras vision. Dessutom kan det här vara skalbart och utvidgas utanför Sverige”, säger investeringschef Tove Larsson.

Under 2018 har Woshapp omsatt 1,9 Mkr med brutet räkenskapsår. Sexton bilvårdare arbetar med att tvätta företagskundernas bilar. Inom snar framtid siktar man på att bredda sin affär direkt till konsumenter.

Göteborg kommer sannolikt bli nästa anhalt för Woshapp efter Stockholm. Med investeringen i ryggen kommer bolaget enligt Jens Karlsson även kunna blicka internationellt. Berlin är en stad man tittat på under en längre tid. 

För att expansionen ska vara möjlig kommer Woshapp nu investera i utvecklingen av appen, personaltillväxt och marknadsföring. 

Förutom Norrsken finns även Dan Castillo, medgrundare av Onlinepizza, och Spotifys tidigare ekonomichef Peter Sterky med bland investerarna. 

Läs mer: De ska investera Norrskens kändispengar 

Att just Norrsken, Klarna-grundaren Niklas Adalberths välgörande stiftelse, går in är en kvalitetsstämpel på bolaget tycker grundaren Jens Karlsson.

”Jag tror att de kommer vara ett väldigt bra bollplank. De har ett väldigt bra team. Vi gillar verkligen deras vision och framtidstänk, vilket är i linje vad vi har. De ger oss mer trovärdighet i och med deras investeringar i hållbara bolag med global potential och positiv miljöpåverkan”, säger han.

Finalen av årets Di Startup Tour äger rum den 28 november på Hamburger Börs i Stockholm. Förutom sju pitchande startupbolag gästas scenen av Axis-grundaren Martin Gren och influencern Sofi Fahrman. Läs mer om eventet och hämta din biljett här. 

Läs mer: Anna Ryott och Mojang-grundaren Carl Manneh går in i Norrskens styrelse 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera