Hoppa till innehållet

Hans bolag ska stoppa hackerattacker – tar hjälp av AI och 5 miljoner

Det började som ett forskningsprojekt och blev ett AI-bolag. Nu tar cybersäkerhetsbolaget Debricked in nytt kapital för att fortsätta kampen mot hackerattacker.

Debrickeds vd och medgrundare Daniel Wisenhoff
Debrickeds vd och medgrundare Daniel WisenhoffFoto: Press/Fabian Kruuse

Skånebaserade cybersäkerhetsbolaget Debricked samlar med hjälp av artificiell intelligens, AI, in information om säkerhetsrisker inom datorprogram baserade på öppen källkod, open source.

Kunderna får på det sättet bättre koll på vilka brister som finns i programvaran de använder och kan därmed förhindra att bli hackade.

Idén startade som ett forskningsprojekt via Vinnova inom IoT tillsammans med Axis, Ericsson och Advenica. Bolaget bildades i maj i år för att kommersialisera produkten. Nu tar bolaget in 5,3 miljoner kronor i riskkapital för att kunna skala upp och släppa till fler kunder.

”Det känns väldigt bra. Det är kul att folk tror på idén, teamet och bolaget. Samtidigt känns det som att vi nu har mycket att bevisa. Vi har rätt teknisk kompetens men nästa stora steg är att visa att det går hem kommersiellt”, säger bolagets vd och medgrundare Daniel Wisenhoff.

Almi Invest står för 2 miljoner i kapitalrundan. Även LU Holding, som drivs genom Lunds Universitet, och flera privata affärsänglar är med, däribland Yubico-investeraren Simon Josefsson.

”Vi ser en stor potential i Debricked. I en värld där allt fler maskiner och andra prylar är uppkopplade och där säkerhet och integritet är viktiga finns ett stort behov av effektiva cybersäkerhetslösningar”, säger Marcus Skärbäck, investeringschef på Almi Invest i en kommentar.

Marcus Skärbäck, investeringschef på Almi Invest.
Marcus Skärbäck, investeringschef på Almi Invest.Foto: Johan Töpel

Förutom Daniel Wisenhoff är även Martin Hell och Oscar Reimer medgrundare till Debricked. I dag är man nio personer och planen är att lansera en beta-version av plattformen i januari nästa år.

Användningen av öpen källkod är i dag bred och de flesta bolag som bygger någon form av mjukvara kommer förmodligen i kontakt med det. Fel och brister i olika open source-baserade program loggas och diskuteras på en rad olika forum och platser på nätet. 

Den kunskapen samlar Debricked in med hjälp av AI och presenterar på sin plattform. I och med att kunderna använder en eller flera specifika program, kan de lätt få en överblick av bristerna i deras program genom Debrickeds lösning. Det är också AI som hjälper till i klassificeringen av hur farlig den specifika bristen i programvaran är.

”I år räknar man med över 18 000 sårbarheter i tredjepartsmjukvara. Vägen framåt är automatisering i och med att det är helt omöjligt för företag att få fullständig koll på hela problematiken utan hjälp”, säger Daniel Wisenhoff.

”Open source används i princip överallt i dag, förutom kanske inom något militär grej där de inte vågar. Om många kör en och samma open source komponent som har samma fel så är riskerna stora. De som utför attackerna hittar felen, sedan anpassar man attacken efter det för att få till största möjliga skada för så många som möjligt.”

Daniel Wisenhoff tror att de framför allt kommer vara bolag inom medtech och fintech, där krav på hög säkerhet förekommer, kommer finnas bland framtida kunder. 

Även säkerhetsbranschen och flygbranschen är potentiella kunder. Redan nu har Debricked ett forskningsprojekt med säkerhetsbolaget Axis där man testar plattformen.

”Vi har en fungerande beta som vi rullar ut till de första kunderna i början av nästa år. Tanken är att nästa år köra stenhårt på utveckling och även bredda produkten. I och med att det inte är ett helt okomplicerat område så går pengarna till att anställa duktigt folk för att utveckla produkten, och självklart även till sälj”, säger Daniel Wisenhoff. 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera