Annons

De ska ta fram nyanländas kompetenstest

Christian Landgren, Iteams vd, ska ta fram ett nytt kompetensverktyg för Arbetsförmedlingen.
Christian Landgren, Iteams vd, ska ta fram ett nytt kompetensverktyg för Arbetsförmedlingen. Foto: TT/ pressbild
Den digitala byrån Iteam har tidigare tagit fram lösningar för den ideella organisationen Refugee Tech. Nu ska de hjälpa Arbetsförmedlingen att registrera nyanländas kompetens.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under hösten 2015 ledde kriget i Syrien till att mängder av människor på flykt försökte ta sig till Europa. Drygt 160 000 personer sökte asyl i Sverige. Utmaningarna som Migrationsverket såg då har trappats ned. Nu gäller det snarare för övriga myndigheter att göra det möjligt för de nyanlända att komma in i det svenska samhället. Då är jobb en nyckel till framgång.

Arbetsförmedlingen har under hösten genomfört en upphandling för ett digitalt verktyg där nyanlända kan registrera sina kompetenser. Efter en utdragen process har digitalbyrån Iteam gått segrande ur processen. 

Anledningen till att den lilla aktören Iteam har kunnat ro hem kontraktet, med ett värde av 14,3 miljoner kronor under en sjuårsperiod, har med den ideella organisationen Refugee tech att göra.

Läs även: Techvolontärer kodar för flyktingar – med Migrationsverket

Med syfte att hitta digitala lösningar för att förenkla nyanländas integration, organiserade Refugee tech våren 2016 en programmeringshelg. Iteam tog då, tillsammans med andra programmerare, fram ett digitalt verktyg där nyanlända kan registrera sin kompetens. Projektet, som fick namnet Competency, används redan i dag av startupbolaget Just Arrived (NTL) för att matcha nyanlända med enklare jobb.

”När vi började med Competency var vi förvånade över att ingen redan gör det här. Det här är en snabb lösning för att få reda på vad människor kan”, säger Iteams vd Christian Landgren.

För samhället i stort betyder det att vi kan skapa fler jobb som är bättre anpassade till den kompetens som finns.

Nu ska Iteam göra samma sak för Arbetsförmedlingen.

Tidigare har myndigheterna enbart tittat på utbildningsnivå. Det nya verktyget ska istället matcha personers tidigare erfarenheter med yrken där denna kompetens efterfrågas. En person som exempelvis har varit reparatör av AC-anläggningar, har antagligen erfarenhet av elektronik, VVS och rörinstallationer och kan därför matchas med ett flertal jobb på den svenska marknaden.

”Att man tidigare endast haft tillgång till statistik på utbildningsnivå har lett till att man har pratat mycket om enkla jobb. Nu kommer vi kunna skapa en större medvetenhet om kompetenser bland asylsökande och nyanlända. För samhället i stort betyder det att vi kan skapa fler jobb som är bättre anpassade till den kompetens som finns”, säger Christian Landgren.

Läs även: Tio startupbolag som vill rädda arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingen öppnar även upp för att verktyget ska kunna användas i samarbete med Migrationsverket för personer som söker asyl.

”Med Arbetsförmedlingen som avsändare kommer det att bli mycket lättare att sprida verktyget. Den största utmaningen för en liten aktör är att nå ut. Det har tidigare tagit jättemycket resurser att få folk att registrera sig,” säger Christian Landgren. 

Iteam har förutom att bygga Competency byggt upp sajten Setelin, ett initiativ av Refugee tech, Migrationsverket och Sthlm tech, för att samla olika projekt med syfte att hjälpa nyanlända i samhället. 

Läs även: Här flyttar bemanningstjänsten Just Arrived in

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer