Annons

De startar Sveriges första AI-fond för valutahandel

Century Analytics grundare: Hugo Langeen, portföljförvaltare, Niklas Höjman, operativ chef, och Jimmy Carlsson, teknikchef.
Century Analytics grundare: Hugo Langeen, portföljförvaltare, Niklas Höjman, operativ chef, och Jimmy Carlsson, teknikchef. Foto: Jenny Leyman
Fintechbolaget Century Analytics får tillstånd för att lansera Sveriges första AI-fond för valutahandel. ”Vi hoppas lansera med 100 miljoner kronor”, säger grundaren Hugo Langeen. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Finansinspektionen ger startupbolaget Century Analytics tillstånd att bedriva fondverksamhet. Bolaget lanserar därmed något de kallar ”Sveriges första AI-fond”, där all förvaltning sker med självlärande handelsalgoritmer.

”AI-förvaltning är en ny förvaltningsform som kommer få stor betydelse och har förutsättning att skapa bättre riskjusterad avkastning än traditionella metoder,” säger Hugo Langeen, portföljförvaltare och medgrundare på Century Analytics i Malmö.

Han menar att Century Analytics skiljer sig från andra fonder genom ett självlärande AI-system som tränas att förutspå kortsiktiga prisrörelser.

”Robothandlare som Lysa och Opti försöker minimera kostnaderna och sprida riskerna mellan aktier och räntebärande tillgångar. Vi handlar aktivt och använder AI för att förutspå prisrörelser”, säger Hugo Langeen.

Till hösten blir det möjligt för svenska institutioner att investera i fonden, som inriktar sig mot valutamarknaden. 

”Längre fram kommer vi eventuellt även att rikta oss till privatpersoner på större plattformar som exempelvis Nordnet och Avanza”, säger Hugo Langeen.

Varför fokuserar ni på valutahandel?

”Valutor är världens största marknad, 25 gånger större än aktiemarknaden, och omfattar stora mängder data. Det är bra om man vill bygga en självlärande algoritm.”

Men aktier växer och valutahandel är ett nollsummespel?

”Men det är där tekniken kommer in. Marknaden styrs av psykologi och det skapas ineffektiviteter man kan utnyttja. Man kan skapa avkastning på det. Vår valutahandel är dessutom marknadsneutral. Det finns ingen korrelation till aktiemarknaden. Det är en bra byggsten i en portfölj.”

Gör ert AI-system makroanalyser av världsekonomin?

”Nej. Vi utgår ifrån kortsiktiga prisrörelser och hittar mönster där.”

Vad hoppas ni få för avkastning?

”Vårat mål är 10 procent per år i genomsnitt. Vi har handlat med egna pengar och forskat mycket kring detta.”

Century Analytics grundades 2015 av tre personer med en bakgrund inom teknik och spekulativ handel. 

Hugo Langeen har en bakgrund inom höginsatspoker och valutaspekulation. Niklas Höjman har jobbat på Goldman Sachs. Jimmy Carlsson har jobbat med AI inom militära tillämpningar och även byggt egna valutahandelssystem samt AI-robotar för pokerspel.

Bolaget har tagit in 7 Mkr från diverse affärsänglar, bland annat Alfred Ruth, en av grundarna bakom Videoplaza. 

Johannes Björk, jurist på Finansinspektionen, bekräftar Century Analytics tillstånd. 

”Century Analytics har getts tillstånd att förvalta alternativa investeringsfonder med hedgefondsstrategi och att utföra diskretionär portföljförvaltning av investeringsportföljer, samt att i samband därmed godkänts fondbestämmelser för specialfonden Century One. Det innebär att bolaget har rätt att förvalta specialfonden och erbjuda diskretionär portföljförvaltning inom de ramar som ges av relevant författning och fondbestämmelserna”, säger han i ett mejl till Di Digital.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer