Annons

DNA-forskaren tar in 60 miljoner till sina infektionstester på distans

Dynamic Codes vd och medgrundare Anne Kihlgren tillsammans med ett av bolagets hemtester.
Dynamic Codes vd och medgrundare Anne Kihlgren tillsammans med ett av bolagets hemtester. Foto: Press.
Dynamic Code säljer infektionstester via postorder. Nu tar bolaget in 60 miljoner kronor från både affärsänglar och småsparare för att etablera fler samarbeten med privata vårdgivare. ”Vi kan nå en stor volym på kort tid”, säger vd:n Anne Kihlgren.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Dynamic Code grundades 2001 i Linköping och har i dag ett 30-tal anställda. Bolaget är mest känt för att genomföra klamydiatester via nätbaserad postorder.

De har också en teknisk plattform för diagnostik, där de kopplar ihop patienters hemtester med digitala vårdgivare, labbanalys, apotek och eftervård. Dynamic Code utvecklar och tillverkar även en rad andra hemtester för sjukdomar och åkommor.

Ungefär 10 miljoner av de årliga besöken i den svenska primärvården är orsakade av infektioner – så som bakterier, virus och svampinfektioner. 

”Vi har tagit en bra position med vårt helhetskoncept för diagnostik och vårdgivning på distans. Vi har testat det tillsammans med privata vårdaktörer och märker att vi kan nå en stor volym på kort tid. Särskilt som vi nu lanserat tester för exempelvis halsfluss och urinvägsinfektion”, säger vd:n och grundaren Anne Kihlgren till Di Digital.

Nu har bolaget tagit in 47,6 miljoner kronor i en nyemission. 

Enligt handlingar från Bolagsverket är Gustaf Ramel, Thord Wilkne, riskkapitalbolaget Backing Minds och Erik Fällström de största investerarna i rundan. Dynamic Code avböjer dock att kommentera teckningslistan.

Utöver den större nyemissionen håller Dynamic Code just nu på att ta in ytterligare 12,6 Mkr från småsparare via crowdfundingplattformen Pepins. Processen förväntas vara helt färdig i slutet av mars, enligt vd:n Anne Kihlgren.

Läs mer: Uppmärksammat klamydiatest-bolag handelsstoppas på Pepins 

Värderingen av bolaget blir därefter 260 Mkr, med det nya kapitalet inräknat.

Än så länge har Dymanic Code enbart offentliggjort ett avtal med en privat aktör, det handlar om nätläkaren Kry som man sedan i julas samarbetar med i Norge.

”Pengarna ska gå till att etablera nya samarbeten och automatisera fler delar i processen. Vårt största fokus under 2020 är att nå fler vårdgivare av olika slag, men även apotek och distributörer”, säger Anne Kihlgren.

Sedan slutet av fjolåret har Dynamic Code även en helt egen e-handelsbutik varifrån man säljer sina hemtester.

Det råder just nu en stor oro för coronaviruset i samhället. Kan ni testa för den smittan?

”Vi har det inte på plats i dag. Men det ligger definitivt inom vår kärnkompetens och vi har så klart börjat snabbutreda det. Om efterfrågan finns så kommer vi med stor sannolikhet att lansera det”, säger Anne Kihlgren.

En del av det nya kapitalet ska hjälpa bolaget att lägga in i en högre växel i sin internationella expansion. 

”I dag ligger vår tyngdpunkt på den svenska marknaden. Men vi finns också i Norge och till viss del i Danmark. Vi ska komma djupare in på de marknaderna och tittar på att gå in i ännu fler länder”, säger Anne Kihlgren.

Under de första nio månaderna i fjol landande omsättningen på 12,9 Mkr, medan förlusten räknades till 13,9 Mkr. 

Enligt egen utsago nådde Dynamic Code i slutet av 2019 en försäljningstakt som motsvarar 30 Mkr på årsbasis. 

Läs mer: Backing Minds tar Linköpings Dynamic Code ut i Europa 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer