Hoppa till innehållet

De tar sin startupfabrik från Singapore till Stockholm – ska listas på First North

Den sydasiatiska bolagsbyggaren Fatfish öppnar huvudkontor i Stockholm. Målet är att investera i svenska teknikbolag och noteras på First North redan före årsskiftet.

Fatfish landar i Stockholm. Vice vd Vanessa Folkesson och vd Kin-Wai Lau.
Fatfish landar i Stockholm. Vice vd Vanessa Folkesson och vd Kin-Wai Lau.Foto: Joey Abrait

Singapore-baserade Fatfish beskriver sig gärna som ett asiatiskt svar på tyska Rocket Internet. Man är både inkubator och riskkapitalbolag och tar en aktiv ägarroll i de techbolag man satsar på.

Men hittills har verksamheten varit relativt småskalig. Bolaget är listat på den australiensiska ASX-börsen där man har ett börsvärde på blygsamma 26 miljoner kronor. 

”Vi är undervärderade och missförstådda i Australien. Det är ett skäl till att vi flyttar hit”, säger Kin-Wai Lau, bolagets vd och grundare.

Vi vill skapa en naturlig samlingsplats för mindre investerare

Di Digital träffar honom och hans kompanjon Vanessa Folkesson på Humlegårdsgatan 31 i Stockholm. Här, ett stenkast från Stureplan, ska bolaget inom någon månad öppna huvudkontor för sitt nystartade svenska aktiebolag. 

Ambitionerna är högt satta. Kontoret på 120 kvadratmeter ska exempelvis inredas som ”investerarcafé” och co-workingyta.

”Det finns många ytor som samlar startupbolag. Men vi vill skapa en naturlig samlingsplats för mindre investerare”, säger Kin-Wai Lau som är uppvuxen i Malaysia, utbildad i England och just nu delar sin tid mellan Singapore och Stockholm.

Läs mer: Alibaba överväger serverhallar i Sverige 

Innan årsskiftet hoppas han notera Fatfish på Stockholmsbörsens First North-lista. I samband med det vill bolaget ta in cirka 50–80 miljoner kronor i kapital från både nordiska och asiatiska investerare.

Utöver kapitalet ska bolagets asiatiska innehav flyttas till det svenska aktiebolaget. Man hoppas även hinna med några investeringar innan noteringen sker. 

”Vi förhandlar med två nordiska bolag just nu. Ett inom e-handel och ett inom mobilspel. Vi blir nog klara med något inom ett par månader”, säger Kin-Wai Lau.

Än så länge har Fatfish rekryterat två personer: Johan Rooth, med en bakgrund från SEB, är finanschef och Vanessa Folkesson är vice vd.

Di Digital har tidigare uppmärksammat Vanessa Folkesson som vd för Sports Republic, ett svensk-kinesiskt samriskbolag som utvecklar digitala produkter för att lära kinesiska skolbarn om vintersport inför vinter-OS i Peking 2022.

”Sports Republic går bra och upptar merparten av min tid. När det gäller Fatfish ska jag främst bidra med mitt svenska närverk inom teknik, mode och sport”, säger Vanessa Folkesson, som är uppvuxen i Taiwan, utbildad i USA och har bott i Sverige sedan 2004.

Läs mer: Svensk startup ska lära Kinas skolbarn vintersport 

Trots Fatfishs blygsamma börsvärde menar Kin-Wai Lau att man bevisat sin förmåga att bygga framgångsrika bolag. Som främsta exempel nämner han mobilspelbolaget Icandy som har ett börsvärde på knappt 140 Mkr på ASX-börsen och bland annat står bakom spelet Crab War.

”Vi äger faktiskt 70 procent av Icandy, så vår aktie är undervärderad och vi handlas till rabatt”, säger Kin-Wai Lau.


Mer om Fatfish i Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/kannagontankaskopaspotify-

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera