Hoppa till innehållet

De tog in mest pengar under 2017 – här är årets 10 största rundor

Svensk tech håvar in pengar, och tillsammans har bolagen i topp tio tagit in över 3,5 miljarder under 2017.

Bland topp tio hittar man bolag som Automile, Izettle och Natural Cycles.
Bland topp tio hittar man bolag som Automile, Izettle och Natural Cycles.

Efter halva 2017 rapporterade Di Digitals databastjänst Nordic Tech List att det dittills under året hade investerats 4,8 miljarder i svenska bolag. 

Läs mer: Techinvesterarnas största satsningar i år 

Nu har snart hela året gått och totalt har de svenska techbolagen tagit in drygt 7,2 miljarder kronor fördelat på 323 investeringar.

Mest pengar, 1,9 miljarder, har gått till finansbolag. Därefter kommer företag som utvecklar programvara för företag, som tillsammans har fått drygt 1,7 miljarder, och medtechbolag, som har fått drygt 1,3 miljarder. Längst ner på listan hamnar spelbolagen som i år har skrapat ihop till 360 miljoner i investeringar.

De topp tio bolag som har fått mest pengar i år har tillsammans  tagit in 3,5 miljarder.

Här är de svenska onoterade bolagen som har tagit in årets största kapitalrundor enligt Nordic Tech List.

 

1. Snow Software (NTL)

Finansiering i år: 1078 Mkr

Mjukvaruföretaget Snow Software löser licenshanteringen för större företag och deras mjukvaruinvesteringar. Di Digital intervjuade bolaget 2015 då det var tal om en börsnotering inom tre år, något som inte skett än. Några av deras kunder är Saab, Toyota, DHL, Canon och Bauhaus och i våras tog de in 120 miljoner dollar från Sumeru Equity Partners och Ontario Pension Board. Rundan står ensam för en sjundedel av det totala investerade beloppet i år.

 

2. Izettle (NTL)

Finansiering i år: 745 Mkr

I december gjorde Izettle en investeringsrunda på cirka 400 miljoner kronor som nästan fördubblar fintechbolagets värdering till 8 miljarder kronor. Det skulle kunna vara deras sista runda innan den väntade noteringen 2018. Dessutom har Izettle lånat nära 300 Mkr av Europeiska investeringsbanken, EIB, för att utveckla AI-tjänster.

Läs mer: Fjärde AP-fonden går in i Izettle 

Under Di Digital Startup Tour i Stockholm i september var grundaren Jacob de Geer med på scen. Där berättade han att Izettles intäkter var större än utgifterna på rörelsenivå under augustimånad, efter förluster på över 200 miljoner kronor de senaste åren. Det ger inte utomatiskt en vinst för hela åren, men de Geer poängterade att bolagets strategi är fortsatt tillväxt.

Lyssna på Startup Stories: Jacob de Geer: Klart man hellre vill ha roliga rubriker 

 

3. Automile (NTL)

Finansiering i år: 284 Mkr

Jens Nylanders Automile grundades 2014 och utvecklar ett system som mäter bilförares vanor och i vilket skick en bil befinner sig i. Under året gjorde företaget sin största runda hittills på över 280 miljoner med Insight Venture Partner som ledande investerare. Enligt Jens Nylander värderades bolaget efter rundan till omkring en miljard kronor.

Läs mer: Automile stänger jätterunda – når miljardvärdering 

Vd:n och grundaren Jens Nylander är för många känd för mp3-spelaren Jens of Sweden, något han drog igång som 23-åring. Men redan 2005 gick bolaget i konkurs när mp3-spelarna fick en högre tullavgift som suddade ut all vinst.

Läs mer: Riskerade fängelse med Jens of Sweden – reste sig och byggde nytt miljardbolag

 

4. Natural Cycles (NTL)

Finansiering i år: 255 Mkr

Appen Natural Cycles kartlägger användarens fertila dagar för att antingen undvika eller bli gravid. I november fyllde de på kassan med en kvarts miljard från EQT Ventures, och några veckor senare avslöjade delägaren Isabella Löwengrip på sin blogg att företagsvärdet låg på över en miljard kronor – en uppgift som ditintills varit hemlig.

Läs mer: Löwengrip: Natural Cycles har gått över miljarden

 

5. Min Doktor (NTL)

Finansiering i år: 216 Mkr

I maj värderades Min Doktor till drygt 650 miljoner kronor efter att vårdbolaget tagit in över 200 miljoner kronor.

Men året har varit turbulent. Bara några dagar innan jul 2016 tvingades Charlotta Tönsgård sluta som vd för vårdbolaget Min Doktor, eftersom hon enligt styrelseorföranden saknade ”nödvändiga kvalifikationer för att leda ett tillväxtbolag i nästa fas”. Ett halvår senare utsågs holländaren Lauren Leurink, tidigare Booking.com, till ny vd. 

Läs mer: Min Doktors nya vd: "En del av kritikerna har rätt"

 

6. Recorded Future (NTL)

Finansiering i år: 216 Mkr

Det svenskgrundade analysföretaget Recorded Future har både den amerikanska underrättelsetjänsten CIA och sökjätten Google i sitt ägarled. Bland kunderna hittar man underrättelsetjänster och stora företag där Recorded Future bistår med att förutsäga potentiella säkerhetshot och hitta virus. Bolaget har huvudkontor i Boston men när de tog in över 200 miljoner tidigare i år skulle en del gå till att nyanställa i Göteborg.

Läs mer: Svenska CIA-bolaget tar in 210 miljoner 

 

7. Kry (NTL)

Finansiering i år: 196 Mkr

Min Doktors största konkurrent Kry drog ifrån i antal läkarbesök i år. Den enda landsting som tillåter digitala vårdcentraler att ha avtal med fysiska vårdcentralet är region Jönköping, och enligt deras statistik hade Kry 12 500 patientbesök, att jämföra med Min Doktors 5 100.

Läs mer: Fördel Kry i jakten på digitala vårdbesök

Kry tog, liksom Min Doktor, in runt 200 miljoner i år, från bland annat Creandum och Accel.

Läs mer: Kry tar in 200 miljoner

 

8. Soundtrack your brand (NTL)

Finansiering i år: 196 Mkr

På scen under Startup Tour i Malmö berättade grundaren Ola Sars, tidigare operativ chef för Beats Music, att han förväntades trolla fram en Spotify-utmanare med en Beats-etikett på.

Läs mer: Soundtrack your brands Ola Sars: Därför betalade Apple tre miljarder dollar för Beats Music 

Nu fokuserar han istället på Soundtrack your brand, med målet att bli världsledande inom streamad bakgrundsmusik för restauranger, butikskedjor och arbetsplatser. De står för årets åttonde största investering sen att de i februari tog in närmare 200 miljoner kronor från bland annat Industrifonden och brittiska Balderton Capital.

Läs mer: Soundtrack Your Brand i ny jätterunda 

 

9. Sol Voltaics (NTL)

Finansiering i år: 186 Mkr

Bolaget från Lund grundades 2008 och tar fram teknik för att utvinna mer energi ur solceller, något som verkade väcka familjen Wallenbergs intresse. Deras investeringsbolag FAM deltog i rundan på 180 miljoner kronor i somras.

Läs mer: Familjen Wallenberg investerar i solcellsbolag 

 

10. Mathem (NTL)

Finansiering i år: 167 Mkr

Mathem satsade på samarbeten i år. I december gick e-handelbolaget Mathem ut med att de samarbetar med både Claes Ohlson och Glue.

Läs mer: Clas Ohlson går in i Mathem
Läs mer:
Nytt samarbete gör att mate kan levererar direkt in i kylen

Men e-handelbolaget har legat i med att få in investeringar också och kniper tiondeplatsen bland de som tagit in mest pengar i år. Tidigare i år rapporterade Di Digital om deras explosiva tillväxt: från 2015 till 2016 växte omsättningen med 35 procent. Men de redovisade även sitt sjunde förlustår i rad 2016, då förlusten landade på knappt 119 miljoner kronor.

Läs mer: Nya siffror: Så mycket förlorar Mathem

 

Bubblare: Spotify (NTL)

Mot slutet av året kom Spotify överens med den kinesiska techjätten Tencent om att investera i varandras bolag. Tencent köper aktier i Spotify medan Spotify blir delägare i både holdingbolaget Tencent och i det onoterade dotterbolaget Tencent Music Entertainment.

Affären är enligt Di Digitals uppgifter inte fullbordad men Tencent lär betala i både kontanter och aktier. Spotify kan få ut flera miljarder i kontanter på affären.

Podd: Detta vet vi om Spotify och Tencents jätteaffär

Mer om året som gick i Digitalpodden::

https://embed.acast.com/digitalpodden/digitalpoddensarskronika

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera