Annons

De vill ändra lagarna kring insektsmat

Magnus Ek (C), Anders Engström från Bug Burger och Johan Hultberg (M) ser alla tre på insekter som framtidsföda.
Magnus Ek (C), Anders Engström från Bug Burger och Johan Hultberg (M) ser alla tre på insekter som framtidsföda.
Turerna kring foodtechbolaget Hakuna mat får politikerna att rasa. "Det finns ett mellanläge mellan att totalförbjuda något och att sälja det på ICA”, säger Magnus Ek, förbundsordförande för Centerns ungdomsförbund.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Digital rapporterade under fredagen att företaget Hakuna Mat, som utvecklar en särskild insektsfärs, varken får sälja sin produkt eller ens bjuda sina testpersoner att smaka.

Magnus Ek, förbundsordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund menar att förbudet mot företaget är en del av en trend där politiker i allt större utsträckning skjuter ifrån sig ansvaret till myndigheter och tjänstemän.

”Det svårt att säga att det är tjänstemännen i Göteborg som gjort fel, för de har de inte, jag tror felet ligger högre upp och visar på ett större problem. Det finns ett mellanläge mellan att totalförbjuda något och att sälja det på ICA”, säger han.

Läs mer: Miljöförvaltningen stoppar hennes insekts-startup

Anders Engström, grundare av Bug Burger, en frontfigur inom ”insekts-Sverige” håller med om att den hårda attityden gentemot insektsföretagen inte enbart är en fråga om lagstiftning.

”Det finns andra länder som till exempel Danmark där det här inte heller är tillåtet att sälja insekter men där har man en mer tillåtande attityd för man vet att det kommer att ändra sig. Här liknar det mer en häxjakt”, säger han.

Många av de som intresserar sig för insekter är överens om att det är en tidsfråga innan de kommer att godkännas som livsmedel inom EU. Men det kommer att ta tid. Enligt Anders Engström är en av anledningarna till den långa väntan på ett godkännande att de ansökningar som myndigheterna behöver som underlag till sina beslut innebär en alltför stor kostnad för de här små företagen.

”Det jag skulle vilja se är att till exempel Vinnova via branschstöd skulle skynda på den här processen och bekosta de här undersökningarna på gruppnivå”, säger han.

Läs mer: ”Därför måste vi äta larver”

Frågan om insektsmatens framtid har varit en politisk fråga under en längre tid men har hittills inte fått någon större uppmärksamhet. Försök har dock gjorts, senast den 5 oktober då sex kristdemokratiska riksdagsledamöter lämnade in en motion för att ändra livsmedelslagstiftningen. De vill göra det enklare att godkänna insekter som livsmedel.

En av de som arbetat en längre tid för insekter är Johan Hultberg (M), riksdagsledamot från Kronoberg. Hans engagemang i ätbara insekter har sitt ursprung i hans övergripande intresse för miljöfrågor och han tror att det går att förändra attityden gentemot insektsätandet och på så vis påverka myndigheterna och politikerna.

”Jag tror att det går att väcka opinion kring insekter men man måste vara lite klurig. Får man folk att inse att det här handlar handlar om framtidens jobb och klimatet, och inte bara om att äta något många tycker är äckligt, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer