Hoppa till innehållet

De vill ändra lagarna kring insektsmat

Turerna kring foodtechbolaget Hakuna mat får politikerna att rasa. "Det finns ett mellanläge mellan att totalförbjuda något och att sälja det på ICA”, säger Magnus Ek, förbundsordförande för Centerns ungdomsförbund.

Magnus Ek (C), Anders Engström från Bug Burger och Johan Hultberg (M) ser alla tre på insekter som framtidsföda.
Magnus Ek (C), Anders Engström från Bug Burger och Johan Hultberg (M) ser alla tre på insekter som framtidsföda.

Di Digital rapporterade under fredagen att företaget Hakuna Mat, som utvecklar en särskild insektsfärs, varken får sälja sin produkt eller ens bjuda sina testpersoner att smaka.

Magnus Ek, förbundsordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund menar att förbudet mot företaget är en del av en trend där politiker i allt större utsträckning skjuter ifrån sig ansvaret till myndigheter och tjänstemän.

”Det svårt att säga att det är tjänstemännen i Göteborg som gjort fel, för de har de inte, jag tror felet ligger högre upp och visar på ett större problem. Det finns ett mellanläge mellan att totalförbjuda något och att sälja det på ICA”, säger han.

Läs mer: Miljöförvaltningen stoppar hennes insekts-startup

Anders Engström, grundare av Bug Burger, en frontfigur inom ”insekts-Sverige” håller med om att den hårda attityden gentemot insektsföretagen inte enbart är en fråga om lagstiftning.

”Det finns andra länder som till exempel Danmark där det här inte heller är tillåtet att sälja insekter men där har man en mer tillåtande attityd för man vet att det kommer att ändra sig. Här liknar det mer en häxjakt”, säger han.

Många av de som intresserar sig för insekter är överens om att det är en tidsfråga innan de kommer att godkännas som livsmedel inom EU. Men det kommer att ta tid. Enligt Anders Engström är en av anledningarna till den långa väntan på ett godkännande att de ansökningar som myndigheterna behöver som underlag till sina beslut innebär en alltför stor kostnad för de här små företagen.

”Det jag skulle vilja se är att till exempel Vinnova via branschstöd skulle skynda på den här processen och bekosta de här undersökningarna på gruppnivå”, säger han.

Läs mer: ”Därför måste vi äta larver”

Frågan om insektsmatens framtid har varit en politisk fråga under en längre tid men har hittills inte fått någon större uppmärksamhet. Försök har dock gjorts, senast den 5 oktober då sex kristdemokratiska riksdagsledamöter lämnade in en motion för att ändra livsmedelslagstiftningen. De vill göra det enklare att godkänna insekter som livsmedel.

En av de som arbetat en längre tid för insekter är Johan Hultberg (M), riksdagsledamot från Kronoberg. Hans engagemang i ätbara insekter har sitt ursprung i hans övergripande intresse för miljöfrågor och han tror att det går att förändra attityden gentemot insektsätandet och på så vis påverka myndigheterna och politikerna.

”Jag tror att det går att väcka opinion kring insekter men man måste vara lite klurig. Får man folk att inse att det här handlar handlar om framtidens jobb och klimatet, och inte bara om att äta något många tycker är äckligt, säger han.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera