Annons

Vill betala ut ersättning på minuter – tar in 100 miljoner

Hedvigs tre grundare från vänster: John Ardelius, Lucas Carlsén och Fredrik Fors.
Hedvigs tre grundare från vänster: John Ardelius, Lucas Carlsén och Fredrik Fors. Foto: Joey Abrait (Di).
Uppstickaren Hedvig har lockat till sig 15 000 svenskar till sin försäkringsapp. Nu tar bolaget in 100 miljoner kronor i nytt kapital för att accelerera tillväxten. ”Vi är välfinansierade för en lång tid framöver”, säger vd:n Lucas Carlsén.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Startupbolaget Hedvig vill utmana den konservativa försäkringsbranschen med sin digitala tjänst och lanserade sin första produkt i maj 2018.

Nu har över 15 000 svenskar försäkrat sina hem genom tjänsten. Det innebär att Hedvig fördubblat sina användare bara under de senaste fyra månaderna.

”Det är något vi är väldigt stolta över. Ordet sprider sig snabbt och vi får en väldigt stor del av vår tillväxt organiskt”, säger vd:n och medgrundaren Lucas Carlsén.

Men målsättningen är att vinna ännu större andelar på den svenska marknaden, som består av 3,3 miljoner lägenhetsinnehavare med hemförsäkringar.

Hedvig har därför tagit in 100 miljoner kronor i nytt riskkapital, kan Di Digital berätta. 

”Kapitalet ska finansiera en fortsatt expansion, både i Sverige och på sikt internationellt. Dessutom ska vi lansera en villaförsäkring inom kort”, säger han.

Hur länge räcker pengarna?

”Det beror på hur snabbt vi väljer att gasa, men vi är välfinansierade för en lång tid framöver”, säger Lucas Carlsén.

Ledande investerare i rundan är San Francisco-baserade Obvious Ventures. Bakom riskkapitalbolaget står Twitters medgrundare Evan Williams och de gör nu en av sina första investeringar i Europa.

Läs mer: André Heinz är partner på Obvious Ventures: ”Bygg inte städer som kretsar kring bilar” 

En annan ny investerare är Axel Johnson-koncernens startupgren D-Ax, samtidigt som den existerande delägaren Cherry Ventures också gått in med mer kapital.

”Axel Johnsons olika bolag träffar 1,5 miljoner kunder per dag och har väldigt många anställda. Vi båda ser synergieffekter i deras stora distributionskraft och kommer titta på att lansera Hedvig i de kanaler där ett försäkringserbjudande är relevant”, säger Lucas Carlsén.

I samband med rundan värderas Hedvig till 342 Mkr. Det är en kraftig ökning sedan bolagets senaste nyemission i fjol, då bolagsvärdet uppgick till ungefär 115 Mkr.

Givet hur stark vår användartillväxt är kommer vi omsätta mycket mer i år.

Läs mer: Techprofilernas utmanare når nya miljardmål 

Hedvig tar en fast avgift om 20 procent av försäkringspremien, det vill säga konsumentens månadsinbetalning, som ersättning för sina tjänster. 

Under 2018 omsatte bolaget blygsamma 139 000 kronor och noterade en förlust på 18,3 Mkr.

”Det var ett uppstartsår och i vår affärsmodell är det naturligt att intäkterna laggar efter lite”, säger han. 

Lucas Carlsén menar att omsättningen kommer att öka kraftigt i år. 

”Vi har även trettiodubblat antalet försäkrade jämfört med samma tid förra året”, säger han.

Hedvig erbjuder just nu hemförsäkringar till hyresrätter och bostadsrätter, samt tilläggsförsäkringar av dyrare föremål. Med hjälp av artificiell intelligens, AI, kapar Hedvig många av stegen i den traditionella processen. 

Genom bolagets app spelar konsumenten in ett röstmeddelande om vad som hänt och anmäler skadan, sedan analyseras innehållet av bolaget som avgör om ersättning ska utgå. Ofta betalas pengarna ut på några minuter i enklare ärenden, enligt Lucas Carlsén.

Startupbolaget försäkrar dock inte kunderna på egen hand. I stället har man ett samarbete med den tyska försäkringsjätten HDI Global Specialty, med en balansräkning på 600 miljarder kronor, som kompenseras av Hedvig genom en riskpremie.

Försäkringsutmanaren har sedan tidigare en rad prominenta investerare i ryggen. Tidigare har man tagit in 35 Mkr i riskkapital från bland andra Sophia Bendz, Sven Hagströmers bolag Creades, Nicklas Storåkers, Karl-Johan Persson och Victor Jacobsson.

Läs mer: Klarna-grundaren går in i heta startupbolaget Hedvig 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer