Annons

De vill fungera som en karta och kompass för vården

Staffan Gustavsson vd och medgrundare på Vården.se vill göra det enklare att hitta vård.
Staffan Gustavsson vd och medgrundare på Vården.se vill göra det enklare att hitta vård. Foto: Vården.se
Vården.se vill samla vården på ett ställe för att göra det enklare för personer att hitta rätt bland de olika aktörerna. Nu planerar de att ta in kapital för att utveckla verksamheten. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska företaget Vården.se driver sedan 2012 en hemsida där privatpersoner kan söka bland olika vårdaktörer. Besökarna kan också jämföra de olika klinikerna utifrån bland annat geografi, tillgänglighet och omdömen från tidigare patienter. 

”Vi är Sveriges största privata söktjänst för vård och hälsa där vi varje månad hjälper omkring 400 000 personer att hitta rätt sjukvård”, säger Staffan Gustavsson, vd och medgrundare på Vården.se.

För besökarnas del kostar det inget att använda söktjänsten. Intäkterna kommer från betalande vårdaktörer. Totalt finns cirka 18 000 vårdgivare i databasen och av dem är omkring 1 000 betalande kundsidor. 

”De stora skillnaderna mellan betalande och icke-betalande kunder är att de betalande kan lägga upp behandlingar, bilder och bokningsmöjligheter”, säger Staffan Gustavsson. 

Till skillnad från digitala vårdtjänster som exempelvis Kry och Doktor.se utför sajten inte själva någon vård. Istället vill de fungera som en samlingsplats för både digitala och fysiska vårdgivare. 

”En viss del av användarna kommer att gå till digital vård. Men om inte beteendet att folk söker vård direkt på internet förändras kommer vi att fortsätta fylla en viktig funktion”, säger Staffan Gustavsson. 

Vården.se har märkt att privatpersoner väljer vård utifrån två faktorer. Den första är geografisk närhet och den andra är eget tycke om en klinik och klinikens tillgänglighet. Plattformen vill därför synliggöra de olika alternativ som finns tillgängliga för patienter för att underlätta valet. 

”Går du in på en enskild digital vårdgivare kanske de inte kan erbjuda ett fullständigt vårdutbud. Vi vill samla all legitimerad vård för att sätta patienten i fokus”, säger Staffan Gustavsson.

Företaget har planer på att framöver kunna lägga upp klinikers tillgängliga tider på hemsidan, så att bokningen kan ske direkt på Vården.se. I nuläget finns det bara i enstaka fall. De flesta gånger slussas du i stället vidare till det system som kliniken använder för bokning. 

Vården.se grundades 2012 och växte snabbt under första åren. Mellan 2017 och 2018 sjönk dock omsättningen något till 6,1 Mkr. 

I fjol genomförde bolaget investeringar och förändringar i affärsmodellen. Bland annat utvecklingen av tekniken för att få bokningssystemet att fungera med de olika system klinikerna använder. 

”Vi har medvetet gått med förlust 2019 av den anledningen att vi har investerat och tagit mycket nya utvecklingskostnader”, säger Staffan Gustavsson.

Under 2020 har bolaget planer på att ta in externt kapital för första gången. Men i nuläget vill de inte berätta hur mycket det rör sig om eller varifrån kapitalet kommer. 

”Vi tar in pengar för att bygga de tekniska integrationerna och bättra vår tekniska plattform för att kunna visa tillgängligheten”, säger Staffan Gustavsson. 

Även intäktsmodellen är under förändring.

”Det kommer att bli så att kunderna betalar mer beroende på hur många bokningar de får. De första kunderna har vi börjat lägga in i den här nya modellen”, säger Staffan Gustavsson. 

Enligt Staffan Gustavsson finns det inga svenska privata konkurrenter. Däremot finns det flera liknande företag på den globala marknaden.

”Det finns många globala aktörer exempelvis Docplanner i Europa och Zocdoc i USA. De har i grund och botten inga komplexa tjänster men är duktiga på att visa tillgängligheten. De kopplar ihop en specifik klinik med deras lediga tider. Det är det vi ska göra i fortsättningen”, säger Staffan Gustavsson. 

I ett mejl uppger Fredrik Lennartsson, chef avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Regioner, att de inte har några särskilda synpunkter på privata aktörer som Vården.se. Men han vill framhålla att 1177 Vårdguiden innehåller kvalitetssäkrad information, som inte är sponsrad, om den offentligfinansierade hälso- och sjukvården. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer