Annons

De vill ge alla företag juridiken i fickan – ska expandera utanför Sverige

Olga Beck-Friis och Kira Unger är barndomsvänner och har tillsammans grundat Pocketlaw.
Olga Beck-Friis och Kira Unger är barndomsvänner och har tillsammans grundat Pocketlaw.
Juridikplattformen Pocketlaw, med Cristina Stenbeck på ägarlistan, har växt snabbt och nått 500 bolag på åtta månader. Nu siktar de på att ta sig utanför Sverige. ”Företag kommer inte vidare utan rätt juridik på plats”, säger vd:n Kira Unger, en av sex tävlande i Di Digitals pitchtävling Female Founders.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Startupbolaget Pocketlaw är ett av sex företag som har valts ut till att tävla i Di Digitals pitchtävling Female Founders den 10 december. 

Det har gått knappt åtta månader sedan Pocketlaw lanserade sin digitala plattform för juridiska frågor. Sedan dess har 500 företag hunnit använda deras tjänster även om alla inte är betalande.

”Vi har över 100 aktiva användare i månaden”, säger medgrundaren och vd:n Kira Unger.

Hon startade Pocketlaw i september 2018 tillsammans med Olga Beck-Friis och i dag har de tolv anställda. Målet från start har varit att förenkla juridiken för företag genom att göra den tillgänglig via en digital plattfom.

Det kan handla om till exempel avtal och andra juridiska formaliteter, men man kan också få personlig juridisk rådgivning. Pocketlaw har kunder som Voi, Meds Apotek och Baby Björn. 

”Även om företag har andra utmaningar att tänka på i första hand, som att sälja och anställa rätt folk, så kommer de inte vidare utan rätt juridik på plats”, säger Kira Unger.

Får man legala problem kan det vara kostsamt att reda ut, men även enklare grejer som generella villkor kostar också pengar.

”Jag pratade med en potentiell kund häromdagen som hade lagt ut stora pengar på att få fram allmänna villkor och en integritetspolicy, när hen kunde ha skapat det enkelt hos oss digitalt”, säger Kira Unger.

Planen för bolaget framåt är att säkerställa behovet för befintliga och nya kunder i Sverige. Nästa år siktar man på att expandera till Europa.

Läs också: Juristutmanaren förbereder ny runda – plockar chef från Kry

Kira Unger är själv jurist och jobbade tidigare på advokatbyrån Mannheimer Swartling. Medgrundaren Olga Beck-Friis har en bakgrund som managementkonsult på Mckinsey.

De är vänner sedan barnsben och det var under sena nätter efter jobbet som de började spåna på idéen till Pocketlaw.

”Vi har alltid varit två och backat upp varandra, vilket är en enorm styrka”, säger Kira Unger.

Att ha en stark partner är också hennes viktigaste råd till andra, någon att lösa utmaningar och fira segrar med. Olga Beck-Friis är just nu föräldraledig.

”Många frågade Olga och mig när hon var gravid: ’vad ska investerare säga?'. Som att det skulle vara ett hinder för framgång”, säger Kira Unger.

Föräldraledigheten har dock inte orsakat några problem hos Pocketlaws befintliga investerare, berättar Kira Unger, snarare tvärtom. I maj i år tog bolaget in 10 miljoner kronor i en såddrunda från namnkunniga investerare som Susanna Campbell, Cristina Stenbeck och Johan Andersson från miljardärfamiljen bakom Mellby Gård.

”Våra investerare delar vår uppfattning om att juristbranschen måste moderniseras och nå fler snabbare genom digitala verktyg och automatisering”, säger Kira Unger.

Läs mer: Cristina Stenbeck investerar i digital juristbyrå

Men när hon och Olga Beck-Friis startade Pocketlaw blev de till en början ifrågasatta av en del investerare – både kring affärsmodellen och om det inte var dags för barn snart.

En investerare ville gå in med ”hängslen och livrem” för att säkert få tillbaka sina pengar och sa: ”Ni är ju två brudar. Hur ska ni sälja in det här i Småland”.

”Vi valde inte att ta emot en investering från dem, utan istället de affärsänglar som såg på oss som entreprenörer”, säger Kira Unger.

Före Pocketlaw hade de aldrig tänkt på att de skulle bli bemötta annorlunda av investerare för att de är kvinnor.

”Många tjejer vi har pratat med som kommer till oss för råd har det tufft att få in pengar”, säger Kira Unger.

Ett tips Kira Unger vill ge andra är att inte vara rädda för att pitcha bolagets långsiktiga vision. Medgrundarna har blivit ifrågasatta på den punkten och uppmanade att drömma mer. Ett annat råd är att våga testa och visa upp en ofärdig idé för att få feedback.

”Men vi vill egentligen inte prata om oss själva som kvinnliga entreprenörer och befästa myter. Har man ett starkt team, tydlig vision och framför allt mycket jävlar anamma så finns alla förutsättningar för att hitta rätt investerare”, säger Kira Unger.

Läs mer om de andra bolagen som är med i Female Founders i år:
Potato Plastic: Duon ska tillverka plast – av svensk potatis
Gigital: Pandemin satte stopp för konserter – grundarna ställde om: ”Vi har inget att förlora” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer