Hoppa till innehållet

De vill hjälpa restauranger att bli miljövänliga – tar in kapital

Foodtech-bolaget Klimato beräknar koldioxidpåverkan åt restauranger och livsmedelsföretag. Nu har de fått in 2,6 miljoner i kapital och expanderar till England. 

Grundarna av Klimato Anton Unger, Philip Claesson, Henric Hansson och Christoffer Connée räknar ut matens koldioxidpåverkan.
Grundarna av Klimato Anton Unger, Philip Claesson, Henric Hansson och Christoffer Connée räknar ut matens koldioxidpåverkan.Foto: Klimato

Det svenska foodtech-företaget Klimato erbjuder en digital tjänst till restauranger och livsmedelsföretag, som beräknar koldioxidpåverkan av deras recept. 

Företagskunderna kan sedan märka upp koldioxidpåverkan på sina menyer, hemsidor eller livsmedelsprodukter. Klimato erbjuder även kunderna att kompensera för klimatpåverkan, främst genom investeringar inom förnybar energi. 

Vi fick med oss Sodexo och Bastard Burgers i ett tidigt skede.

”Det innebär att restaurangerna får möjlighet att lyfta fram klimatsmarta alternativ och gästerna får möjlighet att fatta klimatmedvetna val”, säger Anton Unger, vd och medgrundare på Klimato. 

Företaget lanserade sin tjänst i början av 2019. 

”Redan från start var vi ute och tog kontakt med många kunder. Vi fick med oss Sodexo och Bastard Burgers i ett tidigt skede och de har blivit viktiga referenskunder för oss i samtalen med andra kunder”, säger Anton Unger. 

Medan marknadsföringen har varit stark från start, har utvecklingen av produkten varit en större utmaning. Nu har Klimato anställt en utvecklare på heltid och är på gång att anställa ytterligare en. Framöver kommer de att fokusera på att automatisera delar av produkten.

”Det är många delar som vi fortfarande behöver förbättra. Vissa kunder använder applikationen självständigt men vissa kunder behöver vi fortfarande gå in och hjälpa manuellt”, säger Anton Unger. 

Klimato har nu också fått in 2,6 miljoner genom en första ängelrunda. Pengarna kommer främst att användas till produktutveckling, där en av utmaningarna är att få produkten att fungera tillsammans med kundernas befintliga system. 

”Vi jobbar nära våra kunder och försöker hela tiden lära oss mer om kunderna och branschen”, säger Anton Unger. 

Läs mer: Hållbarhet största trenden när Sting stöttar 17 startupbolag 

Klimato tror att företaget ska klara sig med det nya kapitalet i omkring 12 till 18 månader, men hoppas att de ska kunna ta in ytterligare kapital i början av 2021.

Företaget har nu också lanserat sin produkt i flera länder. Sodexo i England ska till exempel använda produkten på University College of London. 

Förfrågningar har även kommit från aktörer i Tyskland och Frankrike, men Klimato har valt att avvakta. 

”Det tar mycket resurser att expandera till nya marknader. Det kommande året ska vi fokusera på de marknader vi redan finns på i Skandinavien och nu även England. Men därefter hoppas vi att vi kan expandera till flera länder”, säger Anton Unger. 

För tillfället arbetar bolaget med omkring 20 olika aktörer. De har under 2019 ökat sin omsättning till omkring 0,9 miljoner kronor, från blygsamma 4 000 kronor året innan. 

Prognosen för 2020 är enligt Anton Unger att nå intäkter på ungefär 2,5 Mkr. 

”Vårt samarbete med större aktörer som Sodexo ger oss bra möjligheter att växa. I dag jobbar vi med 10 enheter inom Sodexo i Skandinavien men det finns mer potential då de driver 100-tals restauranger”, säger Anton Unger. 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera