Annons

De vill råda bot på vardagskaoset – får investering från USA

För några år sedan lämnade Jenny Wuori och Patricia Ingemarsson sina toppjobb för att starta eget tillsammans. De utvecklar appen Your Pdi och har kontor på Epicenter i Stockholm.
För några år sedan lämnade Jenny Wuori och Patricia Ingemarsson sina toppjobb för att starta eget tillsammans. De utvecklar appen Your Pdi och har kontor på Epicenter i Stockholm. Foto: Mia Wibacke Bornberger
Kvitton, försäkringspapper, garantier och skolpapper – i appen Your Pdi kan familjen samla sina viktiga dokument. Nu lägger en amerikansk delägare in drygt 2 miljoner kronor i bolaget i form av utvecklingsresurser.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

När Patricia Ingemarsson hade inbrott i huset gick hon till vännen och numera medgrundaren och vd:n för Your Pdi, Jenny Wuori, och beklagade sig.

”Jag hade inte koll på saker och ting, och saknade dokumentation”, säger Patricia Ingemarsson, teknisk chef på Your Pdi.

Därifrån kommer idén till tjänsten och det är inte bara sådant man kan bli bestulen på som behöver hållas reda på, menar grundarna. Det kan handla om kvitton, garantier, lösenord eller vilka material man har köpt in till olika renoveringsprojekt.

”Vi började titta på vilka lösningar det fanns på marknaden och konstaterade att Dropbox och Evernote inte är till för alla. Det måste finnas något enklare”, säger Patricia Ingemarsson.

Det är en enkel tjänst, men med ett komplext backend.

De gjorde två marknadsundersökningar, både bland yngre och äldre, och kom fram till att 70 procent inte är nöjda med hur de sparar viktig information.

Your Pdi – som står för ”Your personal digitalisation” – lanserades i oktober förra året och har hittills har appen fått 17 000 nedladdningar. 2 000 användare är inne i den varje månad och den finns i dag på engelska eller svenska. Sverige har fungerat som pilotmarknad och i planen ligger att lansera appen i Storbritannien och eventuellt ett land till under 2019.

Hur många prenumeranter Your Pdi har i dag, som betalar från 18 kronor i månaden, är inget grundarna vill gå ut med.

Jenny Wuori och Patricia Ingemarsson drog igång bolaget 2017 med eget kapital och för att växa sökte de svenska investerare. De träffade olika aktörer genom inkubatorn Stings program Incubate, där de var med under hösten 2018, och fick sin första mindre investering genom Stings riskkapitalgren Propel Capital.

”I början av 2017 var vi fortfarande lite naiva och kaxiga och trodde att vi kunde gå runt med vår powerpoint-presentation och få pengar”, säger Patricia Ingemarsson. 

”Vi vet att statistiken visar att det är svårare för kvinnor i startupsvängen att resa kapital och studier bekräftar att kvinnor blir annorlunda bedömda”, säger Jenny Wuori. 

Det är något grundarna inte är vana vid från deras tidigare karriärer, då de jobbade på internationella teknikföretag. Patricia Ingemarsson har 25 års erfarenhet från telekombranschen och har arbetat för amerikanska företag, både med tekniska och kommersiella lösningar inom infrastruktur och säkerhet. Jenny Wuori har närmare 25 års erfarenhet av sälj, marknad och ledarskap, och haft internationella tjänster både från läkemedels- och techbolag.

Läs också: Startupgrundaren: ”Vi kvinnor granskas tuffare” 

Hittills har de inte fått napp hos svenska investerare och istället är det deras amerikanska teknikpartner Virtual Force som nu lägger in pengar i Your Pdi. Grundarna fick kontakt med Virtual Force genom en annan svensk startup, Medicheck, när de sökte någon som kunde hjälpa dem med utvecklingen av appen.

”Investeringen är på 2,1 miljoner kronor men det verkliga värdet är fyra gånger så stort om vi köpt motsvarande utvecklingstjänster i Sverige”, säger Patricia Ingemarsson.

Virtual Force jobbar med pakistanska utvecklare och programmeringssresurserna kommer att användas för att lägga till nya funktioner i appen. Delägaren kommer att vara en aktiv rådgivare i bolaget och hjälpa till med utvecklingen mot områden som blockchain och maskininlärning.

All information man lagrar i Your Pdi är sökbar och sparas i krypterade format. Den enda som har tillgång till informationen är, enligt grundarna, användaren. 

”Det är en enkel tjänst, men med ett komplext backend och säkerheten har högsta prioritet”, säger Patricia Ingemarsson.

Jenny Wuori fyller i att appen har ett kategorisystem med 250 kategorier. Man kan till exempel söka på ett barns namn eller ett produktnamn, och lägga in påminnelser för till exempel garantier och bytesrätt som går ut.

”Men det här är så mycket mer än en kvittoapp. Den ska hjälpa dig i livet och få dig att känna dig trygg med att alla viktiga dokument är i ordning”, säger Jenny Wuori.

Läs mer: Flest kvinnliga grundare till Startup Sweden: ”Trenden har brutits”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer