Hoppa till innehållet

Debatt: 100 år med kvinnlig rösträtt – nu behöver vi kämpa för jämställd AI

För hundra år sedan fick kvinnor rätt att rösta och beviljades tillträde till maktens korridorer. Idag ligger en stor del av makten över framtiden hos teknikbranschen och utvecklingen av artificiell intelligens, AI, skriver Sveriges Kvinnolobby i ett debattinlägg.

Malpuri Groth, tillförordnad verksamhetschef Kvinnolobbyn, skriver att en jämställd AI är avgörande för framtiden.
Malpuri Groth, tillförordnad verksamhetschef Kvinnolobbyn, skriver att en jämställd AI är avgörande för framtiden.Foto: Press, Pressens bild

Futurologen Amy Webb menar att vi tack vare AI-utvecklingen befinner oss i ett skifte jämförbart med industrialismen. Avgörande beslut för mänsklighetens framtid fattas nu i styrelserum och av utvecklare som nästan uteslutande består av män. Kvinnors perspektiv måste inkluderas i formandet av framtidens samhälle. Utvecklingen går snabbt och effektiva insatser krävs för att säkerställa ett jämställdhetsperspektiv. Vi ser framför allt två områden som behöver åtgärdas: 

1. Kvinnor måste finnas med i alla led, från utvecklingsteam till forskare och bolagsledning.

Ända sedan de första stordatorerna utvecklades i mitten av 1900-talet har teknikutvecklingen styrts av män och så är fortfarande fallet, kvinnor lyser med sin frånvaro bland programmerare och på ledande positioner i teknikbranschen. Idag består teknikbranschen av 20 procent kvinnor och på ledande positioner utgör kvinnor bara 11 procent. Av de kvinnor som arbetar inom den amerikanska teknikbranschen lämnar 40 procent den inom tio år till följd av sexism på arbetsplatsen och diskriminering som hindrar dem från att avancera. Vad får detta för konsekvenser på samhället? 

Risken är att den AI som kommer att ha stort inflytande på vårt samhälle utvecklas med mannen som norm och kvinnan som undantag. Olika typer av artificiell intelligens används redan i dag i allt från rekrytering och sjukvård till språköversättning och bildanalys. Risken är att systemen lär sig och reproducerar könsstereotypa föreställningar om kvinnor och män vilket kommer att påverka livsviktiga funktioner i samhället såväl som viktiga aspekter av vår vardag. Bör vi inte göra rätt från början och säkerställa jämställdhet mellan män och kvinnor i bygget av vår gemensamma framtid?   

2. Data som används för utvecklingen av AI måste jämställdhetssäkras.

Historiskt sett har kvinnors erfarenheter suddats ut av historieskrivarna och osynliggjorts inom praktiskt taget alla områden. Icke könsuppdelad datainsamling utgår från mannen som norm, vilket har lett till att sjukvården har utvecklats utifrån mäns behov, att bilar har utformats för mäns kroppar och att byggnader, transportsystem och offentliga platser har utformats utifrån mäns erfarenheter. 

Utöver det har kvinnors obetalda arbete osynliggjorts i ekonomin. Krigs- och sexindustrin är ledande i teknikutveckling på grund av sina stora ekonomiska resurser – vilka konsekvenser har det på tekniken? Flera exempel har visat att självlärande system som matats med data som samlats in från sociala medier snabbt tagit till sig av ett sexistiskt språk. Risken är att könsförtryck inte bara reproduceras utan också förstärks av tekniken. AI-forskaren Max Tegmark skriver att ett juridiskt system drivet av robotar skulle kunna döma mer rättvist utan fördomar om kön, klass eller etnicitet, men med dagens utveckling riskerar vi snarare att förstärka de fördomar som finns i samhället.  

Därför har vi nu tagit fram tio krav:

1. Fler kvinnor på beslutsfattande positioner inom teknikföretagen.

2. Stärkt genuspedagogik för barn och stötta flickors teknikintresse genom hela grundskolan.

3. Tekniska utbildningar bör ha minst 40 procent kvinnor, både bland studerande och bland de som lär ut.

4. Insatser för att minska sexismen i arbetsmiljön och förbättra arbetsvillkoren för kvinnor inom teknikbranschen så att de stannar kvar och har möjlighet att avancera på samma villkor som män.

5. En jämställdhetscertifiering av teknikföretag som kan leda till att produkter med jämställdhetsmärkning kan premieras på marknaden.

6. Se till att data som används som underlag för maskininlärning är jämställdhetssäkrad och könsuppdelad för att synliggöra kvinnors erfarenheter. 

7. Öronmärkta resurser för att forska på algoritmer som kan upptäcka och åtgärda ojämställda strukturer.

8. Anslag till tvärvetenskaplig forskning i syfte att undersöka hur teknikutveckling kan driva fram jämställdhetsutvecklingen istället för att hota den.

9. Se till att könsuppdelad statistik samlas in och är tillgänglig för företagen genom exempelvis öppen källkod.

10. Jämställdhetskrav på anslag för utveckling av AI-teknik.

Frågan om teknikens utveckling och påverkan på samhället upplevs av många som svår, men den kan inte längre enbart ägas av ingenjörer och teknikbranschen utan också av samhällsvetare, politiker och jämställdhetsexperter. Det handlar inte längre om en bransch, det handlar om mänsklighetens framtid och huruvida vi ska gå bakåt eller framåt i jämställdhetsutvecklingen.

Malpuri Groth, tillförordnad verksamhetschef Kvinnolobbyn

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera