Hoppa till innehållet

Debatt: Branschen måste gå först – vänta inte på Regeringen och högskolorna

Debattsvar: It-branschen måste fokusera mer på vad den själv kan bidra med. Det menar Nicole Henning från SALT, School of Applied Technology, och Patrick Mesterton från Epicenter – som i dagarna examinerade årets fjärde klass programmerare.

Nicole Henning COO på SALT, School of Applied Technology och 
Patrick Mesterton, medgrundare och vd av Epicenter.
Nicole Henning COO på SALT, School of Applied Technology och Patrick Mesterton, medgrundare och vd av Epicenter.Foto: Press/TT/Jenny Puronne

Debattörerna bakom artikeln ”En miljon svenskar vill jobba med it – ändå råder kompetensbrist” i Di Digital 19 november har rätt i mycket. Men debattörerna håller sig på ett för övergripande plan. It-bristen och it-behoven kan diskuteras mycket mer specifikt och konkret. Breda initiativ från politiskt håll är bra, men vi i branschen har möjlighet att snabbt få ut den kompetens som saknas. Det som behövs är i första hand utvecklare. Den som har bra baskunskaper och rätt attityd kan bli en kvalificerad programmerare efter endast några månaders utbildning. Att inrätta nya utbildningslinjer på universitet och högskolor tar tid. Utbildningsplatser för några månader är betydligt mindre krävande men ger omedelbart resultat. I en värld där förändringar sker i en allt snabbare takt är det dessutom av yttersta vikt att utbildningarna är aktuella och uppdaterade kring exakt vilken kompetens som efterfrågas just nu. Vi delar debattörernas syn i grunden men det finns mer att göra och fler måste ta ansvar.

Därför kan en intensivutbildning för programmerare och utvecklare lösa den första och mest akuta bristen på it-kompetens. För det kommer att dröja innan politikerna har hunnit ingripa och innan universitet och högskolor har lyckats vidga sina ramar för mer it-utbildning. Framtidens utbildningsbehov kommer kräva andra lösningar. Jobben inom it-sektorn kommer att öka och fler måste få en chans att snabbt kunna vidareutbilda sig för att matcha efterfrågan.

Vi på Epicenter Campus och SALT, School of Applied Technology, vet att det är möjligt. Från ingenting har vi på ett år försett it-branschen med över 90 utbildade supertalanger inom programmering. Vi vill därför hävda att diskussionen om att kompetensbristen inom it är riktig och pekar på en besvärande nackdel för svenskt näringsliv. Men genom att bättre konkretisera och precisera vad it-branschen har sina viktigaste brister går det att snabbare ta steg framåt.

Skribenterna bakom ”En miljon svenskar vill jobba med it – ändå råder kompetensbrist” menar att de som har den politiska makten måste ingripa och att branschföretagen måste öka sina utbildningsinsatser. Bredare, djupare och mer övergripande it-utbildning kan inte stå tillbaka.

Tvärtom, den politiska makten tillsammans med universitet och högskolor måste ta itu med bristen på it-kompetens. Debattörerna pekar på en sorglig långsamhet i de beslut som Sverige behöver.

Samtidigt vill vi från Epicenter Campus och SALT hävda att vi har visat vägen för hur problemen ska kunna lösas på kort sikt. Det finns stora möjligheter också för andra att starta och bedriva utbildningar som skulle bidra till att utveckla den svenska it-branschen.

Istället för att vänta och hoppas och leva vidare i kompetensbrist vill vi lyfta debattörernas förslag om att ”stimulera marknaden och främja förekomsten av fler utbildningsanordnare som kan erbjuda diversifierade tech-utbildningar anpassade till olika målgrupper, företag och offentlig sektor.” Idag är det kvalificerad programmerarutbildning som skulle kunna ge Sverige och svensk it-bransch möjlighet att utvecklas framgångsrikt.

Nicole Henning COO på SALT, School of Applied Technology

Patrick Mesterton, medgrundare och vd av Epicenter

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera