Annons

Debatt: Branschen måste gå först – vänta inte på Regeringen och högskolorna

Nicole Henning COO på SALT, School of Applied Technology och 
Patrick Mesterton, medgrundare och vd av Epicenter.
Nicole Henning COO på SALT, School of Applied Technology och Patrick Mesterton, medgrundare och vd av Epicenter. Foto: Press/TT/Jenny Puronne
Debattsvar: It-branschen måste fokusera mer på vad den själv kan bidra med. Det menar Nicole Henning från SALT, School of Applied Technology, och Patrick Mesterton från Epicenter – som i dagarna examinerade årets fjärde klass programmerare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Debattörerna bakom artikeln ”En miljon svenskar vill jobba med it – ändå råder kompetensbrist” i Di Digital 19 november har rätt i mycket. Men debattörerna håller sig på ett för övergripande plan. It-bristen och it-behoven kan diskuteras mycket mer specifikt och konkret. Breda initiativ från politiskt håll är bra, men vi i branschen har möjlighet att snabbt få ut den kompetens som saknas. Det som behövs är i första hand utvecklare. Den som har bra baskunskaper och rätt attityd kan bli en kvalificerad programmerare efter endast några månaders utbildning. Att inrätta nya utbildningslinjer på universitet och högskolor tar tid. Utbildningsplatser för några månader är betydligt mindre krävande men ger omedelbart resultat. I en värld där förändringar sker i en allt snabbare takt är det dessutom av yttersta vikt att utbildningarna är aktuella och uppdaterade kring exakt vilken kompetens som efterfrågas just nu. Vi delar debattörernas syn i grunden men det finns mer att göra och fler måste ta ansvar.

Därför kan en intensivutbildning för programmerare och utvecklare lösa den första och mest akuta bristen på it-kompetens. För det kommer att dröja innan politikerna har hunnit ingripa och innan universitet och högskolor har lyckats vidga sina ramar för mer it-utbildning. Framtidens utbildningsbehov kommer kräva andra lösningar. Jobben inom it-sektorn kommer att öka och fler måste få en chans att snabbt kunna vidareutbilda sig för att matcha efterfrågan.

Vi på Epicenter Campus och SALT, School of Applied Technology, vet att det är möjligt. Från ingenting har vi på ett år försett it-branschen med över 90 utbildade supertalanger inom programmering. Vi vill därför hävda att diskussionen om att kompetensbristen inom it är riktig och pekar på en besvärande nackdel för svenskt näringsliv. Men genom att bättre konkretisera och precisera vad it-branschen har sina viktigaste brister går det att snabbare ta steg framåt.

Skribenterna bakom ”En miljon svenskar vill jobba med it – ändå råder kompetensbrist” menar att de som har den politiska makten måste ingripa och att branschföretagen måste öka sina utbildningsinsatser. Bredare, djupare och mer övergripande it-utbildning kan inte stå tillbaka.

Tvärtom, den politiska makten tillsammans med universitet och högskolor måste ta itu med bristen på it-kompetens. Debattörerna pekar på en sorglig långsamhet i de beslut som Sverige behöver.

Samtidigt vill vi från Epicenter Campus och SALT hävda att vi har visat vägen för hur problemen ska kunna lösas på kort sikt. Det finns stora möjligheter också för andra att starta och bedriva utbildningar som skulle bidra till att utveckla den svenska it-branschen.

Istället för att vänta och hoppas och leva vidare i kompetensbrist vill vi lyfta debattörernas förslag om att ”stimulera marknaden och främja förekomsten av fler utbildningsanordnare som kan erbjuda diversifierade tech-utbildningar anpassade till olika målgrupper, företag och offentlig sektor.” Idag är det kvalificerad programmerarutbildning som skulle kunna ge Sverige och svensk it-bransch möjlighet att utvecklas framgångsrikt.

Nicole Henning COO på SALT, School of Applied Technology

Patrick Mesterton, medgrundare och vd av Epicenter

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer