Hoppa till innehållet

Debatt: Dags för politikerna att ge stöd till e-sporten i Sverige

Sverige har, under en längre tid, halkat efter de båda grannländerna Finland och Danmark vad gäller stödet för och arbetet med e-sport. Nu måste våra politiker ta efter sina nordiska kollegor och visa intresse för branschen. Det skriver Simon Sundén och Tomas Lyckedal, från G-Loot och Dreamhack, på Di Digital Debatt.

Simon Sundén på G-Loot och en av bolagets e-sportsturneringar.
Simon Sundén på G-Loot och en av bolagets e-sportsturneringar.Foto: Press.

Senast i maj fick E-sportförbundet avslag på sin ansökan om medlemskap i Riksidrottsförbundet. 

För många är fortfarande ordet ”e-sport” något främmande. På sin höjd kan de känna igen det som datorspelande ungdomar som ”slösar bort sin tid”. Så är det givetvis inte. Lika lite som de tusentals svenska ungdomar som varje år lägger ner timtals på att jaga en karriär inom proffsfotboll eller någon annan sport.

Sverige har en lång och framgångsrik historia inom e-sporten. Vi tenderar att fostra framstående lag och spelare i speltitlar som kräver den högsta nivån av kunskap och skicklighet, vilket ofta innebär tusentals timmar av träning. Med andra ord jämförbart med vilken annan sport som helst.

På gräsrotsnivå finns stora ambitioner hos killar och tjejer, något som tas tillvara på av gymnasieskolor som erbjuder e-sportutbildningar. E-sport finns helt enkelt i vårt DNA i dag.

En rad olika rapporter pekar på att e-sport är en av de snabbast växande sporterna i världen vad gäller antalet utövare, tittarsiffror, omsättning och engagemang. Något som även fått aktörer inom traditionella idrotter att ge sig in i e-sporten. Det globala fotbollsorganet Fifa arrangerar, till exempel, numera även e-World Cup. Trots det stora genomslaget lyser svenska politiker med sin frånvaro.

I vårt grannland Finland ser vi en annan, mer progressiv bild. De har inte bara noterat utvecklingen utan även tagit den till sig. Stödet från regeringshåll har gett spelare samt organisationer både tydligare strukturer och en plan framåt. Det har även gett dem bättre hjälp med att bedriva sina verksamheter och att tävla på en hög nivå. E-sporten har dessutom fått en större roll inom utbildning och integration. 

Finlands främjande av e-sporten stannar inte där. Genom att ta fram turneringsstrukturer på olika nivåer, spellicenser för aktiva utövare och hela tiden arbeta för att öka kännedomen har landet gett e-sporten en långsiktig grund att växa på.

Även i Danmark är stödet påtagligt. Där finns en tydlig strategi som syftar till att förbättra affärsmöjligheterna och en god utveckling för gräsrötterna. Dessutom var den tidigare statsministern Lars Løkke Rasmussen en flitig besökare då det arrangerades stora e-sportevenemang i landet. Under dessa besök har han talat om hur evenemangen, och dess publik, är framtiden.

Vi behöver se ett liknande stöd för e-sporten även här i Sverige. För i slutänden bör våra ambitioner smälta samman. Det handlar om att stärka e-sportens status, både i Sverige och globalt, så att den svenska e-sportbranschen blir något för andra länder att se upp till och inspireras av. För att det ska hända krävs ett gemensamt krafttag.

Med engagerade politiker kan vi tillsammans utarbeta en långsiktig nationell plan och leda e-sportens utveckling och status i Sverige. Det är då vi på allvar kan bana väg för och legitimera branschen, vilket i sin tur ger Sverige de förutsättningar som behövs för att haka på utvecklingen vi ser i våra grannländer samt i andra delar av världen.

Vi får då också bättre möjligheter att bygga vidare på svenska e-sportsframgångar - fostrandet av stjärnor, lag och evenemang i världsklass. Ett annat viktigt mål är att göra strukturerad e-sport tillgänglig för fler. 

Sverige står i dag, genom både G-Loot och Dreamhack, värd för stora turneringar i några av världens främsta datorspel. Redan nu i helgen arrangerar G-Loot turneringen ”GLL Grand Slam: PUBG Classic i Stockholm” och i oktober genomförs ”DreamHack Masters” i Malmö. Många av evenemangen lockar miljonpublik från hela världen på samma nivå som ett handbolls-VM. 

Det är utmärkta tillfällen för våra politiker att ta efter sina nordiska kollegor och visa engagemang genom att besöka några av eventen. Det ger även en möjlighet för Sverige att påbörja ett återtagande av den globala ledarposition svensk e-sport en gång haft. 

Statsminister Stefan Löfven, kultur- och idrottsminister Amanda Lind och andra intresserade har med andra ord goda chanser att redan nu besöka evenemang i världsklass och visa vilken ställning den svenska e-sporten ska ha.

Simon Sundén, chef för e-sport och GLL på G-Loot

Tomas Lyckedal, strategichef på Dreamhack

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera