Hoppa till innehållet

Debatt: "Dags för Riksbanken att starta en fintech-accelerator"

Sverige vill gärna framstå som ledande inom fintech. Men myndigheterna i Sverige måste reagera för att vi inte ska hamna hopplöst efter, konstaterar Jimmi Brink, partner på konsultbolaget FCG.

Jimmi Brink, partner på konsultbolaget FCG.
Jimmi Brink, partner på konsultbolaget FCG.

I dagarna tar Storbritanniens centralbank, Bank of England, ytterligare ett steg för att befästa Londons position som Europas ledande stad inom finansiell teknologi. Bank of England startar en accelerator som riktar sig till de finansiella startupbolagen, så kallade fintech-bolag.

Bank of England söker särskilt efter lösningar inom analys av data och vill effektivisera dagens finansmarknad genom att driva utvecklingen inom finansiell infrastrukur. Storbritannien arbetar aktivt för att London ska dryga ut sitt försprång, även om Brexit nu skapar andra hinder och stora osäkerheter. 

I Sverige är läget annorlunda. Finansinspektionen har i dagsläget inte någon samordnare för fintech-relaterade frågor medan den brittiska motsvarigheten, FCA, redan har implementerat ett specifikt regelverk för fintech-bolag.

Sveriges regering utreder fortfarande startupspecifika regler för beskattningen av optioner, medan det brittiska parlamentet redan har klubbat igenom sina.

Söker man efter ordet fintech på Riksbankens hemsida får man noll (0!) träffar, medan deras brittiska motsvarighet alltså i dagarna skapat ett acceleratorprogram.

Läs mer: Debatt: "Reglera fintechbolagen"

Bank of England håller nu dessutom på att öppna upp sina system för att tillsammans med fintech-bolagen bygga ut den finansiella infrastrukturen. I Sverige har vi historiskt varit duktiga på finansiell infrastruktur, mycket tack vare den tidiga utvecklingen av bankgirot och OM:s automatisering av börsen. Vi har redan ett antal företag som utvecklar lösningar inom blockchain, men den regulatoriska bördan för dem är otroligt tung.

I och med de nya regelverk som snart börjar gälla inom finansbranschen (som Basel III-IV) krävs att finansbolagen rapporterar enorma mängder data till myndigheterna. All denna information skapar nya behov av analys, automatisering och maskinlärningstekniker. De nya regelverkskraven är lika över hela EU, vilket skapar stora möjligheter med hela Europa som marknad.

Finansinspektionen tillsammans med Riksbanken bör ta motsvarande initiativ som Bank of England och starta en accelerator för fintechbolag. Vad som är minst lika viktigt som själva acceleratorn är signalvärdet – att staten står bakom nästa stora kliv på finansmarknaderna.

För att leda utvecklingen måste vi våga ta position och bryta ny mark. Övning ger färdighet, men det handlar om att börja agera nu.

Jimmi Brink, Partner FCG


Detta är ett debattinlägg. Vill du också skriva? Hör av dig till digital@di.se!

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera