Annons

Debatt: "Dags för Riksbanken att starta en fintech-accelerator"

Jimmi Brink, partner på konsultbolaget FCG.
Jimmi Brink, partner på konsultbolaget FCG.
Sverige vill gärna framstå som ledande inom fintech. Men myndigheterna i Sverige måste reagera för att vi inte ska hamna hopplöst efter, konstaterar Jimmi Brink, partner på konsultbolaget FCG.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I dagarna tar Storbritanniens centralbank, Bank of England, ytterligare ett steg för att befästa Londons position som Europas ledande stad inom finansiell teknologi. Bank of England startar en accelerator som riktar sig till de finansiella startupbolagen, så kallade fintech-bolag.

Bank of England söker särskilt efter lösningar inom analys av data och vill effektivisera dagens finansmarknad genom att driva utvecklingen inom finansiell infrastrukur. Storbritannien arbetar aktivt för att London ska dryga ut sitt försprång, även om Brexit nu skapar andra hinder och stora osäkerheter. 

I Sverige är läget annorlunda. Finansinspektionen har i dagsläget inte någon samordnare för fintech-relaterade frågor medan den brittiska motsvarigheten, FCA, redan har implementerat ett specifikt regelverk för fintech-bolag.

Sveriges regering utreder fortfarande startupspecifika regler för beskattningen av optioner, medan det brittiska parlamentet redan har klubbat igenom sina.

Söker man efter ordet fintech på Riksbankens hemsida får man noll (0!) träffar, medan deras brittiska motsvarighet alltså i dagarna skapat ett acceleratorprogram.

Läs mer: Debatt: "Reglera fintechbolagen"

Bank of England håller nu dessutom på att öppna upp sina system för att tillsammans med fintech-bolagen bygga ut den finansiella infrastrukturen. I Sverige har vi historiskt varit duktiga på finansiell infrastruktur, mycket tack vare den tidiga utvecklingen av bankgirot och OM:s automatisering av börsen. Vi har redan ett antal företag som utvecklar lösningar inom blockchain, men den regulatoriska bördan för dem är otroligt tung.

I och med de nya regelverk som snart börjar gälla inom finansbranschen (som Basel III-IV) krävs att finansbolagen rapporterar enorma mängder data till myndigheterna. All denna information skapar nya behov av analys, automatisering och maskinlärningstekniker. De nya regelverkskraven är lika över hela EU, vilket skapar stora möjligheter med hela Europa som marknad.

Finansinspektionen tillsammans med Riksbanken bör ta motsvarande initiativ som Bank of England och starta en accelerator för fintechbolag. Vad som är minst lika viktigt som själva acceleratorn är signalvärdet – att staten står bakom nästa stora kliv på finansmarknaderna.

För att leda utvecklingen måste vi våga ta position och bryta ny mark. Övning ger färdighet, men det handlar om att börja agera nu.

Jimmi Brink, Partner FCG


Detta är ett debattinlägg. Vill du också skriva? Hör av dig till digital@di.se!

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer