Hoppa till innehållet

Debatt: Fler techbolag skulle tjäna på kollektivavtal

Tjänstepension är en av individens viktigaste framtidsinvesteringar. Det kan också fungera som ett kraftfullt konkurrensmedel för att attrahera och behålla spetskompetens. Fler svenska techbolag skulle kunna tjäna på att använda sig av kollektivavtalade tjänstepensionslösningar, enligt Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer på Di Digital Debatt.

Förmågan att rekrytera teknisk spetskompetens är en avgörande framgångsfaktor för svenska techbolag. För att locka och behålla duktiga ingenjörer och andra medarbetare gäller det att ha attraktiva anställningsvillkor. Lönenivåer är en sådan central komponent, där många techbolag lyckats positionera sig stark. 

I Di Digitals artikel ”Månadslön på 128.000 – här är techbolagen som betalar bäst” pekar dock företagen själva ut att det är det sammantagna erbjudandet av villkor och förmåner som oftast faller avgörandet vid rekryteringar.

Ett sätt att åstadkomma en attraktiv och kvalitetssäkrad helhetslösning för just detta, är genom kollektivavtal.  

För bolagen finns dessutom flera fördelar med att ansluta sig till kollektivavtal: 

- Tydliga regler när någon blir sjuk eller tar ut föräldraledigt.

- Mindre administration - kollektivavtalet är ett ”färdigförhandlat paket” som anger villkoren för till exempel arbetstid, semester, pension och försäkringar. Det förenklar administrationen eftersom arbetsgivaren inte behöver komma överens individuellt med varje medarbetare.

- Ökad enhetlighet och överblick tack vare att kollektivavtalets regler tillämpas lika för alla som det gäller för på arbetsplatsen.

En annan uppsida är att ett centralt kollektivavtal, som gäller för en hel bransch, ofta kan anpassas till den specifika arbetsplatsen genom ett lokalt avtal mellan arbetsgivaren och den lokala fackliga organisationen. Det är alltså många gånger mer flexibelt för en arbetsgivare att ha kollektivavtal jämfört med att förhålla sig till lagstiftning.

Med kollektivavtal ges även möjligheter till kostnadseffektiva lösningar, för bland annat försäkringar. Detta är särskilt värdefullt när det kommer till tjänstepension. 

När Di Digital tillsammans med Sveriges Ingenjörer i fjol granskade de ledande svenska techbolagen i artikeln ”Techbolagen är en pensionsfälla” visade det sig att endast ett av tio bolag hade kollektivavtal. Det är en oroande och onödigt låg siffra.  

Det innebär att bolagen och deras anställda inte kan dra nytta av de förmånliga tjänstepensionslösningar som följer med en kollektivavtalsanslutning. 

Sveriges Ingenjörers medlemsstatistik visar medelåldern i många techbolag är lägre än i andra ingenjörstäta företag. 

För unga medarbetare fyller tjänstepension en extra viktig funktion, eftersom det tidiga sparandet är avgörande för pensionens storlek. Det är dessa pengar som har längst tid att växa innan de betalas ut. 

En del kollektivavtalslösa arbetsgivare framhäver gärna att man ändå gör stora pensionsavsättningar för sina anställda. Men pensionsvillkoren måste ses som helhet - kombinationen av premien, alltså hur mycket arbetsgivaren betalar in varje månad, och avgifterna som förvaltaren tar ut. Och helheten blir aldrig starkare än dess svagaste länk. 

Det tidiga sparandet är avgörande för pensionens storlek.

Privata pensionsförsäkringar har ofta helt andra villkor än de storskaliga kollektivavtalsupphandlingarna, som möjliggjort sänkta avgifter. Istället riskerar det leda till lägre pensioner och medföra onödigt höga kostnader för bolaget. 

Rapporten Pensionsplagiaten från 2017, som togs fram av de partsägda organisationerna PTK och Alecta visar hur mycket det kan skilja sig åt för anställda med eller utan kollektivavtal. För exempelvis en systemvetare uppgår skillnaden till nära 5 000 kronor i pension per månad.

Fler techbolag med kollektivavtal skulle gynna de anställda. Det skulle även kunna sänka kostnaderna för bolagen och ge ökade möjligheter att konkurrera om kompetensen. Det skulle också bidra till att utveckla den svenska modellen och stärka Sveriges unika position som ingenjörs- och entreprenörland. 

Camilla Frankelius, förhandlingschef Sveriges Ingenjörer

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera