Hoppa till innehållet

Liberalerna: Patentskyddet i Sverige är för svagt

Teknikbolaget Accumulate gick nyligen i konkurs efter att ha förlorat en rättstvist mot storbankernas bank-id. Det är ännu ett bevis på att patentskyddet i Sverige är för svagt, oavsett vem som hade rätt i sak, skriver två företrädare för Liberalerna på Di Digital Debatt.

Arman Teimouri, näringspolitisk talesperson för L, och Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson för L.
Arman Teimouri, näringspolitisk talesperson för L, och Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson för L.Foto: TT och Di.

Sverige blev nyligen åter utsett till ett ledande innovationsland. Denna innovationskraft hos svenska företag, forskare och uppfinnare har lagt grunden för vårt välstånd. I dag är detta hotat av ett i praktiken svagt svenskt patentskydd för relativt små innovatörer. Sverige har halkat efter länder som Frankrike, Nederländerna och Tyskland när det gäller att möjliggöra patenträttegångar för att praktiskt kunna skydda sina rättigheter.

När företaget Accumulate nyligen förlorade en patenttvist mot Finansiell ID-Teknik och gick i konkurs som en konsekvens av rättegångskostnaderna, vilket Di Digital rapporterade om, visar det återigen hur svårt det är för små innovativa företag att hävda sin rätt mot större aktörer. Oavsett vem som hade rätt i sak.

Nästan var tionde av Europas mindre företag har utsatts för patentintrång de senaste tre åren.

Immaterialrättsliga tillgångar utgör ofta en lejonpart av värdet i nya innovativa företag, och därför kan effekten av ett otillräckligt skydd vara att svensk innovation tvingas flytta utomlands. 

Patent är en förutsättning för innovation och har genom historien säkerställt att forskare och ingenjörer har varit beredda att investera tid och pengar i projekt, eftersom det garanterar att deras idéer inte blir stulna omgående. Alla uppfinningar och innovationer som vi tar för givet, från telefonen i fickan till spisen vi kokar vatten på, finns tack vare patenträttigheter. Medicinska framsteg för vår hälsa är också det ett skinande pärlband av kunskap, innovation och forskning. Vi måste fortsätta att anpassa patenträtten praktiskt till den globala och digitala ekonomin. Nästan var tionde av Europas mindre företag har utsatts för patentintrång de senaste tre åren.

I och med den gemensamma europeiska marknaden är det viktigt att EU skyddar europeiska företag globalt och inom unionen. Därför har EU tillskapat en rättsordning med en samlad patentdomstol där en majoritet av medlemsländerna, bland dem Sverige, deltar. Ett domslut i den gemensamma domstolen kommer att gälla i alla medverkande länder vilket ska minska rättegångskostnaderna för företag i bland annat patenttvister. Denna rättsordning har dock ännu inte trätt i kraft.

Många har inte råd att hävda sina rättigheter i praktiken, oavsett hur uppenbart intrånget är.

I en internationell konkurrensmiljö är det viktigt att de mekanismer vi har för att reglera marknaden även fungerar internationellt. Vi ser med jämna mellanrum hur utländska statskontrollerade företag inskränker på svenska företags immaterialrätt. Hotet från till exempel Kina när det gäller industrispionage och patentintrång är välkänt och måste hanteras tillsamman med andra länder som står för rättsstatens principer.  

För ofta kapitalsvaga nystartade svenska företag eller enskilda forskare är det dessutom viktigt att det finns regelverk som bättre skyddar dem vid patentintrång. Många har inte råd att hävda sina rättigheter i praktiken, oavsett hur uppenbart intrånget är. Detta är en anledning till att antalet mindre företag som bevakar sina i rättigheter i domstol är tre gånger fler i till exempel Frankrike än i Sverige. Vi behöver se över reglerna så att processkostnaden för patenttvister hålls nere, eller begränsas för mindre företag. Dessutom behöver det övervägas hur åklagare i större omfattning kan väcka åtal för patentintrång.

Det är positivt att straffen för de grövsta immaterialrättsbrotten skärps om någon månad. Men skärpta straff hjälper inte den som fått sin immaterialrätt kränkt, men inte har resurserna till att driva sin sak i domstol.

Om Sverige ska vara ett land där fler företag som Spotify, Dice och Elekta växer fram är det viktigt att entreprenörer har de villkor som i alla led stödjer forskning och innovation.

Kunskapsnationen Sverige måste erbjuda de bästa villkoren och rättsskyddet för nytänkande, innovationer och utveckling av ny teknik och framtidens medicin. Goda villkor för forskning och utveckling måste hänga ihop med ett starkt praktisk skydd för immateriella rättigheter. Detta stärker möjligheternas Sverige för företagsamheten och säkrar vårt framtida välstånd. 

Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson för Liberalerna och gruppledare i riksdagen

Arman Teimouri, näringspolitisk talesperson för Liberalerna

Innehåll från Golden HitsAnnons

Säkra årets julfest på Golden Hits redan nu

Golden Hits presenterar stolt höstens efterlängtade evenemang – POP-TASTIC!, en ny dinnershow skapad av välkända Tess Merkel och Martin Rolinski. Med start den 22 augusti, och christmas-edition från den 13 november till den 21 december, står POP-TASTIC! redo att bli årets höjdpunkt för företagsjulmiddagar.

Mitt i centrala Stockholm på Kungsgatan 29 bjuder Golden Hits in till underhållning utöver det vanliga. Den 22 augusti går den nya föreställningen POP-TASTIC! av stapeln och från mitten av november till 21 december erbjuds den med en juligare twist. För företag som letar efter den perfekta platsen att fira årets framgångar, tacka sina anställda och sätta tonen för ett framgångsrikt nytt år, erbjuder POP-TASTIC! mer än bara en middag; det är en chans att dyka in i en värld av glädje, gemenskap och oförglömliga upplevelser. Stjärnproducenten Tess Merkel, som har skapat showen, kommenterar: 

– Just nu tror jag vi alla är i stort behov av att bara få ta en stund från allt tungt som händer omkring och bara få släppa allt och kliva in i en bubblig, färgglad värld av fest och glädje. Att få dansa och skråla för full hals till låtar vi känner igen för en kväll. På Golden är det okej att gå all in och släppa kontrollen för en stund. ‘We got you it’s gonna be Poptastic’

Martin Rolinski, medproducent, tillägger: 

– Det är så kul att Tess och jag med all den erfarenhet vi har från popmusiken kan sätta ihop den här showen där vi har kunnat ta med så fantastiskt duktiga artister. Jag vet att vi har något bra på gång när man själv verkligen vill se showen som gäst.

Skapa minnen som varar 

Julperioden hos Golden Hits är en magisk tid där POP-TASTIC! transformeras till en extra festlig upplevelse. Med julspecialer som väver in säsongens toner med showens popbangers, garanteras en kväll som medarbetarna kommer att prata om långt in i det nya året. Föreställningen ackompanjeras av en specialdesignad trerättersmeny, tillagad och serverad av Golden Hits egna utvalda ”guldgäng”, vilket lovar en fulländad mat- och musikupplevelse. Efter showens slut öppnas dörrarna till nattklubben där kvällen kan fortsätta, och kanske avslutas med en sjungande triumf i Karaokebaren.

– Vår vision var att skapa en show där varje låt, varje framträdande, förmedlar en känsla av glädje och samhörighet. Julen är en tid för gemenskap, och vi är övertygade om att POP-TASTIC! kommer att uppskattas av många företag, kommenterar Tess.

Boka platser redan nu

Bokningen är redan öppen och efterfrågan är hög berättar Cecilia Dahlbom, platschef på Golden Hits. För att garantera en plats till denna oförglömliga afton uppmanas företag att kontakta Golden Hits snarast, framför allt eftersom det endast är ett begränsat antal föreställningar under julperioden.

– POP-TASTIC! erbjuder en fulländad upplevelse med en måltid som matchar showens dynamik och kreativitet, vilket gör det till det självklara valet för årets företagsjulmiddag. Det är dags att boka in årets mest minnesvärda julmiddag – en kväll där företaget inte bara firar det gångna årets framgångar, utan också välkomnar framtiden med öppna armar och danssteg till popmusikens bästa hits, avslutar Cecilia. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Golden Hits och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera