Annons

Debatt: "Personaloptioner måste ses som det risktagande det är"

Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande för Svenska Riskkapitalföreningen.
Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande för Svenska Riskkapitalföreningen.
Sänkt skatt på personaloptioner är ett måste för att hålla Sverige konkurenskraftigt. Det skriver Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande för Svenska riskkapitalistföreningen och en rad entreprenörer.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Detta är ett debattinlägg från Carl Waldekranz, Dinesh Nayar, Elisabeth Thand Ringqvist, Hans Otterling, Jacob De Geer, Johan Attby, Sebastian Knutsson och Staffan Helgesson. 

I förra veckan samlades cirka 4000 personer för att delta i Sthlm Tech Fest. Sverige och Stockholm lockar idag människor från hela världen för att vara med och bygga företag.

Många hävdar att de unga företagen inte skapar några bestående värden och jobb. Men tittar man på de senaste sex åren så är det tydligt att de små bolagen har ett positivt förädlingsvärde, en mycket stark tillväxt i antalet anställda och dessutom skapar de jobb hos alla de samarbetspartners som ett modernt företag idag jobbar med. 

Nya analyser som Svenska Riskkapitalföreningen tagit fram visar att företag som är yngre än 5 år har skapat 46 procent av alla nya arbetstillfällen. 

När Svenska Riskkapitalföreningen frågade 200 tillväxtbolag så menade de att den enskilt viktigaste faktorn som begränsade tillväxt var att hitta rätt kompetens - förvånande nog inte kapital. Men det hör till viss del ihop eftersom företag i tillväxtfas har begränsat med pengar och därmed inte finansiella muskler att rekrytera de medarbetare de behöver.

Möjligheten att ge personalen teckningsoptioner på ett skatteeffektivt sätt skulle både locka talang till bolagen och så småningom göra fler till investerare i bolag i tidiga skeden. 

En option är en rätt att teckna en aktie till ett visst pris i framtiden. För en duktig utvecklare eller säljchef som sitter på en välbetald position är det svårt att lämna jobbet för en aldrig så charmig start-up med lägre lön och osäker framtid. Det är viktigt att komma ihåg att hälften av alla start-ups faktiskt läggs ner. 

Vi vet att man runt om i världen jobbar med en paketlösning med lägre löneersättning och optioner. Skillnaden mellan den lön som personen kunde ha fått på sitt gamla jobb och den nya start-up ”investeras” i det nya bolaget. Om det går bra så kan utdelningen bli fantastisk men som sagt så blir det sällan det. Det är den här risken som individen tar som vi inte kan se som vanlig lön utan som måste ses som det risktagande det är.

Personaloptioner bidrar också till en sund företagskultur där många anställda är en del av bolaget som ägare.

Förutom att det är avgörande för att få talang att stanna och flytta till Sverige så skapar utdelningen av optionsprogrammen vid de tillfällen det går bra många personer med pengar att investera i nästa generations start-ups. Och det är människor med specialkunskap som kan se potential i något nytt och skjuta till en del av de pengar som behövs för att ta nästa kliv. 

I USA beskattas optioner som inkomst av kapital med en skattesats på 15-20 procent. I Sverige är det idag inkomst av förvärvsarbete och beskattas således med upp till 67 procent. Det är glädjande att Mikael Damberg (S) så tydligt i Di 2 september beskriver vikten av personaloptioner. Denna uppfattning stöds tydligt av Per Bolund (MP) i regeringen och till exempel av Annie Lööf (C) och Mathias Sundin (FP) i oppositionen. 

Utredning som jobbar med att ta fram ett nytt förslag för personaloptioner måste göra upp med uppfattningen att den intäkten är en kassaskåpssäker inkomst av tjänst. Det är det inte. Vi tävlar på en global marknad om de bästa talangerna och då skulle de svenska kapitalbeskattningen på mellan 20 och 30 procent fungera utmärkt.

Utredaren och regeringen måste våga lägga fram ett förslag som gör oss konkurrenskraftiga i en värld där alla länder skruvar på sina företagsvillkor så att det blir så attraktiva som möjligt för att talanger och entreprenörer ska verka just där. Vi vill fortsätta utveckla företag i Sverige!

Carl Waldekranz, Vd och Grundare Tictail

Dinesh Nayar, Vd och Grundare Fyndiq

Elisabeth Thand Ringqvist, Ordförande Svenska Riskkapitalföreningen 

Hans Otterling, Partner Northzone

Jacob De Geer, VD och Grundare iZettle

Johan Attby, Vd och Grundare Fishbrain

Sebastian Knutsson, Kreativ chef och Grundare King 

Staffan Helgesson, Partner Creandum 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer