Hoppa till innehållet

Debatt: Vi måste använda medborgarnas data för att nå FN-målen

Det ser dystert ut för FN:s mål om hållbar utveckling. Sverige måste nu som föregångsland bli världsbäst på teknik och vad det ska användas till för att snabbare driva utvecklingen framåt, det skriver Evrys innovationschef Robin Blomquist på Di Digital Debatt.

Robin Blomquist, innovationschef Evrys.
Robin Blomquist, innovationschef Evrys.Foto: TT/press

Sverige som länge har toppat listan över vilka länder som ligger bäst till för att uppnå de globala målen (enligt Bertelmanns Stiftung och FN-initiativet UN Sustainable Development Solutions Networks årliga sammanställning) har nu halkat ned en placering. Det finns all anledning till eftertanke, särskilt idag på FN-dagen.

Informations- och kommunikationsteknik, tillsammans med innovation och AI, genomsyrar FN:s 17 hållbarhetsmål, både direkt och indirekt. Här kan bland annat nämnas ökad användning av gynnsam teknik som främjar kvinnors egenmakt (5), tillgång till informations- och kommunikationsteknik för alla (9), stärkt motståndskraft mot och anpassningsförmågan till klimatrelaterade katastrofer (13) och stärkt vetenskaplig, teknisk och innovativ kapacitet för de minst utvecklade länderna (17).

Med teknik kan vi göra fantastiska saker, men bara om it-branschen kommer ut ur sin tänkartratt och börjar jobba mer med så kallad ”creative crossing”. Det är genom interaktion med annan teknik som nya, tidigare osynliga och överraskande möjligheter skapas. Det vi är duktiga på i Sverige och i Norden är att vara fiffiga, inte bara i bemärkelsen att skapa värde för våra kunder eller aktieägare, utan för att bygga en bättre värld. När energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman säger att ”Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter” så måste vi börja med att definiera vad vi står för och måste åstadkomma. Dessa är de viktigaste insatserna som krävs för att nå målen 2030:

Öka tempot: Jag är orolig för att vi inte klarar av att förändras i den takten vi vill och måste. Vi är allt för långsamma med implementering i större skala, istället stannar det ofta vid spännande förstudier. Med hjälp av våra nordiska värderingar som bland annat innebär förtroende, samarbete och inkludering, har vi kapacitet att förändra, och det snabbt.

Tillgängliggör medborgardata: Med hjälp av medborgardata som kretsar kring energiförbrukning, transportvanor eller trafikregister kan vi skapa social förändring. Detta kräver inte bara tydligare incitament och initiativ från myndigheter, länsstyrelser, kommuner och politiker, utan också ett konkret tillvägagångssätt för att förstå vad det innebär, illustrera hur det fungerar och förmedla vilket värde det har. När vi kan greppa den förändring vi skapar, kommer det att entusiasmera till större och bättre initiativ. Datan finns, men för att ”rädda världen” måste vi göra den tillgänglig. 

Sverige måste ligga i frontlinjen av utvecklingen: Vi måste bli världsbäst på teknik, vad den ska användas till och hur den ska förvaltas. En viktig del i att göra verklighet av detta är AI Innovation of Sweden i Göteborg som snart också utvidgar sin verksamhet till Skåne och Stockholm. Det är en innovativ smältdegel för att stärka internationellt utbyte av kunskap, expertis och teknik som kopplar samman idéer för att skapa värdefulla nya lösningar. Lösningar som i högre utsträckning bör knytas till FN-målen 2030. 

Samtidigt som vi kanske överskattar vad vi kan göra inom några få år, så underskattar vi det vi kan åstadkomma och vad som faktiskt kommer att ske om ett decennium. Med AI kommer vi att förädla omvårdnaden för våra äldre, utveckla smarta jordbruk och bygga för framtiden i en skala och hastighet som aldrig tidigare har varit möjligt. Kanske redan till 2030.

Jag utmanar branschkollegor och inte minst politiker, att ställa krav på en kombination av åtgärdspunkterna, tillsammans med konkreta förslag på aktiviteter. Med mod, innovation och politiska incitament kommer vi snabbare till kärnan av vad de 17 globala målen och de 169 delmålen faktiskt ska leda till, nämligen att utrota fattigdom och uppnå hållbar utveckling. 

Robin Blomquist, Nordisk innovations- och strategichef EVRY

Innehåll från Techstep SwedenAnnons

Mac som nyckelverktyg för attraktiva arbetsgivare

Pontus Palmgren, strategisk rådgivare på Techstep, belyser vikten av att företag tillgodoser medarbetarnas tekniska preferenser genom att erbjuda Mac-datorer. Foto: Techstep
Pontus Palmgren, strategisk rådgivare på Techstep, belyser vikten av att företag tillgodoser medarbetarnas tekniska preferenser genom att erbjuda Mac-datorer. Foto: Techstep

Införandet av Mac i en organisation inrymmer mer än bara val av hårdvara; det är ett strategiskt beslut som ger konkurrensfördelar i kampen om talangerna.

– Att tillgodose medarbetarnas tekniska preferenser är ett måste, säger Fredrik Larsson, lösningsarkitekt på Techstep.

I takt med att det moderna arbetslandskapet förändras står företag inför nya utmaningar och möjlighet när det kommer till att locka till sig och behålla de bästa talangerna. En framträdande trend i både USA och Storbritannien är att fler företag erbjuder Mac till sina anställda jämfört med de nordiska länderna, även om företag i Norden börjar förstå fördelarna med att inkludera Mac i sin IT-miljö.

Användarperspektiv och viktiga överväganden

Pontus Palmgren, strategisk rådgivare på Techstep, förklarar att många unga talanger växer upp med Apple-produkter idag och föredrar Macs användargränssnitt. 

– Om de anställda får jobba med teknik de är bekväma med har det en direkt inverkan på prestation, motivation och lojalitet mot företaget. Att tappa personal kostar pengar och man går miste om talang och innovation, säger han.

Fredrik Larsson, lösningsarkitekt på Techstep, förklarar att företag ofta bara ser till den initiala kostnaden för en Mac, men jämfört med en PC är den totala ägandekostnaden ofta lägre.

– Mac-datorer kräver färre IT-resurser för hantering och support, vilket ger en lägre driftkostnad. 

Pontus tillägger att Mac:en, jämfört med andra PC-maskiner, har ett avsevärt högre andrahandsvärde vilket förbättrar kostnadskalkylen ytterligare samtidigt som återbruk av IT-utrustning är ett måste för att nå hållbarhetsmål.

Utmaningar och lösningar för implementering av Mac i företag

Fredrik lyfter även fram de utmaningar som företag kan stöta på när de inför Mac i sin tekniska miljö. Han berättar att många IT-avdelningar i Norden varit tveksamma till att ta in Mac.

– Jag tror att det bottnar i en osäkerhet kring hur klienterna ska hanteras. Det, i kombination med att det saknas resurser och kompetens, gör att företag tvingas tacka nej även om de egentligen vill tacka ja och erbjuda Mac till sina medarbetare.

Mac är en otroligt företagsvänlig plattform. Med verktyg som Jamf för enhetshantering föreligger inga tekniska hinder som möjliggör ett effektivt införande. 

– Saknas kompetens internt kan man anställa eller ta konsulthjälp, men det blir allt vanligare att företag köper en tjänst där klient och managering paketeras tillsammans. Vilken väg man än väljer måste onboardingen av Mac göras ordentligt, annars riskerar man att skapa skugg-IT på företaget då användarna kommer ta saken i egna händer.

Fredrik säger avslutningsvis: 

– Att tillgodose medarbetarnas tekniska preferenser och erbjuda Mac-datorer är inte bara ett sunt affärsbeslut från ett produktivitets-, kostnads- och hållbarhetsperspektiv, utan ett måste för att attrahera talanger, bolagets viktigaste resurs, och det är avgörande för att bibehålla konkurrenskraft. 

 

 

Mer från Techstep Sweden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Techstep Sweden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera