Annons

Delägaren om Fortnite-bolagets svenska uppköp: ”Fin avkastning”

Quixels medgrundare och vd Teddy Bergsman, samt Per Roman som är partner och medgrundare på investmentbanken GP Bullhound.
Quixels medgrundare och vd Teddy Bergsman, samt Per Roman som är partner och medgrundare på investmentbanken GP Bullhound. Foto: Press.
Speljätten Epic Games har slukat det svenska teknikbolaget Quixel, med över 100 anställda. Nu uttalar sig Per Roman från delägaren GP Bullhound om affären. ”Alla aktieägare och grundare får en fin avkastning”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I går, tisdag, stod det klart att den amerikanska speljätten Epic Games förvärvar 3d-bolaget Quixel från Uppsala. 

Företaget grundades 2011 och har tagit fram en egenutvecklad skanningsteknik som kan skapa digitala kopior av till exempel landskap – från hela berg till ett enskilt träd.

Läs mer: Amerikansk speljätte köper svensk 3d-startup: ”Extremt glad” 

För knappt två år sedan valde den svenska investmentbanken GP Bullhound att först investera i Quixel. Deras partner och medgrundare Per Roman gläds över försäljningen.

”Quixel har inte varit så kända i Sverige, men är ledande inom sin bransch och sitt segment. De har byggt en världsunik databas av 3d-objekt”, säger han till Di Digital.

Epic Games har fler ess i rockärmen än speltiteln Fortnite, som blivit en världssuccé. De satsar nämligen mycket resurser på sin spelmotor Unreal Engine, där tanken nu är att Quixels databas ska integreras.

”De har möjlighet att rulla ut Quixels teknologi i jättemånga spel och filmer framöver. Det är fantastiskt kul för grundarna att deras skapelse nu kommer till så stor användning över jordklotet”, säger Per Roman. 

Bakom Quixel står Teddy Bergsman och Waqar Azim.

”När vi klev in hade de kommit en bra bit med den tekniska utvecklingen av sin databas, men var i ett tidigt skede kommersiellt. Vi gav de stöd och råd på den punkten. Ganska snabbt blev intresset för Quixel stort utifrån”, säger Per Roman.

Parterna har valt att hemlighålla prislappen i affären. Men det är ingen vild gissning att det handlar om en betydande summa.

Det blev en jättefin affär med helt rätt strategisk köpare.

Till exempel har Quixel tagit in 38 miljoner kronor i riskkapital, börjat dra in egna intäkter och sysselsätter mer än 100 anställda i sex olika länder. I ifjol omsatte bolaget knappt 16 Mkr.

”Det blev en jättefin affär med helt rätt strategisk köpare. Jag kan säga som så att alla aktieägare och grundare får en fin avkastning”, säger Per Roman, vars GP Bullhound ägde en minoritetspost i bolaget.

Läs mer: GP Bullhound satsar närmare 100 miljoner på spansk fintechdoldis 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer