Annons

Delägaren om svenska miljardaffären: ”Uber betalade bättre än Walmart”

Staffan Helgesson, partner på Creandum, minglade på Sting Day under torsdagen.
Staffan Helgesson, partner på Creandum, minglade på Sting Day under torsdagen. Foto: Jonas Leijonhufvud.
Uber köpte in sig i den svenskgrundade matleveranstjänsten Cornershop till en högre värdering än de 2,2 miljarder kronor som Walmart erbjöd. Det avslöjar Staffan Helgesson, partner på delägaren Creandum. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För ett år sedan erbjöd den amerikanska butiksjätten Walmart motsvarande 2,2 miljarder kronor för Cornershop, en matleveranstjänst som startades av svensken Oskar Hjertonsson 2015.

Bolaget är baserat i USA och Silicon Valley men fokuserar på den latinamerikanska marknaden.

”Det känns som en fantastisk kul utmaning och vi kommer att bygga bolaget vidare inom Walmart-gruppen. Vi kommer att få tillgång till deras affärer och andra resurser och det känns inte alls som det slutar här”, sa då Oskar Hjertonsson till Di Digital.

Men i juni i år stod det klart att den mexikanska konkurrensmyndigheten satt stopp för uppköpet. 

Läs mer: Walmarts miljardköp av svenskens mattjänst stoppas 

Creandum behåller merparten av sina aktier i Cornershop.

Cornershops affärsidé går ut på att kunden kan beställa hem mat från butiker i sitt närområde. Bolaget är i dag en ledande e-handelsaktör inom matvaror i både Chile, Mexiko, Peru och den kanadensiska storstaden Toronto.

Walmart har redan en dominant ställning i Mexiko och säljer även sina varor via andra tjänster. Om de ägt Cornershop hade det varit möjligt att man skulle kunna använda data från andra aktörer till sin fördel, menade den mexikanska tillsynsmyndigheten.

Beskedet såg ut som ett allvarligt bakslag för det svenska riskkapitalbolaget Creandum, som investerade tidigt i Cornershop. När Di Digital hörde av sig ville man inte kommentera den uteblivna affären alls.

Läs mer: Miljardaffär med Walmart sprack – nu säljer svensken sitt bolag till Uber 

Stämningen blev betydligt bättre i lördags då taxiappjätten Uber köpte en majoritet av aktierna i Cornershop. 

Värderingen är inte känd, men när Di Digital springer på Creandums grundare och partner Staffan Helgesson på Sting Day under torsdagen ger han en tydlig indikation.

”Vi är glada att Wallmart-affären inte blev av”, säger han.

Uber köpte in sig till en högre värdering?

”Absolut.”

Staffan Helgesson uppger att Creandum visserligen sålt Cornershop-aktier till Uber, men att man har mer än hälften kvar.

”Fonden behåller merparten av sina aktier i Cornershop”, säger han.

Hur länge bli ni kvar som delägare?

”Creandum har en mycket lång horisont. Vi vill att bolagen ska bli så bra som möjligt och sedan köpas snarare än säljas.” 

Varför tror Creandum på att fortsätta som delägare?

”Om man tittar på vad Uber gjort med sin hämtmatsdel Uber Eats, så kan man se något likande över tiden när det gäller livsmedel. Vi tror det finns en fantastisk uppsida. Uber är en av världens största distributionsplattformar för fysiska tjänster”, säger Staffan Helgesson. 

Di Digital har sökt Cornershops grundare Oskar Hjertonsson, som avböjt att ställa upp på en intervju.

Den svenske entreprenören Oskar Hjertonsson, som står bakom Cornershop, har länge bott i Latinamerika.
Den svenske entreprenören Oskar Hjertonsson, som står bakom Cornershop, har länge bott i Latinamerika. Foto: Miriam Olsson Jeffery och press.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer