Hoppa till innehållet

Den svenska adelns favoritstartup

Svenska adelsfamiljer har i århundraden varit en maktfaktor i näringslivet. I startupvärlden är de dock inte särskilt välrepresenterade. Förutom i ett bolag.

Riddarhuset i Stockholm är en välbekant miljö för flera investerare i Izettle.
Riddarhuset i Stockholm är en välbekant miljö för flera investerare i Izettle.Foto: TT

Betalbolaget Izettle tog i somras in en halv miljard kronor i nytt kapital och bolaget värderas nu till fyra miljarder kronor. 

Läs även: Han blir stormrik på Izettle

Den fantastiska värdestegringen har kommit en lång rad investerare till godo.Vad som dock sticker ut är att det bland vinnarna på Izettles framgångar finns flera välkända efternamn hämtade ur den svenska adelskalendern.  

Här är de svenska adelsfamiljer som gjort sig en hacka på Izettles betaldosor.


Familjen De Geer

Familjen De Geer är en adelsätt som härstammar från furstbiskopsdömet Liége. Släkten invandrade till Sverige på 1600-talet och förde då med sig de så kallade Vallonerna till Sverige som med sin smideskonst förnyade den svenska järnutvinningen. Mest känd i den De Geerska ätten är sannolikt  Louis De Geer (1818-1896, bilden) som var Sveriges första statsminister.

Jacob de Geer är vd för Izettle och dessutom bolagets enskilt största ägare. Han kontrollerar runt en femtedel av bolagets aktier, till ett värde av drygt 700 miljoner kronor. Även Carl Fredrik Cristian De Geer äger aktier värda åtskilliga miljoner i Izettle.


Familjen Palmstierna

Ätten Palmstierna har genom historien utmärkt sig såväl inom politiken som i det militära. Den senaste generationen har dock främst varit tongivande i näringslivet. Jacob Palmstierna har till exempel varit ordförande för Nordea och har även, via släktskap med familjen Wallenberg, haft stort inflytande i näringslivet. Hans bror Fredrik Palmstierna (bilden) äger 50 000 aktier i Izettle, motsvarande ett värde på cirka 40 miljoner kronor. Fredrik Palmstierna är annars mest känd som styrelseordförande för den skottska adelsklanen Douglas maktbolag Latour.


Familjen Taube

Ätten Taube är en mycket gammal adelsätt med historia som sträcker sig till 1300-talet med många förgreningar. Ättens mest välkända person i Sverige är naturligtvis vissångaren Evert Taube (bilden). En avlägsen släkting till honom är affärsmannen Per Taube. Per Taube har nära band till den svenska kungen Carl XVI Gustaf. När Kungen 2005 behövde skapa en företagsstruktur för sina fastigheter var det Per Taube han ringde.

Per Taube äger aktier till ett värde av cirka 40 miljoner kronor i Izettle.


Familjen Treschow

Treschow är en dansk adelsätt som också finns representerad i Sverige. Ättens stamfader var den danska handelsmannen Niels Hansen, en av de rikaste personerna på Själland under början av 1600-talet.

Mest känd i Sverige är näringslivsprofilen Michael Treschow (bilden) som bland annat varit mångårig styrelseordförande för Ericsson. Två medlemmar ur ätten, Henrik och Marika Treschow, äger aktier i Izettle till ett sammanlagt värde av cirka 20 miljoner kronor.


Familjen von Corswant

Familjen von Corswant är en gotländsk adelsätt som dock inte är upptagen i riddarhuset. Familjens ägande i Izettle är också begränsat. Den enda ägaren är Adam von Corswant som är Izettles teknikchef.


Familjen Roos

Familjen Roos är inte en adelsätt men däremot en känd finanssläkt. Familjen Roos kontrollerade tidigare Skånska banken och hade genom den stort inflytande i det svenska näringslivet. Skånska banken köptes 1990 av Handelsbanken. Håkan Roos äger via bolaget Roosgruppen aktier till ett värde av cirka 100 miljoner kronor i Izettle.


Övriga kända namn på ägarlistan är: Sir Charles Dunstone, ordförande Dixons Carphone, Hjalmar Winbladh, serieentreprenör, Hans Dalborg, fd styrelseordförande Nordea, Vigo Carlund, fd vd för Kinnevik.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera