Annons

Deras AI-fond vill förvalta 100 miljoner

Hugo Langéen, Jimmy Carlsson och Niklas Höjman startar en hedgefond baserad på artificiell intelligens.
Hugo Langéen, Jimmy Carlsson och Niklas Höjman startar en hedgefond baserad på artificiell intelligens.
Ett tidigare pokerproffs och en före detta Goldman Sachs-anställd bygger en modern hedgefond för valutahandel med artificiell intelligens. Målet är att Century Analytics ska förvalta 100 miljoner kronor under 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Grundarna Hugo Langéen och Niklas Höjman är övertygade om att människor inte fattar de bästa eller snabbaste besluten när det gäller att sälja och köpa valuta. Därför tar de hjälp av artificiell intelligens för att tolka stora mängder historisk data om valutahandel för att kunna förutse kursutveckling och kursrörelser.

Genom att koppla på spelteori hoppas de kunna köpa och sälja de rätta volymerna vid rätt tillfälle.

”Vi är som allra bäst under en finanskris när det är panik och placerarna låter känslor styra. Vi gjorde affärer genom hela Brexit och algoritmen levererade över förväntan. Perioden runt det amerikanska valet gick också bra", säger Hugo Langéen. 

Vi är som allra bäst under en finanskris när det är panik

Sedan i våras har grundarna handlat med sex miljoner kronor i eget kapital för att verifiera tekniken. Efter att ha fått godkännande för licenspliktig verksamhet under sommaren så öppnar Century Analytics (NTL) nu fonden för investerare. Målet är att fonden ska förvalta 100 Mkr under nästa år. 

”Då har vi en bra bas att stå på och kan ta det vidare till en mer robust fond. Vår målsättning är att i ett tidigt skede få med någon större aktör som ser värdet i vår investeringsprocess”, säger Hugo Langée.

Läs mer: Så ska Kinneviks robotrådgivare utmana bankerna

Att lansera en fond för valutahandel under en period med negativ ränta är enligt Hugo Langéen det perfekta läget.

”Tidigare har det varit möjligt att få i alla fall en liten riskfri avkastning genom räntan, men nu finns det inget riskfritt längre. Vi är ett alternativ på en marknad som håller på att förändras i grunden. De digitala produkterna bidrar till en högre transparens än traditionella indexfonder som säger sig vara aktiva förvaltare."

Idén till algoritmen föddes 2008 när Hugo Langéen, som då försörjde sig som pokerspelare

Century Analytics affärsmodell bygger på en fondavgift på 1 procent och en performaceavgift på 20 procent.

 Vilken avkastning kan era investerare räkna med?

”Vi har en målsättning på 10 procent per år, men det viktigaste är att vi kontrollerar risken på bästa möjliga sätt för våra kunder.”

Idén till algoritmen föddes 2008 när Hugo Langéen, som då försörjde sig som pokerspelare, började fundera på att byta bana. Han tyckte att hans erfarenhet och kunskap inom spelteori skulle passa bra för att handla med aktier och valutor. 

”Att bygga algoritmen har tagit lång tid. Jag började med att samla in data och skapa manuella system. Först senare insåg jag att AI kunde underlätta hela processen."

Efter lansering ligger fokus på att presentera tekniken och fonden för större aktörer i Sverige, för att i nästa skede gå ut till Europa.

Läs mer: Här är AI-bolagen som investerarna älskar

”Vi tror att den svenska och europeiska marknaden är redo för den här typen av produkt. Den amerikanska marknaden är mer van vid valutahandel, men där ser vi större regulatoriska problem att etablera oss. Därför lägger vi inte kraft på att bygga upp en närvaro där i det här skedet.”

En av Hugo Langéens och Niklas Höjmans grundtankar är att göra valutahandeln mer tillgänglig och de öppnar upp för sparare som vill investera 100 000 kronor. 

”Många av de fonder som finns i dag har högre barriärer och kräver ofta investeringar på minst en halv miljon kronor eller mer. Vi vill låta valutahandel bli ett komplement för vanliga sparare”, säger Hugo Langéen.

Hittills har de finansierat bolaget med egna medel, men under vintern är målet att ta in 8 Mkr.

”Vi kommer att göra en finansieringsrunda och det handlar främst om att få in aktörer som kan ta oss närmare de riktigt stora fonderna.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer